Proiect de arhitectură: Casă în stil neoclasic

Vă prezintăm o deosebită casă în stil neoclasic, cu o imagine arhitecturală foarte frumoasă, confortabilă şi funcţională, acest proiect de arhitectură fiind propus de arh. Adrian Păun

Stilul neoclasic a fost foarte folosit in a doua jumătate a secolului XIX în Europa şi Statele Unite. În Bucureşti şi în restul ţării întâlnim numeroase exemple notabile. El a fost la modă pe de o parte datorită frumuseţii sale şi pe de altă parte datorită ideologiei politice: Franţa şi Statele Unite promovau ideea de democraţie, iar stilul acesta arhitectural fiind inspirat din arhitectura clasică grecească (a cărei civilizaţie era privită ca una democratică) susţinea ideologia politică a vremii. Dincolo de politică însă, stilul arhitectural în sine are frumuseţea lui specială, pe care grecii antici au elaborat-o în sute de ani şi pe care cei din secolul XIX ţi mai târziu au înobilat-o.

Stilurile clasice în general şi stilul neoclasic împreună cu celelalte au plăcut şi plac în continuare publicului larg şi sunt folosite în continuare şi în zilele noastre (găsiţi o mulţime de exemple pe HOUZZ.COM).

Casa Frumoasa bucureşteană în atmosfera de la începutul secolului XX

Casele în stil neoclasic

Casele în stil neoclasic, denumit şi stilul revoluţiei burgheze, sunt  caracterizate prin bun gust, echilibru, simplitate, sobrietate şi unitate. Toate acestea imprimă clădirilor, grădinilor şi interioarelor o senzaţie de linişte în ciuda faptului că sunt impozante, mai ales datorită coloanelor care deseori apar la faţadă. Zidurile sunt masive, solide, cu caracter monumental, faţadele echilibrate, proporţionate şi decorate eventual după modele şi canoane antice clasice.

Se folosesc foarte mult liniile drepte, muchiile fiind paralele sau perpendiculare cu pământul. Ornamentele sunt simple dar frumos executate, la interior încăperile sunt mari, echilibrate, bine luminate, toate acestea oferind impresia de stabilitate.

Vila Candiano-Popescu din str. Rabat nr. 19 (fosta Alee Modrogan nr. 19-21), Frumoasa bucureşteană,, construită în perioada 1911-1912 după planurile arhitectului Cristofi Cerchez

Fosta vilă Candiano-Popescu din str. Rabat nr. 19 (fosta Alee Modrogan nr. 19-21), construită în perioada 1911-1912 după planurile arhitectului Cristofi Cerchez, a fost cunoscută și sub numele de „frumoasa bucureștean㔺i prezentată în revistele ilustrate ale vremii și admirată de protipendadă dar și de specialiștii străini în vizită prin capitală. Fotografia acestei vile (care din păcate nu mai există sub forma ei originară datorită vicisitudinilor prin care a trecut – incendiu, bombardament, dar şi  unui proiect de renovare dezastruos) a constituit şi inspiraţia pentru proiectul prezentat

Casa din acest proiect de arhitectură are o volumetrie majoritar riguroasă, pe alocuri ruptă de câteva accente volumetrice sau decorative. Această volumetrie riguroasă şi elementele decorative (cornişe, bosaje, coloane, pilaştri, ancadramente, etc) exprimă stilul arhitectural al casei.

Împărțire interioară

Intrarea în casă este decupată dintr-un volum mai amplu în care este aşezată şi casa scării (destul de vizibilă din exterior pentru a crea interes şi frumuseţe). Odată intraţi în casă suntem întâmpinaţi de un hol generos de primire, străjuit la stânga de casa scării ce devine acum vizibilă în toată plenitudinea ei. Pe direcţia intrării avem, camera de zi şi biroul care ne atrag ca spaţiu, funcţiune şi detalii, ca o invitaţie de “Bun venit” în această casă.

Bucătăria şi dinning-ul sunt un pic retrase, dar într-o buna comunicare cu camera de zi. Zona de servicii este retrasă spre lateral-spate, fiind zona cea mai ascunsă.

La etaj avem un mare dormitor matrimonial cu dressing şi baie dedicate, un dormitor pentru copii şi o cameră de oaspeţi cu baie dedicată, plus o cameră de hobby/joacă.

Materiale de construcție

Structura parterului şi etajului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie eficientă termic. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Detalii suprafață și înălțime

SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ                       330mp

SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ                     650mp

SUPRAFAŢĂ UTILĂ                                  490mp

ÎNALŢIME STREAŞINĂ                      6,50m   

ÎNALŢIME COAMĂ                            10,70m 

PANTE ACOPERIŞ                                   35˚

SE ÎNSCRIE ÎN                                      22x19m

NR. NIVELURI                                        P+1E

Parter: pridvor, hol recepţie şi casa scarii, birou, camera de zi, bucatarie, dinning, cămară, cameră tehnică, garaj pentu două maşini

Etaj 1: casa scarii, dormitor matrimonial cu dressing şi baie dedicate, două dormitoare, baie, cameră hobby, spălătorie