Alvaro Moragrega, un renumit arhitect cu sediul în Guadalajara, prezintă Casa L&J, un proiect rezidențial adiacent unui teren de golf din oraşul Zapopan din regiunea Guadalajara, Mexic.
Parcela de teren este generoasă şi are o suprafaţă de 1890 metri pătraţi, fiind marcată de arbori bătrâni şi falnici. Zona este renumită datorită miracolelor consemnate în trecut precum şi producţiei de porumb.
Proiectul
Proiectul, finalizat în anul 2018, a avut ca rezultat o casă la ţară, stil cabană, cu grădină şi terasă. Suprafaţa locuibilă este de 740 metri pătraţi. Interiorul a fost conceput cu design contemporan pentru un stil de viaţă cu accente de lux.
Au fost folosite cu precădere, atât în construcţie cât şi la finisaje, materiale naturale, în special care se produc în zonă. Între acestea, lemnul, pământul bătut, materialele ceramice. Finisajele sunt cele de calitate înaltă care, împreună cu decoraţiile, au aspect de glam.
Căutând un echilibru între priveliștile inspiraționale și confidențialitatea clienților, arhitectul a conceput o schemă în formă de L, cu volumul principal al reședinței încapsulat în oțel și sticlă. Acesta serveşte ca o barieră între zonele private ale reședinței și terenul de golf adiacent. Volumul, cu un acoperiș înclinat, cu țiglă ceramică neagră, a fost proiectat în ideea unei „cabane” sau ca o distribuție alungită a spațiilor care trec de la public la privat. Se disting deschiderile vitrate mari care asigură dederile asupra naturii înconjurătoare, în special grădina luxuriantă.
Organizarea casei
La un capăt al volumului, intrarea principală se deschide într-un living spațios, cu șemineu, pian și zonă de luat masa.
O incintă din lemn găzduiește un bar și o zonă de depozitare, care servește şi pentru a devia priveliștea din zona grădinii, unde se remarcă plantele exotice. Adiacent zonei de luat masa, un volum de pământ, sau tapia, încadrează o cămară, o spălătorie și o baie de oaspeți, împărțind camera de zi principală în bucătărie și cameră de familie.
O structură personalizată găzduiește o parte din bucătărie, precum și o bibliotecă cu TV și o mică sobă. Priveliștea spre terenul de golf este astfel blocată și reorientată către grădină și zona de piscină. La capătul opus al volumului, adiacent camerei de familie, un studio de artă cu înălțime dublă se conectează la propria stație de lucru pe terasă pe o parte și la un hol care leagă aripa dormitorului casei de cealaltă parte.
Aripa dormitorului este construită în întregime cu pământ bătut și se află la 70 cm sub exterior. Astfel oferă vedere la grădină și piscină din fiecare dormitor. Pereții sunt compuși dintr-un şir de coloane de pământ împânzit pe o parte, și pereți și uși din lemn pe cealaltă. Astfel, volumele care adăpostesc băile și dressingurile sunt despărţite între ele.
Interiorul
Canapele şi fotolii asigură confortul special din living. La acestea se adaugă draperii şi perdele ce împiedică razele fierbinţi să pătrundă la interior. Mese de cafea cu structură subţire de metal întregesc decorul iar şemineul conferă un aer somptuos. Stilul de amenajare este însă mai debrabă minimalist. Se remarcă şi finisajele din lemn.
O soluţie originală este podeaua de la înălţime pe o suprafaţă mai mică faţă de cea a parterului. Aceasta formează un fel de balcon interior, şi care măreşte suprafaţa locuibilă a locuinţei.
În acelaşi timp asigură pătrunderea luminii naturale la interior printr-un sistem de fante din lemn ingenios concepute în tavan. Pentru fluidizarea spaţiului precum şi a asigurării unui plus de lumină naturală la interior, unele uşi sunt transparente şi cu suprafeţe supradimensionate.
MATERIAL REALIZAT CU SPRJINUL V2COM
Foto: Fernanda Leonel
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia