Proiectul POT de amenajare interioară, realizat de Arh. Andrei Guţu, arh Elena Viziteu Ionescu, de la Viarhitecture a fost desemnat câştigătorul concursului de proiecte de la Bienala Naţională de Arhitectură 21 la secţiunea Arhitectura de Interior.
Povestea proiectului şi comentariul autorilor
Aşa cum declară autorii, “proiectul POT propune un nou sentiment de identitate și unitate cu natura, printr-o structură axată pe materialitatea elementelor biologice, integrându-le într-un proces multisenzorial. Noua realitate a izolării și a deprivării senzoriale își găsește „antidotul” într-o formă de „habitat urban”, ce prioritizează timpul și stimularea simţurilor ca refugiu al experiențelor individuale.
Coerenţa spaţială e dată de armonizarea unor elemente arhitecturale, într-un parcurs scenografic: scara fluidă, peretele volumetric şi masivul brut al barului. Sfoara, element care leagă, face parte din țesătura semnificativă a locului.
„Mobilarea” plafonului cu sfoară, ce imită osatura unei nave, subliniază înălțimea, leagă lumina naturală de cea artificială și creează diferite tonuri de clar și obscur, imitând condițiile din natură și oferind structură amenajării. Pot-ul (vasul), integrat atât în nume, cât și în fiecare funcțiune a spațiului, devine laitmotiv al perspectivelor familiare, un pretext pentru apropiere socială.”
Eclectism
Este dificil de a încadra amenajarea acestui spaţiu într-un stil anumit. Se pot deosebi însă mai multe elemente aparţinând de stiluri diferite, deci o înclinaţie clară spre eclectism.
În primul rând se diferenţiază tendinţa ecologică şi apropierea faţă de natură prin folosirea de materiale naturale, cu preponderenţă a lemnului dar şi a pietrei, cărămizilor aparante, etc. În cazul taburetelor apare influenţa tradiţiilor şi a obiectelor lucrate artizanal.
În sfârşit, mesele cu blat din lemn masiv şi picioare metalice precum şi suprafeţelor brute din lemn şi piatră ne conduc către stilul industrial, foarte modern în amenajările contemporane.
Operele de artă şi obiectele decorative, cu predilecţie cu dimensiuni mari şi culori de accent, precum şi plantele joacă la rândul lor un rol esenţial în ambientarea spaţiului.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia