Culoarea anului 2022: Nuanţe de verde moi şi calme sau calde şi pline de vibraţie?

Mai sunt doar câteva zile până când Institutul Pantone va anunţa culoarea anului 2022, tradiţional acest anunţ este în luna decembrie. Reamintim că pentru 2021, griul şi galbenul solar au fost declarate culorile anului. Nu a fost o soluţie foarte bună şi nici nu a fost explicată bine. În decursul anului a fost insistent criticată de către designeri. Fiind o perioadă de pandemie, ar fi fost nevoie de o culoare care să aducă linişte şi optimism, ceea ce în nici un caz nu oferea griul iar galbenul solar este prea puternic. Ideea, care nu a fost suficient explicată, era că soluţia este de a se folosi cele două nuanţe împreună, adică galbenul solar ca accent pe un fond de gri. Pentru 2022, desigur că alegerea va fi mai bine studiată.

Anticipare

Firmele producătoare în domeniul decoraţiilor precum fashion sunt nerăbdătoare, deoarece în funcţie de anunţul Institutului Pantone, care este recunoscut ca arbitru suprem în domeniul culorilor, vor calibra producţiile.

Deci ce prognostic putem face, ţinând cont de conjunctura puţin diferită în anul ce va să vină? Mai mulţi specialişti prevăd că pandemia se va sfârşi în 2022 iar oamenii doresc să se întoarcă cât mai repede la viaţa de dinainte. Este clar că pentru culoarea anului 2022 va fi nevoie de o nuanţă care să aducă linişte şi confort dar şi energizare, revitalizare şi prospeţime.

Avem şi câteva informaţii în acest sens, acestea venind de la companiile mari producătoare de vopsele, şi anume Benjamin Franklin, Sherwin-Williams, Glidden sau PPG. Acestea deja au anticipat culoarea anului 2022, propunând  nuanţe moi având la bază culoarea verde.

De ce verde?

Verdele este adesea asociat cu vindecarea și creșterea. Din punct de vedere al psihologiei culorilor este culoarea naturii, renaşterii, revitalizării. Este probabil ce vom avea nevoie anul viitor când unii specialişti, şi nu puţini, estimează că pandemia se va sfârşi. Pe de altă parte, în ultimii ani, culorile neutre s-au cam perimat. În schimb, s-a dat prioritate durabilității și vieții organice.

Nuanţele de verde au capacitatea  de a se potrivi în aproape orice stil de design, inclusiv art deco, organic modern și postmodernism.

Care sunt propunerile firmelor producătoare de vopsele?

Benjamin Franklin: October Mist (nuanţă verde moale, prăfuită, ceţoasă, care simbolizează echilibrul şi armonia)

Sherwin-Williams: Evergreen Fog, (nuanţă verde moale, liniştitoare, “ceaţă veşnic verde”)

Glidden: Guacamole (culoarea avocadoului)

PPG (“Olive Sprig” (ramură de măslin), un verde moale de măslină verde dar în combinaţie cu gri. 

Nuanţele calme de verde aduc o notă de regenerare oricărui mediu, indiferent dacă este cameră de hotel, restaurant, birou sau locuinţă.

Culori tonifiante se pretează zonelor dinamice ale locuinței, cum sunt livingurile și alte zone folosite pentru odihnă și relaxare, pentru a încuraja adaptabilitatea spațiului. Poate fi folosit și în zonele de intrare, holuri şi dormitoare pentru a crea un spațiu reconfortant şi relaxant.

În combinaţie cu tonuri de alb poate fi folosit la pereţi şi tavane precum şi la dulapurile din bucătărie. Deasemenea, aceste nuanţe pot fi folosite cu succes la exteriorul casei, drept accent primitor pe o ușă de intrare, la obloane sau ornamente.

Pantone, o paletă de nunațe jucăușe și vibrante

În schimb, Pantone a dat un alt semnal. La Săptămâna Modei de la New York și de la Londra, pentru sezonul de  primvară – vară 2022, Pantone a propus culori calde, pline de vibrație care au învăluit ținutele desprinse din povești.

Reprezentanţii institutului au declarant că își doresc să le ofere oamenilor perspective noi și oportunități de a avea o abordare diferită față de anii anteriori. Printre propuneri se regăsesc nuanţe pastelate, rozul pudrat sar şi alte nuanţe vibrante. Nu ar fi exclus ca şi pentru culoarea anului 2022 Institutul Pantone să îşi menţină conceptual de alegere.