Împărţirea băii în zone de interes funcţionale şi-a păstrat oarecum logica, cu diferenţa că, acum, spaţiul dedicat acestei funcţiuni este mai mic.
Amenajarea băii moderne
Vestiarele s-au transformat în zone de depozitare a hainelor şi prosoapelor, iar robineţii ce mixează diferite temperaturi ale apei înlocuiesc cu succes băile cu apă caldă, rece sau termală. În prezent, în băile luxoase există saune, duşuri cu hidromasaj, terapie prin lumină colorată sau aromoterapie.
Trendurile actuale pun în lumină ideea ca echipamentele sanitare să fie considerate piese de mobilier. Astfel, cada capătă sugestiv forma unei canapele sau a unui pat, pentru a oferi relaxare absolută. Echipamentele sanitare se desprind de pereţi şi migrează către centrul băii, iar mobilierul specific acestui spaţiu, de cele mai multe ori cu rol de depozitare, devine unul decorativ.
Mai mult decât atât, decorul îşi schimbă perspectiva, căpătând şi un scop funcţional. Jocul de design este unul interesant: lumina devine un actor important, iar cromatica îi dă o replică atent studiată de designeri şi arhitecţi.
Un alt exemplu de schimbare a percepţiei asupra băilor se referă la duşuri. Acestea nu mai fac corp comun cu peretele, devenind elemente despărţitoare, prin poziţionarea la graniţa dintre două zone de interes. Scaunul de wc este izolat prin pereţi despărţitori sau chiar scos în afara camerei de baie.
Cadă de baie sau cabină de duş?
Desigur, într-un spaţiu limitat, aşa cum au majoritatea băilor, există două opţiuni: cadă de baie sau cabină de duş. Pe de o parte, o cadă oferă relaxare, confort, mai mult design şi stil; pe de altă parte, o cabină de duş asigură spaţiu şi tehnologie modernă, se instalează fără probleme, se întreţine mai uşor şi consumă mai puţină apă, fiind deci mai ecologică. O cabină de duş reprezintă alegerea potrivită pentru persoanele moderne, mereu în mişcare, preocupate de protejarea mediului, în timp ce o cadă este perfectă pentru cei tradiţionalişti, care îşi doresc relaxare.
Cada face baie
Cada de sine stătătoare reprezintă una dintre tendinţele importante în amenajarea băii. În ceea ce priveşte materialele din care sunt realizate căzile, cele din cupru încă se menţin în preferinţele pieţei de specialitate. Câştigă însă teren cele din acril sau cele din diverse asocieri de materiale şi minerale.
Cum să ne amenajăm baia în spaţii mici
Foarte multe dintre băi, în special cele din apartamentele de bloc, au dimensiuni reduse. Pentru amenajarea acestora există o multitudine de idei practice. Iată câteva dintre acestea. Sticla contribuie semnificativ la crearea senzaţiei de spaţiu. O oglindă mare, care să acopere total sau parţial peretele de deasupra lavoarului, va da impresia de spaţiu mai mare. Obiectele sanitare şi corpurile de mobilier subdimensionate, suspendate sau amplasate pe colţ (lavoarul şi bazinul de wc) oferă libertate de mişcare. O altă soluţie practică şi totodată estetică este încastrarea bazinului în perete.
Foto: koln messe