Reședința reginei Maria, decorată în stil Art Nouveau, găzduieste o expoziție de autor – 24 de tablouri semnate Paula Craioveanu. Expoziția are loc în castelul Pelișor, parte din Muzeul Național Peleș, Sinaia, în perioada 18 iulie – 4 august 2024. Vernisajul va avea loc vineri 19 iulie 2024, ora 13.
Paula Craioveanu este artist vizual și arhitect, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, absolventă a Universității de Arhitectură Ion Mincu, Doctor în Arte Vizuale a Universitătii de Arte București.
Artista este reprezentată de galerii din New York și Los Angeles, iar lucrările sale se află in colecții din țară și străinătate. De data aceasta aveți ocazia să vedeți în România, la Sinaia, lucrări mai puțin expuse, realizate în ultimii 20 de ani.
Printre acestea, se află și primul portret al Reginei Maria, pictat de Paula Craioveanu din 2006, expus în anul în care a fost pictat, la Biblioteca Centrală Universitară. Acum portretul a ajuns la Pelișor, reședința preferată de Regina Maria, (alături de cea din Balcic și de Palatul Cotroceni), spatiu ce face parte din Complexul Muzeal Peleș. Pelișorul este un muzeu de mare valoare, istorică și artistică, care cuprinde portrete regale alături de opere de artă din colecția proprie a reginei – obiecte și pictură Art Nouveau, simbolista, dar si acuarelele originale pictate de aceasta. Decorația interioară a fost realizată la inițiativa și în stilul preferat de regină, intregul spațiu fiind o operă de artă.
“Anul acesta, am pictat pentru această expoziție un nou portret al reginei, de data aceasta dorind sa scot in evidența latura artistică a Reginei Maria, care picta, scria memorii, iubea crinii, si arta 1900.” – spune Paula Craioveanu despre noul portret al Reginei Maria, în care figura este inconjurată de vegetație, simbol al stilului Art Nouveau și de crini, pe un fundal mov – culoarea preferată a acesteia. “Unul din romanele scrise de Regina Maria se numește chiar “Crinul vietii” – un basm, o poveste de dragoste.”
“Expoziția cuprinde în total de 24 de lucrări, realizate în diverse etape, lucrări reprezentative pentru cautările și preocupările mele din ultimii 20 de ani din domeniul picturii – interioare pictate, ferestre, peisaje din Balcic, apoi lucrări din seria neomitologie și nu în ultimul rând portretele reginei.
Interioarele, sunt influențate de studiile mele de arhitectură, cel mai vechi interior este din 2004, și cel mai recent, de anul acesta. Picturiile mele sunt scenografii inspirate de interioare istorice, care au evoluat în diverse direcții, unele din ele constituind fundal pentru personaje. Sunt interioare clasice văzute prin filtre de lumini și culori tari, sau ferestre în stiluri diferite la care am adăugat juxtapuneri vegetale sau suprapuneri în perspectivă. Un obiect cum este este fotoliul stil, prinde viața prin culoare. Referințele istorice sunt aduse în spațiul contemporan, folosind culori proaspete și umbre luminoase, vii, care au puterea să atingă câte o coardă sensibilă. Atmosfera creată de interioarele cu accente și citate clasice, îmbie la visare, meditație. Multe din lucrările din expoziția de față, sunt lucrări păstrate în atelier, din colecția personală.” – spune artista.
Lucrările Paulei Craioveanu sunt o suită de stări, căutari, meditații, puse în scenă cu rafinament. Expoziția este și un omagiu adus reginei Maria, o mare promotoare a artelor, dar și un adevărat diplomat, o femeie sensibilă și puternică, căreia îi datorăm atât de multe. Vă invit să vedeți expoziția și să vizitați muzeul cu minunatele încăperi sș obiecte de artă.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor
-
Dyson deschide un nou magazin în Astir Marina, Grecia și invită turiștii români să experimenteze tehnologia de ultimă generație la malul mării