Pandemia de Covid-19 este cea mai mare catastrofă a secolului 21, susțin mulți cercetători din domeniul medicinei. De la o zi la alta, întreaga lume înregistrează creșteri al numărului de îmbolnăviri. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că bilanțurile zilnice ale deceselor ar putea ajunge în aprilie 2021 să fie de 4-5 ori mai mari decât în primăvara acestui an.
Soluţii pentru depăşirea crizei medicale
Întreaga populație a Globului încearcă să găsească un antidot. Deocamdată, însă, carantina, purtatul măștii și distanțarea socială rămân cele mai eficiente metode de protecție.
Cercetările privind transmiterea și efectele COVID-19 sunt în desfășurare. Ştim deja, însă, că virusul se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate (prin tuse și strănut) și prin atingerea suprafețelor contaminate de virus. Virusul poate supraviețui pe diferite suprafețe, de la câteva ore până la câteva zile.
Dezinfectanții obișnuiți îl pot ucide. Ce facem însă cu bacteriile din aer, având în vedere că virusul este răspândit prin aerosoli.
Riscul este mai mare în spații închise şi aglomerate cum sunt sălile de clasă
Riscul este mult mai ridicat în spații restrânse, supra aglomerate și slab ventilate. Persoanele de aici sunt apropiați pentru o perioadă relativ lungă, iar particulele virale pot fi inhalate. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie îndepărtați.
Odată cu deschiderea școlilor au crescut exponențial și cazurile de îmbolnăviri noi. Chiar dacă oficial nu se declară cauza acestor creșteri, este clar că mare parte din aceste îmbolăniviri sunt cauzate de deschiderea unităților de învățământ.
Copiii sunt cei mai expuși pentru că sunt greu de disciplinat și obligat la distanțare atunci când sunt la școală sau în grădinițe. În afară de purtatul măștii și băncile cu protecție de plexi glass mai există și alte metode de prevenție. Acestea sunt legate de ventilația claselor sau a spațiilor comune.
Germania a decis să includă această măsură pe lista oficială a regulilor care trebuie aplicate în lupta cu coronavirusul, arătând că aerisirea regulată în toate incintele private și publice poate reduce considerabil riscul de infecție.
Aerisirea, o metodă bună dar insuficientă
Aerisirea unei încăperi, a unei incinte este poate unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a reduce răspândirea coronavirusului, a declarat un oficial al cancelariei germane.
Într-o școală liniștită, geamurile pot fi deschise pentru a aerisi sălile de clasă. Dar aceasta este o metodă eficientă pe termen scurt. Multe dintre sălile de clasă sunt supraaglomerate, cu peste 40 de elevi. Iar aceast fapt contribuie la vicierea rapidă a aerului interior după aerisire.
Fluxul de aer la aerisire poate conţine, deasemenea, praf, alergeni sau polen, ceea ce accentuează sau favorizează apariţia problemelor respiratorii . În plus, iarna se formează curenți de aer care pot îmbolnăvi copiii.
Alternativa de aerisire în timpul pauzelor este, de asemenea, insuficientă pentru a obține o calitate bună a aerului pentru o lecție întreagă. Nivelul de dioxid de carbon va creşte din nou, rapid. Un alt dezavantaj care nu ne permite să păstrăm geamurile deschise în timpul orelor este nivelul ridicat de zgomot din sălile de clasă, cauzat de gălăgia de afară.
Dacă vorbim tot despre școli, pe timpul iernii, aerisirea frecventă este aproape imposibilă. În plus, va aduce costuri ridicate de încălzire. Ca să nu mai vorbim că prin deschiderea gemurilor, copii se expun poluării din exterior. La acest capitol România se situează pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare.
O soluţie eficientă: instalarea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură
Apare astfel necesitatea instalării unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, cea mai eficientă metodă de ventilație pe timp de iarnă, fără costuri suplimentare de încălzire.
Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la ATREA asigură un flux aer curat permanent în incinte. Ele pot fi configurate atât pentru școli, dar și pentru case particulare, sectorul industrial sau HORECA.
Principiul unui astfel de sistem este simplu. Extrage aerul viciat din încăperi, iar cu căldura acestuia încălzește aerul curat pe care îl introduce în casă prin grilele de ventilație
Fluxul de aer curat și cel viciat nu se întâlnesc, în acest proces. Are loc doar un schimb termic între cele două. Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii. Practic geamurile nu mai trebuie deschise pentru a se asigura tradiționala aerisire, prin care se pierde în același timp și căldura acumulată în casă.
Rata de răspândire a virusurilor în interior se reduce cu 80%
Aerul pe care-l introduce sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este 100% proaspăt și filtrat. Filtrele de aer reduc, totodată, numărul de particule de praf și microbi din aer. Pe lângă acest beneficiu, sistemele propuse oferă controlul facil. Deasemenea, în special, eficiența ridicată (de până la 90 %) și scăderea ulterioară a consumului de energie.
În plus, nivelul de zgomot în timpul funcţionării la capacitate maximă nu depăşeşte valoarea de 30 de decibeli (db) în încăpere. Deci în cazul claselor, cu siguranță nu vor “deranja” orele cu zgomot.
Soluțiile propuse sunt varianta potrivită pentru sălile de clasă, unde aerisirea clasică este insuficientă pentru a obține o calitate bună a aerului. Nivelul de dioxid de carbon va creşte din nou, împreună cu riscul de răspândire al virusurilor.
Unitățile de ventilație cu recuperare de căldură ATREA pentru școli au senzori de dioxid carbon și reglează astfel aportul de aer proaspăt în incinte. Aceste sisteme aerisesc încăperile prin aport controlat și filtrat de aer curat în interior, fără variații de temperatură. Deasemenea reduc costurile de întreținere cu 25%, investițiile recuperându-se în câțiva ani.
În același fel, sistemele menţionate funcționează într-un restaurant, un cabinet medical sau o simplă casă. „Reîmprospătarea” încăperilor cu ajutorul sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură este o măsură sigură. O măsură prin care putem avea grijă de aerul pe care-l respirăm, fiind cea mai eficientă soluţie de ventilaţie din punct de vedere al sănătății, confortului și consumului de energie.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050