O reţetă de humus

Humus, unul dintre cele mai îndrăgite antreuri de origine orientală care, datorită principalului ingredient, năutul, este foarte saţios fiind bogat în proteine, vitamina B sşi B6, Fier, calciu, vitamina A şi C.

În plus, este o mâncare ce se poate folosi pe toată durata postului, şi nu numai. Este recomandat în dietele diabeticilor, pentru sănătatea oaselor, pentru sănîtatea inimii. Ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, ajută sistemul digestiv şi cerebral, şi nu în ultimul rând reduce inflamaţiile.

Există multe reţete cu năut iar Chef Aida Parascan a ales să vă prezinte reţeta sa  proprie de humus.

Ingrediente

300 g năut uscat

2 linguri ulei de măsline

1 căţel de usturoi

2 linguri pastă de susan (tahini)

1 linguriţă seminţe de chimion

sucul de la o lămâie

1 ardei iute roşu

2 linguri de pătrunjel tocat

sare

Mod de preparare

Spălaţi năutul şi lăsaţi-l la înmuiat în apă rece timp de 24 de ore. Curăţaţi usturoiul, tocaţi-l mărunt şi căliţi-l într-o oală în care aţi pus uleiul de măsline. Căliţi până usturoiul devine auriu. Adăugaţi năutul fără apă în care a stat la înmuiat. Adăugaţi altă apă şi fierbeţi timp de aproximativ 2 ore, până când năutul devine moale. Când sunt gata, scurgeţi apa şi, cu ajutorul unui robot, blendaţi până devine o pastă fină. Adăugaţi pasta de susan, sucul de lămâie şi sare după gust.

Amestecaţi, după care puneţi totul într-o farfurie. Decoraţi cu ardeiul iute tocat fin, patrunjel şi ulei de măsline. Salata de humus esta gata!