Decorul începe să câştige teren în industria amenajărilor interioare şi în domeniul designului interior. Aceasta se întâmplă dintr-un motiv simplu: inovaţia.
Putem vorbi acum nu doar despre reinterpretarea unor stiluri clasice şi inepuizabilul lor farmec, ci şi despre schimbarea percepţiei asupra funcţionalităţii şi valenţelor estetice. “Less is more” nu mai este de actualitate. Unii zic chiar “less is boring” în designul interior, dar în orice caz, odată cu tendinţa ecologică, pare că “Less but better” devine deviza la modă.
Less but better
“Less but better” înseamnă decoraţiuni şi accesorii cu design, grad înalt de inovaţie şi creativitate. într-un singur cuvânt, calitate superioară. Aceasta aşteaptă majoritatea consumatorilor, fiind dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru o calitate mai bună.
Minimalismul înseamnă acum tehnologie şi confort. Entuziasmul prezenţei materialelor textile, a luminii ca parte integrantă a unui stil abordat, a pieselor unicat reconfigurează imaginea de ansamblu. În accepţiunea sa iniţială, pare că locul sloganului “Less is more” s-a transformat în “Less is boring” care este îmbrăţişat nu numai de designerii de succes dar şi de mulţi consumatori care vor pentru amenajările proprietăţilor ceva deosebit, ceva special.
Design interior – limbaj actual
Locuinţele, spaţiile publice, birourile, magazinele, locurile de aşteptare din aeroporturi sau gări dar, bineînţeles şi interioarele rezidenţiale, toate sunt trăite la maximum prin inovaţie şi talent, prin design interior. Chiar şi spaţiile expoziţionale sunt interactive, pun mintea şi imaginaţia privitorului la încercare, construiesc punţi de comunicare. Dinamice şi vibrante, soluţiile propuse de arhitecţi şi designeri nu încarcă inutil cu obiecte, ci reunesc mai multe culturi, fiecare cu elementele sale definitorii.
Limbajul este acum unul comun în tot ce ține design interior. Un esperanto fără bariere geografice, doar formă, culoare, material, toate în spiritul protecţiei mediului, după reguli clare de ecologie. Un stil sănătos, ce implică funcţionalitate, adecvat ritmului de viaţă modern. Cam aşa se poate descrie tendinţa actuală.
Spaţiile de locuit, cu zone diurne şi nocturne, băi şi bucătării, nu mai respectă o geometrie clasică, ci sunt flexibile. Ele se întrepătrund, fără însă a-şi pierde destinaţia de bază. Dar de ce să nu transformăm un colţ din locuinţa noastră într-unul de contemplare şi relaxare, dacă peisajul din afară ne permite? De exemplu, îl putem accesoriza cu piese de mobilier vintage şi obiecte dragi, moştenire de familie, dar şi cu un computer, pentru a ne face viaţa mai uşoară.
Ordine și claritate
Şi cu toate astea, se vorbeşte foarte mult despre ordine. Despre o claritate a spaţiilor de trecere şi un confort generat de tehnologie. Uşi şi pereţi ce se deschid la atingerea telecomenzii. Surse de iluminat şi încălzire ascunse în nişe. Mobilier care apare ca prin minune prin apăsarea unui buton. Spaţii de depozitare ce înglobează miraculos o cantitate de obiecte greu de imaginat. Iată doar câteva linii directoare ale tendinţelor actuale în ceea ce ține de design interior.
Târgurile de specialitate propun, printre altele – Pereţi fără tapet, dar acoperite cu covoare de inspiraţie etnică. Rafturi deschise cu un display de obiecte decorative. Reîntoarcerea la canapelele moi, prevăzute cu o multitudine de perne decorative. Fotografii de familie cu un mare impact vizual. În afară de acestea, covoare realizate din mai multe bucăţi, asemeni unui puzzle, piese de mobilier de efec şi multe altele.
Atingerea tehnologiei
Interioarele încep să semene cu obiectele de comunicare pe care le folosim zi de zi. Smartphone-urile, tabletele şi televizoarele sunt din ce în ce mai subţiri şi uşoare. Totul este la vedere, servind unui scop precis. Lucrurile pe care nu dorim să le arătăm le camuflăm inteligent, cu ajutorul tehnologiilor ultrasofisticate.
Dar cu siguranţă nu renunţăm la plăcerea de a ne înconjura de culoare, căldură şi confort. De exemplu, materialele folosite sunt predominant cele naturale, antialergice. Paleta cromatică îi bucură pe cei pentru care decorul special reprezintă un must have. Dar de asemenea îi bucură și pe cei care preferă simplitatea.
În concluzie, importante sunt confortul şi mai ales personalitatea interioarelor, fie că vorbim despre lofturi spaţioase sau spaţii clasice. Altfel spus, totul reflectă stilul de viaţă al celor care le locuiesc şi le amprentează stilistic.
Foto: Koeln Messe
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă