Das Haus 2015, Neri&Hu, imm cologne 2015

REMEMBER: casa ideală, sub semnul Extremului Orient

În urmă cu câţiva ani, proiectul Das Haus de casa ideală din cadrul târgului imm cologne a fost atribuit  arhitecţilor chinezi Lyndon Neri şi Rossana Hu de la studioul de arhitectură Neri&Hu.

Conceptul casei

Holul cu scara care străbate toată casa

Având un pronunţat caracter modern şi internaţional, în abordarea celor doi arhitecţi  se regăseşte şi influenţă tradiţională asiatică. Designul interior şi obiectele de design –  în cea mai mare parte mobilier şi acesorii – reprezintă  un rezultat al principiului occidental al reducerii, fiind aplicat la imensa diversitate a formelor chinezeşti. Este prezentat un interior elaborat cu mult design clasic şi numeroase produse noi şi prototipuri.

Organizarea

Holul şi masa de dimensiuni mari decorată cu sfeşnice enorme

Casa are 5 camere ce prezervează oarecum funcţiunile clasice. Prezintă o compoziţie arhitecturală compactă şi urbană care formează un ansamblu în jurul curţii de dimensiuni mari. Aceasta este concepută la rândul său ca un spaţiu semi-public.

Camerele sunt înalte şi închise pe toate feţele. Prin această arhitectură străbate o scară/pod care intersectează încăperile în diferite puncte, pătrunzând prin pereţi.

Designul interior

Interiorul apare mult mai plăcut decât exteriorul şi aceasta nu numai datorită pardoselii din lemn şi plăcilor ceramice  cât şi altor elemente. Între acestea sunt culori cu umbre inspirate din tradiţia chinezească, iederă pe casă, uşi vopsite în roşu, pereţi tencuiţi părând din miez de pîine.

Fiecare cameră reprezintă atât istoria culturală a funcţiunii respective cât şi sugestii privind potenţialele sale utilizări. Culorile alese au fost: verde pentru “camera în care se mănâncă”,  roşu închis pentru “camera în care ne îmbăiăm”, galben pentru “camera pentru citit” şi gri luminos pentru “camera în care stăm”.

Camera de baie

În privinţa mobilierului, paturile sunt single, masa, în schimb, este de dimensiuni foarte mari, scaunele elegante şi confortabile, canapeaua tip cocoon. Masa prezintă în centru o tavă rotativă pentru serviciu (comun în China) precum şi sfeşnice decorative de dimensiuni mari. Iluminatul este tot timpul în prim plan, uneori se apelează la soluţii care aduc cu tradiţionalele lanterne chinezeşti.

Foto: Messe Koeln

1 thought on “REMEMBER: casa ideală, sub semnul Extremului Orient

Comments are closed.