Camera copilului: amenajarea şi pandemia

Copii sunt poate cei care au fost cel mai mult afectaţi de pandemia cu Coronvirus. Ritmul lor de viaţă a fost schimbat total odată cu obligaţia de a sta în casă iar şcoala să se realizeze online. Desigur că schimbarea stilului de viaţă va avea efecte majore asupra amenajării camerei copilului care acum este şi locul de şcoală. În primul rând va trebui acordată o atenţie sporită biroului şi tehnologiei, pentru a putea participa la şcoala online. O altă temă majoră a părinţilor, în concordanţă cu modul de organizare a spaţiului dedicat copilului, va fi cea de  implicare a lui în diverse activităţi care se vor desfăşura acasă.

Odată cu vârsta se modifică şi nevoile copilului. Preocupările acestuia se schimbă, dezvoltându-şi un nou stil de viaţă caracteristic etapei pe care o începe, ceea ce duce implicit şi la regândirea spaţiului ce îi revine.

Odată cu noile preocupări şi nevoi ale acestuia, au loc şi modificări privind mediul lui de viaţă. O cameră de copil cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o. Aşa că e momentul pentru o schimbare!

Amenajările pentru preşcolari (3 – 6 ani)

Aceasta implică mai multe recomandări: pătuțul tip leagăn se schimbă cu un pat reglabil pe lungime – deja se pot alege forme mai complexe (suspendat, în formă de căsuță, pantof, mașină, cu tobogan etc.), locul de joacă este cât mai mare, depozitarea simplă pentru jucării (sertare în care se aruncă ușor), mini biblioteca pentru cărți cu imagini, eventual sonorizare/tv & dvd în cameră, măsuță și scaunele pentru bricolaj – se vor observă acum aptitudinile precum şi preferința pentru anumite jucării – mașinuțe/trenulețe/păpuși/plusuri etc., este un copil introvertit sau extrovertit?

Îi place să se joace într-un grup sau se retrage? Are preferințe pentru anumite sporturi? La ce desene animate se uită? Deja se pot alege pereți colorați pe o tematică preferată – de așteptat să se schimbe cam o data pe an sau la 2 ani. Puteți alege autocolante amuzante, dacă are înclinații spre desen alegeți un colț/perete/ușă pe care să se poată desena și cumpărați tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.

Amenajarea camerei de școlar (6 -12 ani)

 Existenţa unui birou (calculator/imprimantă/bibiliotecă) este acum un must,  patul se poate schimba cu o canapea extensibilă, dormitorul devine miniliving, deja începe să se întâlnească cu prieteni, colegi de joacă, ceea ce implică jocuri, console. Trebuie să îi oferiți mai multă încredere, independență și intimitate. Dacă până acum ați ținut sau nu cont de preferințele lui, de data această chiar trebuie să le puneți în practică.

-Mobilierul simplu este mai uşor de întreţinut. Suprafeţele cu o bună rezistenţă la uzură sunt cele mai recomandate. Un criteriu în alegerea dumneavoastră ar putea fi col’urile rotunjite precum şi rezistenţa structurală a diferitelor obiecte de mobilier, deoarece copiii nu se vor da în lături de la diferite încercări menite să o verifice. În materie de texturi şi cromatică, cel mai important este implicarea utilizatorul camerei, dacă acesta se află la vârsta la care îşi doreşte acest lucru. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuanţele pastelate datorită efectului liniştitor – vor adormi mai uşor într-o cameră cu pereţii bleu pal, decât într-una cu ei zugrăviţi în tonuri de roşu, de exemplu.

Copiii îşi dezvoltă personalitatea pe măsură ce cresc, deci un ambient prea încărcat ar putea crea o nevoie ulterioară de modificări. Decorarea pereţilor cu personaje din desene animate ar putea să placă copilului la o vârstă mică, dar nu şi după ce trece de o anumită vârstă. Un mobilier simplu şi divers într-o cameră luminoasă cred că ar face mai mult decât un set rigid de mobile de gamă cumpărat de la marii retaileri de profil.

O idee bună: decoraţi în funcţie de zodie

Puteţi să dezvoltați calitățile celor mici încă din copilărie.

Copiii născuți în Berbec, Leu și Săgetător, adică în zodii de foc sunt foarte creativi. Așa că încurajați-le talentele! Țineți întotdeauna creioane colorate și un caiet pe masă, în caz că sunt inspirați. Ori de câte ori călătoriți undeva, micii exploratori se vor bucura. Decorați-le camera cu hărți și afișe ale unor locuri exotice. Vor fi încântați de orice obiect ce le amintește de ultima vacanță.

Gemenii, Balanța și Varsatorul, adică zodiile de aer,  sunt inteligenți și flexibili. Poate că într-o zi vor fi medici, veterinari sau vor conduce propria afacere. De ce să nu încerce totul cu seturi de joacă pentru copii? Semnele de aer au, de asemenea, darul unei comunicări și curiozități uimitoare. Doresc să știe totul despre lume, așa că acum ar fi timpul oportun pentru a achizitiona o bibliotecă mai mare pentru toate cărțile lor.

Racii, Scorpionii și Peștii  (zodiile de apă) pur și simplu iubesc elementul acvatic. Prin urmare vor îndrăgi o cameră în nuanțe de albastru, turcoaz și verde. Montați un metru de perete cu motive marine și urmăriți cum cresc ca din apă. Zodiile de apă sunt prieteni grozavi. Sunt empatici și plini de compasiune. Deoarece sunt puțin mai sensibili, trebuie să se simtă în siguranță în camera lor. O alegere excelentă este cortul pentru copii de deasupra patului, sau chiar propriul tepee. Aici își vor găsi spațiul ideal pentru a se scufunda în lumea lor.

Taurii, Fecioarele și Capricornii, zodiile de pământ iubesc natura și toate vietățile. În camera lor se vor simți excelent înconjurați de motive florale și animale. Mai devreme sau mai târziu vor fi preocupați de ecologie, așa că alegeți lemnul pentru mobilier lor, mai degrabă decât plasticul. Vor fi odihniți și plini de energie pentru o partidă de joc pe cinste. Copii născuți în zodiile de pamant sunt isteți și îndemânatici. Pentru a le încuraja talentele, ce ziceți de un mic kit de instrumente DIY? Cel mic Va fi un ajutor de neprețuit când veți repara mici piese de mobilier.

Amenajarea unui loc de joacă

Nevoile copiilor sunt cel mai bine cunoscute de părinţi. Mai mult ca niciodată, cei care se bucură de o grădină pot realiza un loc de joacă pentru copii, acum acesta fiind singura posibilitate de joc în aer liber. Pentru realizarea unui loc de joacă pentru copii, fie că este vorba de unul în grădină sau în curte, fie în interiorul apartamentului în lipsa unui spaţiu exterior,  la fel ca şi în cazul amenajării camerei, apelarea la un arhitect sau designer specialist poate aduce multe beneficii.

Pentru realizarea unui astfel de proiect este necesar să ţineţi seama de mai multe recomandări. Locul de joacă trebuie să permită copiilor să se miște liber și să poată depăși obstacolele în siguranță. Structurile și mobilierul trebuie să fie  accesibile și pe măsura copiilor de diferite vârste. Este necesar desemenea să fie create zone de cățărat și ocazii prin care copii să poată mânui obiecte și structuri mai mici. Este indicat să fie amenajate  locuri unde copii  să se poată juca de-a poveștile. Nu uitaţi să creaţi zone care să le stimuleze creativitatea și să încurajeze imaginația.Va trebui să vă luaţi  un timp dedicat pe care să îl petreceţi împreună cu ei in spațiul lor.

Activităţi propuse

Acum copii fac şcoala de acasă. Majoritatea dintre ei suferă din cauza lipsei întâlnirii şi interacţiunii cu colegii şi prietenii. Trebuie avut în vederre că au şi un timp mai lung de petrecere a timpului, nefiind obligaţi să meargă la şcoală. Astfel devine imperios să aibă activităţi şi proiecte altfel apare marea problemă de a sta cu orele în faţa televizorului sau jucând jocuri pe telefon.Partea bună este că îşi pot dezvolta creativitatea şi anumite abilităţi încă de pe acu iar deseori acest lucru le face plăcere şi ei se mândresc cu realizările lor.

Copii de la 6 ani pot face cusături de mână şi, după ce se deprind, să personalizeze astfel diverse articole de îmbrăcăminte:, bluze, pantaloni, rochii, etc. Cei mici vor avea nevoie de ajutor pentru a începe iar cei mai mari pot produce propria “colecţie” de tricouri, perne sau hîrtie de ambaj. Deasemenea ei pot face mici reparaţii la îmbrăcămintea proprie, să realizeze tivuri, să ajusteze  , să pună petice, să coasă un nasture, să pună un fermoar nou.

De la 7 ani, mulţii copii, viitori designeri, vor dori să îşi remodeleze propriul spaţiu, să se debaraseze de unele lucruri care nu le mai plac sau de care nu mai au nevoie, să experimenteze în organizarea mobilierului. Sunt specialişti care recomandă să fie lăsaţi copii să+şi picteze singuri pereţii

De la 9 ani copii pot înregistra o conversaţie, detalii din casă sau grădină, mişcări, pot realiza un video, să îl editeze, să ataşeze o muzică, etc.Tot de la vârsta de 9 ani, copii pot experimenta diferite reţete în bucătărie şi apoi bucatele să fie degustate înpreună în familie.

Grădinăritul este un hoby sănătos, care promovează lucrul în aer liber – exact ceea ce avem nevoie în acest moment. În aceste activităţi pot fi angrenaţi copii de vârste foarte diferite, mai mici şi mai mari.

Am prezentat doar câteva propuneri, desigur că există numeroase idei în această privinţă.