Sistemele de umbrire pentru casa ta. Cum alegi?

Astăzi este solstiţiul de vară, cu alte cuvinte începe vara în mod oficial. Acum însă nu este chiar aşa de cald, plouă mai des. Nu vă lăsaţi însă influenţaţi de acest aspect. Foarte curând vor veni căldurile cele mari şi va trebui să ne refugiem cumva de razele dogorâtoare ale soarelui. În plus, cum încă mai suntem supuşi unor restricţii, vom căuta mai puţin răcoarea la munte, la mare sau în alte ţări.

Copertine

Protecţa solară

Unde ne vom retrage? Bineînţeles, aşa cum deja am început să ne obişnuim, în interioarele caselor noastre iar cine are, în grădină, pe terasă sau pe balcon. Nici aici nu vom scăpa însă de puternicele raze dacă nu ne pregătim din timp.

Ce putem face? Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile de vară. Acestea asigură protecţia atât la căldură cât şi la lumina foarte puternică. În plus, montarea lor nu presupune o acţiune complexă.

Soluţii de umbrire pentru interior

Protecţia faţă de razele soarelui se poate face prin soluţii la interior, sau la exterior. Între cele de interior se numără  jaluzelele, rulourile, sistemele roman-shade etc., dar şi perdelele şi draperiile, acestea având în primul rând rol legat de designul de interior dar şi de intimidate

Sunt situaţii în care protecţia la razele de soare pe timp de vară se face prin soluţiile constructive ale casei. Acesta este cazul caselor de tip tradiţional cu prispă precum şi în cazul caselor rotunde. Şi în acest caz se pot lua măsuri suplimentare de protecţie la razele de soare.

Între sistemele de umbrire la exterior se poate opta deasemenea pentru mai multe tipuri de soluţii. De la copertine şi pergole, la rulouri, jaluzele sau rolete, acestea având în primul rând rol de protecţie. Pentru casele vechi sau cele tradiţionale, obloanele lucrate din lemn reprezintă încă o soluţie bună. Aceasta mai ales dacă sunt vopsite astfel încât să prezinte un design plăcut şi să se asorteze cu faţada.

Rulouri independente

Este de notat faptul că soluţiile de exterior menţionate sunt mai eficiente. Aceasta deoarece nu permit încălzirea suprafeţelor vitrate să se încălzească şi astfel să radieze căldura în interior.

Deasemenea este important de ştiut că firmele producătoare oferă  de obicei pentru fiecare produs  menţionat soluţii alternative, mai scumpe, este adevărat. Acestea sunt prevăzute cu senzori care se pot manevra de la distanţă  prin telecomandă sau chiar soluţii automatizate. De exemplu, jaluzele care se pot programa astfel încât lamelele să se închidă automat când razele soarelui sunt puternice şi să se mai deschidă dacă sunt nori sau se lasă întunericul. La fel este cazul şi cu rulourile inteligente.

Soluţii pentru grădină terase şi balcoane

Dacă aveţi curte, grădină sau o terasă de dimensiuni mari, puteţi să căutaţi răcoarea de afară şi să apelaţi la umbrele solare, vele de umbrire, pergole, copertine retractabile. Sau chiar să vă construiţi sau să achiziţionaţi un pavilion. Nu uitaţi că şi copacii vă pot oferi umbra şi răcoare chiar şi la interior.

Umbrelă excentrică aluminiu, Foto: Leroy Merlin

Alegerea unor astfel de sisteme nu este însă una tocmai uşoară. Va trebui să găsiţi soluţia optimă pentru nevoile dumneavoastră şi să alegeţi dintr-o varietate de produse.

Decizia de achiziţie diferă în funcţie de locaţia unde este amplasat sistemul – fereastră, balcon, terasă. Deasemenea este important dacă sistemul de umbrire este plasat la interior sau la exterior. Tot ce trebuie este ca dumneavoastră să identificaţi nevoia. Mai ales că există o gamă extrem de variată de materiale și soluții. Sunt şi multe noutăţi. De exemplu, roletele zebra, rulourile independente sau umbrelele solare excentrice.

Cort în grădină

Pentru alegere trebuie să știți că nu există materiale preferabile. Există cele mai eficiente materiale pentru sistemul necesar. Fie că este vorba de aluminiu sau materiale textile, odată ales sistemul potrivit, acela va deveni cel preferat.

Umbră pe terasă cu umbrelă solară

Criterii de alegere

O gamă variată de materiale, posibilitatea personalizării pentru sistemele de umbrire, consiliere din partea arhitecţilor, designerilor dar şi specialiştilor firmelor producătoare sau vânzătoare, prezenţa permanentă a personalului de specialitate în showroom, montajul gratuit, deplasarea pentru măsurători şi transportul gratuit, garanţia, precum şi service-ul sau mentenanţa la cerere la ieşirea din garanţie, reprezintă cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de protecție față de razele soarelui.

Foto: Shutterstock, Pinterest

2 thoughts on “Sistemele de umbrire pentru casa ta. Cum alegi?

Comments are closed.