Cum să creezi o încăpere polivalentă

Bucătăria este probabil cel mai aglomerat loc al casei. Odată o cameră separată, în ultimele decenii rolul său s-a schimbat.  Odată cu schimbarea stilului de viaţă, aceasta fuzionează cu camera de zi în aşa-numitul open space. Acesta a devenit centrul actual al multor case. Nu este doar locul pentru micul dejun, prânzul sau cina

Un perete echipat ține colțul de bucătărie și camera de zi fără a compromite confortul.
O combinație de rafturi și canapea face loc pentru un pat dublu pliabil sau două paturi individuale pentru oaspeții ocazionali.

În prezent, multe activități zilnice se desfășoară între bucătărie și sufragerie. Între acestea, învățare, citire, relaxare și, cu frecvență din ce în ce mai mare, lucru. Într-o perioadă care ne-a obligat să stăm acasă cea mai mare parte a zilei, este mai important ca niciodată să putem crea un spațiu deschis care să răspundă cerințelor noastre estetice și care să poată îndeplini mai mult decât un singur scop.

De la mobilierul multifuncţional, la o încăpere multifuncţională

Pentru a crea un mediu dinamic și versatil, o adevărată încăpere polivalentă, mobilierul convertibil şi multifuncţional este probabil cea mai convenabilă soluție. Aceasta permite rearanjarea spațiului disponibil în funcție de ora din zi și de activitățile corespunzătoare.

Uşă care ascunde bucătăria şi încorporează o masă pliantă

Într-o încăpere polivalentă, masă de consolă poate deveni un birou sau o masă, rafturile și canapele pot face loc pentru un pat dublu pliabil pentru oaspeți iar bucătăria poate dispărea în spatele unei uși rotative.


În acest caz, sistemul de bucătărie convertibil poate fi extins adăugând o consolă care devine o masă confortabilă pentru patru persoane. Pentru peretele opus se poate alege o canapea integrată într-un sistem transformabil cu pat dublu pliabil.

Alegerea soluțiilor adecvate pentru o încăpere polivalentă este determinată de amploarea și conformarea încăperii. Companiile explorează posibilități de mobilier multifuncţional şi soluţii modulare încă din anii ‘60. Progrese însemnate s-au realizat în special prin adăugarea de noi funcţionalităţi pieselor de mobilier.

Pereţi echipaţi care se pot deplasa

Sunt însă şi lucruri noi. În trecut se propuneau piese de mobilier de separare, cu ajutorul cărora în spaţiile (mai mari) se puteau delimita zone aând funcţionalităţi diferite. Eventual piesa putea fi mutată şi încercată o nouă compartimentare a spaţiului.

Cu o canapea cu sistem de pat transformabil rabatabil și perete cu funcție dublă, este posibil să se transforme camera de zi în dormitor.

Ca noutate, acum sunt pereţi care pot fi uşor deplasaţi separând astfel spaţii, uşi rotative sau uşi pliabile echipate care pot îndeplini o anumită funcţiune. În plus astfel de soluţii sunt proiectate în prealabil şi astfel devine posibil să se creeze într-o încăpere un colț confortabil și relaxant sau o combinație de rafturi și canapea să facă loc pentru un pat dublu pliabil sau două paturi individuale pentru oaspeții ocazionali.

Un perete echipat ține colțul de bucătărie și camera de zi fără a compromite confortul.
O combinație de rafturi și canapea face loc pentru un pat dublu pliabil sau două paturi in
dividuale pentru oaspeții ocazionali.

Uşi rotative şi uşi pliante echipate

Sunt companii care proiectează apartamente complete condensate care se pot descompune în camere dreptunghiualare înguste de până la 5m liniari. Un perete echipat ține colțul de bucătărie și camera de zi fără a compromite confortul.


Patul poate fi deschis și închis prin simpla tragere a unui mâner care este poziționat pe raftul frontal și care sprijină patul atunci când este deschis. Datorită unui sistem de înclinare, nici măcar nu este necesară scoaterea obiectelor de pe raft. Acest mecanism face funcționarea și mai rapidă și mai confortabilă

Alt exemplu este cu bucătăria într-o cutie retractabilă cu o ușă pliabilă echipată, care poate fi închisă. Sau o ușă rotativă care împarte două zone separate şi servește ca şi cămară. Poate conține o masă pliabilă ce dublează suprafața de lucru a bucătăriei.

Foto: Pinterest