Aşa cum spun şi cei doi arhitecţi care s-au ocupat de banalul apartament din Turnu Severin, Irina Filofi şi Cătălin Trandafir, de la biroul Filofi și Trandafir Arhitectură, amenajarea poate fi considerată un proiect pilot care demonstrează că astfel de apartamente se pot transforma în locuinţă contemporană cu accent pe design şi care rup total cu trecutul.
Banalele apartamente tip
În ţară sunt zeci de mii de astfel de apartamente tip, construite în aniii socialismului. Toate suferă de nenumărate hibe. Spaţii mici, compartimentări înghesuite, finisaje sub orice critică, funcţionalităţi importante ca bucătăria şi baia în spaţii mici, lumină naturală insuficientă, tâmplărie greoaie şi cu funcţionalitate redusă, lipsă de spaţii de depozitare, sunt doar câteva dintre elementele de concepţie ale acestor locuinţe specifice stilului de viaţă uniform dar la un nivel calitativ inferior pentru cea mai mare parte a populaţiei.
La toate acestea se adaugă decorarea realizată după posibilităţile acelor ani trişti. Acestea au fost condiţiile unei generaţii. Multe din aceste locuinţe au fost moştenite de generaţia următoare care are cu totul alte nevoi şi eventual posibilităţi.
Transformare radicală
Prin acest proiect, cu care proprietarii au fost total de acord, arhitecţii au demonstrat că există astfel de soluţii pentru ca aceste locuinţe să fie aduse la zi, transformate total, în locuinţă contemporană care să asigure o locuire calitativă, un standard la nivelul actual al exigenţelor funcţionale şi estetice.
Condiţia este ruperea totală cu trecutul, proiecte inovative şi…curaj în a lăsa arhitecţii să pună în aplicare noile concepte.
Noul concept
Spațiul amenajat de biroul Filofi și Trandafir Arhitectură se află într-o clădire de locuințe colective, construită înainte de 1990. Apartamentul moştenit de la părinţi avea inițial un layout clasic, relativ des întâlnit. Având o suprafaţă utilă de 60 mp, după analize preliminare, apartamentul s-a dovedit a fi inadaptabil necesităților beneficiarilor, o familie având o structura obişnuită: soţ, soţie, copil.
Astfel, geometria interioară a suferit câteva rectificări și ajustări, pentru a acomoda noile nevoi. În încercarea de a construi un spațiu interior fluid, arhitecții au îndepărtat o parte din compartimentările ușoare existente. Deasemenea au renunțat la o mare parte din ușile interioare și au redesenat aproape integral suprafața interioară. Toţi pereţii care au fost demolaţi nu erau de rezistenţă. Arhitecţii au rezolvat chiar ei toate aprobările necesare pentru realizarea amenajării.
Motivul fluidității a jucat un rol important în amenajare, dansul dintre elementele componente regăsindu-se la tot pasul. Textura, culoarea, lumina și, în fine, senzația interioară au fost utilizate descrescendo. De la zona de intrare, ludică, primitoare către zonele nocturne. Aici culorile se sting, texturile devin moi iar lumina scade în intensitate.
Ca şi paletă de culori, s-au folosit mult diverse nuanţe de albastru. Aceasta este culoarea anului dar care aduce şi o stare de relaxare. Ca accent, galbenul care a însoţit unele dintre piesele de mobilier. Subliniem ca finisaje şi un perete din cărămidă aparentă care asigură o spectaculozitate specială.
Toate piesele de mobilier au fost făcute pe comandă, astfel încât să se potrivească cu noul design de interior.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
1 thought on “Un apartament de bloc socialist devenit peste noapte locuinţă contemporană”
Comments are closed.