Chiar dacă ne-am izolat locuinţa şi avem tâmplărie şi geamuri performante, chiar dacă ne-am înarmat cu rulouri şi jaluzele, realitatea, demonstrată de canicula de peste 40 de grade, arată că în aceste cazuri confortul este încă pus sub semnul întrebării. Într-adevăr, mai trebuie să şi aerisim, şi atunci toată dogoarea intră în interior
Tipul potrivit
Chiar dacă nu cochetăm cu soluţia, un aparat de aer condiţionat se dovedeşte a fi necesar. Trebuie să ştim, însă, ce tip de aparat este mai potrivit pentru locuinţa noastră.
Ce trebuie avut în vedere
La cumpărarea aparatului de aer condiţionat trebuie pornit de la necesarul de frig al încăperilor, puterea aparatului şi bugetul avut la dispoziţie. Varianta cea mai economică o reprezintă aparatul cu clasa energetică A. Preţul este mai mare, dar se recuperează din facturile la energia electrică.
Este de preferat, deasemenea, ca nivelul de zgomot să fie cât mai mic posibil, atât la unitatea interioară, cât şi la cea exterioară iar perioada de garanţie să fie de cel puţin trei ani la aparat şi cinci ani la compresor. De asemenea, este important şi certificatul de conformitate (CE), care să arate că aparatul corespunde normelor europene. Este recomandat ca aparatul de aer condiţionat să beneficieze şi de funcţiile de dezumidificare şi de ventilator.
Trebuie să aveţi în vedere că un aparat cu putere redusă face faţă mai greu într-o cameră de mari dimensiuni iar dacă încăperea este supraîncărcată cu mobilier (mai ales în zona în care e montat aparatul), aerul va circula mai greu.
Recomandări practice
Când cumpăraţi, este necesar să întrebaţi cât de lung este kitul de montaj care echipează aparatul, precum şi care ar fi cheltuielile suplimentare dacă racordul de condens este prea mic.
În cazul în care doriţi ca aparatul de aer condiţionat să răcească mai multe camere, îl puteţi monta pe hol.
Dacă deţineţi un apartament cu două camere, aveţi posibilitatea să alegeţi două unităţi interioare şi una exterioară.
Pentru o casă mai mare, se pot alege mai multe unităţi interioare şi doar una exterioară.
Nu cumpăraţi un model subdimensionat şi ieftin deoarece acesta va trebui să funcţioneze la turaţie maximă, provocând cheltuieli suplimentare.
Avantajele aparatelor moderne de aer condiţionat
Există numeroase mituri despre aerul condiționat, care se referă, fie la faptul că poate fi dăunător sănătății, fie că este zgomotos, costisitor sau neprietenos cu mediul înconjurător.
Aerul condiționat nu provoacă răceli vara
Cauza răcelilor nu este aerul rece, ci virusurile specifice. Însă, utilizarea sau întreținerea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiționat poate cauza simptome similare unei răceli, de aceea este recomandată curățarea periodică sau chiar înlocuirea filtrelor de aer. De asemenea, pentru a evita disconfortul, asigurați-vă că păstrați o temperatură constantă în încăperi, iar diferența dintre exterior și interior nu depăsește 10°C.
Aerul condiționat nu produce curenți reci de aer
Cele mai multe sisteme moderne sunt echipate cu senzori performanți, care detectează persoanele din încăpere și direcționează automat fluxul de aer departe de acestea, prevenind orice disconfort care poate fi cauzat de orientarea fluxului de aer direct către o persoană. Un alt senzor special măsoară temperatura de la nivelul suprafețelor pentru a asigura distribuția aerului către suprafețele cu o temperatură mai ridicată.
O nouă inovație utilizată pentru prevenirea curenților deranjanți de aer este așa numitul „efect Coandă”, integrat în cele mai noi aparat ede aer condiționat de tip split. Cu ajutorul fantelor special proiectate, unitatea determină două modele diferite ale jetului de aer, în funcție de solicitarea de încălzire sau răcire a spațiului, pentru a crea o temperatură stabilă și confortabilă în încăpere.
Aerul condiționat nu răspândește praful, bacteriile și alergenii
Pentru a asigura cea mai bună calitate a aerului interior, unitățile moderne pot fi dotate cu filtre de purificare a aerului. Filtrul deodorizant cu apatit de titan reține particulele de praf din aer, substanțele dăunătoare și mirosurile neplăcute, în timp ce filtrul cu argint elimină particulele de polen și acarienii în proporție de peste 99%. De asemenea, tehnologiile noi utilizează electroni de mare viteză pentru a descompune mirosurile, alergenii, bacteriile și virusurile, contribuind la îmbunătățirea rapidă a calității aerului din încăpere.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050