Anul acesta, Art Safari are loc în Victoria Tower, pe Calea Victoriei, în centrul capitalei. Se pot vizita mai multe pavilioane, împărţite în cele patru etaje: expoziţia Gheorghe Petraşcu, expoziţia Sabin Bălaşa, pavilionul “Şcoala de la Bucureşti”, pavilionul internaţional Guerrilla Girls şi, în atriumul central, instalaţia de mari dimensiuni a unui artist invitat din Israel.
Cu toate restricţiile prezente, este de admirat că organizatorii nu au renunţat şi au deschis publicului expoziţia anul acesta. În această perioadă urma să se deschidă şi Salonul Medieval, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în apropiere de locul unde are loc Art Safari, expoziţie care s-a amânat din păcate pentru anul viitor.
Cele mai interesante secţiuni mi s-au parut expoziţia colectivă “Şcoala de la Bucureşti” şi cea a artistelor militante din America – “Guerilla Girls”.
Şcoala de la Bucureşti reuneşte lucrări din ultimii 20 – 30 de ani, ai unor artişti formaţi în Bucureşti, ca o contrapondere pentru Şcoala de la Cluj care a câstigat teren important în străinătate iar apoi şi în ţară. Mergând la târgurile internaţionale de artă am observat că eticheta aceasta – “Şcoala de la Cluj “ – lipită unui artist este suficientă ca , să trezească interesul, întâi al galeriştiilor şi apoi şi al cumpărătoriilor de artă. De aceea consider că strângerea lucrărilor atât de diferite, sub umbrela “Şcoala de la Bucureşti” şi definirea lor în acest fel, este o iniţiativă lăudabilă.
Printre artiştii pe care i-am remarcat în expoziţia “Şcoala de la Bucureşti” se numără: Geta Brătescu şi Ioan Grigorescu, Horia Bernea, Ion Pacea, Mihai Sârbulescu, Alexandru Rădvan, Nicolae Comănescu, Ana Bănica, Roman Tolici,
Altă expozţie care merită amintită este cea a grupului american Guerilla Girls, grup de artiste femei constituit in anii ’80! Este bine că, în sfârşit, în 2020 ideile lor au ajuns şi in Romania, deşi multă lume e posibil să nu le fi înţeles corect. Panoul reprezentându-le pe Pamela Anderson, Halle Berry, Catherine Zeta-Jones nu este un poster real al unui film, este o ironie la adresa modului în care femeile sunt distribuite în filme şi promovate numai pentru aspectul exterior si nu pentru talent.
Artistele din Guerilla Girls îşi păstrează identitatea ascunsă, la toate evenimentele apărând cu măştile negre ale unor gorile. Sub protecţia anonimatului denunţă discriminarea la adresa artistelor femei. Deşi numărul artistelor femei din universităţile de artă este mai mare decât cel al bărbaţilor, în final, acestea sunt mai slab reprezentate în galerii, muzee, colecţii particulare şi câstigă mult mai puţin. Piaţa de artă este greu permisivă pentru artistele femei chiar şi in ţara cunoscută pentru democraţie, SUA, acest lucru făcându-le pe artiste să manifeste toţi aceşti ani pentru egalitatea şanselor şi eliminarea discriminării.
Nu în ultimul rând merită să vizitaţi secţiunile dedicate lui Gheorghe Petraşcu şi Sabin Bălaşa. Cel din urmă, deşi pătat de compromisurile făcute în timpul comunismului, pentru un spectator care nu cunoaşte întreaga poveste, apare ca un pictor suprarealist, îndrăgostit de modelul feminin eteric şi de câmpurile de albastru.
Gheorghe Petraşcu, pictor post-impresionist prezent în muzee, merită admirat pentru peisaje şi interioarele sale. Expozitia reuneşte lucrări din numeroase colecţii şi muzee.
Art Safari 2020 poate fi vizitat astfel:
• luni-vineri: 12:00-21:00 (ultima intrare 20:30)
• sâmbătă și duminică: 10:00-21:00 (ultima intrare 20:30)
• Night Tours, doar în zilele de vineri și sâmbătă: 22:00-01:00 (intrare la 22:15, 23:15, 24:15, ultima intrare 24:15)
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
-
Dyson lansează Chitosan™, prima sa linie de produse cosmetice pentru păr care ajută utilizatorii să obțină rezultate de lungă durată