Cubistă dar armonioasă, integrată în cadrul natural într-o zonă linişită

De fapt, frumuseţea şi perfecţiunea acestei case cubistă se datorează colaborării armonioase dintre arhitecţi şi beneficiari şi, mai ales, faptului că aceştia din urmă au respectat întru totul proiectul ales împreună cu arhitecţii, fără a face pe parcurs modificări sau rabat de la calitate.

Povestea casei

Terenul, cu o suprafaţă de 520 de metri pătraţi, se află în Otopeni, într-o zonă mai puţin circulată, căci proprietarii au ales o stradă de tip fundătură, astfel încât să beneficieze de mai multă siguranţă şi linişte. Cu alte cuvinte, au optat pentru un mediu propice pentru o viaţă liniştită şi echilibrată. Gazdele noastre sunt o familie tânără, activă, cu doi copii mici.

Deoarece îşi doreau o casă contemporană, funcţională şi cu design minimalist, au apelat la biroul de arhitectură ArhiDinamik, ale cărui proiecte erau exact pe gustul lor. Arhitecţii Karin şi Andrei Şerban s-au ocupat atât de arhitectura casei şi aspectul exterior cât şi de designul interior.

Beneficiarii au avut ca principală dorinţă corelarea liniilor de design cu stilul de viaţă personal, atât ca imagine exterioară, cât şi ca design interior al fiecărui spaţiu.

Construcţia şi arhitectura

Realizată pe o structură din cadre (stâlpi şi grinzi) de beton armat, cu închideri din zidărie de cărămidă eficientă, construcţia are regimul de înălţime P + 1 şi o suprafaţă construită de 260 de metri pătraţi.

Acoperişul este de tip terasă necirculabilă, între niveluri existând un planşeu din beton armat.

Arhitectura exterioară este modernă, minimalistă, iar lemnul aduce căldură şi lumină între nuanţele de alb şi gri ale tencuielii decorative.

Forma cubistă a ansamblului este creată prin suprapunerea unor volume de tip cub sau paralelipiped, cu dimensiuni şi finisaje diferite.

În ceea ce priveşte finisajele exterioare, arhitecţii împreună cu proprietarii au ales lemn, tencuială decorativă, plăci de ardezie şi parasolare metalice.

Lemnul este folosit din abundenţă la placarea faţadelor, la terasă, gard sau la foişorul modern cu grătar. Este elementul care oferă personalitate şi o notă originală proprietăţii. Astfel, aceasta este scoasă în evidenţă faţă de construcţiile din vecinătate. Esenţa de lemn utilizată este una foarte rezistentă la intemperii. De aceea, aceste suprafeţe necesită un tratament mai rar decât în cazul esenţelor autohtone.

Organizarea

Desfăşurată pe două niveluri – parter şi etaj –, locuinţa asigură necesarul funcţional pentru întreaga familie. La parter se află camera de zi cu loc de luat masa integrat, bucătăria, un birou  şi garajul cu zona de utilităţi.

La etaj se găseşte zona de dormit, alcătuită dintr-un dormitor matrimonial, prevăzut cu baie şi dressing, şi un spaţiu destinat copiilor. Acesta este compus din două dormitoare, cu hol şi dressing comun, şi o baie.

Clasicul foişor de grădină a fost înlocuit cu un spaţiu pentru grătar modern. Este realizat din lemn şi metal şi prevăzut cu un loc de socializare sub formă de bar.

Terasa este spaţiul preferat al familiei şi locul unde aceasta petrece cel mai mult timp, cât permite vremea.

Amenajarea interioară

Stilul minimalist al amenajării se reflectă atât în alegerea finisajelor, cât şi în cea a mobilierului.

Deşi amplasate într-un spaţiu deschis, comun, locul de luat masa, zona de discuţii, holul de  acces şi locul de joacă de sub scară sunt delimitate prin finisajele pardoselii, ale pereţilor şi prin tavanele suspendate.

De asemenea, sistemul de iluminat susţine şi concentrează fiecare zonă. Este realizat prin intermediul tavanelor flexibile translucide, al scafelor de lumină şi al corpurilor de iluminat atent poziţionate.

Dimensionat în funcţie de strictul necesar, mobilierul nu aglomerează inutil spaţiile. Lasă încăperile aerisite, astfel încât locatarii să beneficieze de suficient loc de mişcare.

În majoritatea camerelor, cu excepţia dormitoarelor fetiţelor, obiectele de mobilier au un impact vizual atenuat. Aceasta se face prin folosirea aceloraşi culori ca cele ale finisajelor învecinate. Astfel, copurile de mobilier le regăsim fie în nuanţe de alb, fie de gri, la fel ca finisajele.

Diferite de amenajările celorlalte spaţii sunt camerele celor două surori, organizate în stil Montessori. Ce presupune acest lucru? Ei bine, într-o astfel de încăpere, totul este plasat la îndemâna copilului. Astfel, cel mic poate să se urce singur în patul său sau să-și așeze jucăriile pe raftul disponibil. Mobilierul este cât mai simplu posibil, în timp ce jucăriile se limitează la cele cu care prichindelul se joacă.

Finisaje şi culori

Finisajele sunt simple, fără elemente decorative, modele sau detalii. De asemenea, nu au joc cromatic. Sunt însă puse în valoare de textura proprie, cum este cazul parchetului şi al panourilor 3D. Acestea decorează peretele din spatele canapelei. În plus, toate finisajele utilizate au fost dimensionate de către arhitecţi la scara interiorului pe care îl decorează. Aceasta deoarece compoziţia finisajelor favorizează identificarea volumelor şi a zonelor de interes.

Ca şi paletă de culori, parterul luminos şi aerisit are o cromatică în tonuri pale, discrete. Cele mai multe elemente sunt în nuanţe de alb şi gri, pata de culoare principală reprezentând-o scara. La etaj apar culori calde în zona dormitorului matrimonial şi culori vesele în dormitoarele copiilor.

Biroul, situat la parter, păstrează monocromia celorlalte spaţii, pata de culoare fiind adusă de pernuţele decorative.

Copurile de mobilier le regăsim fie în nuanţe de alb, fie de gri, la fel ca finisajele.

1 thought on “Cubistă dar armonioasă, integrată în cadrul natural într-o zonă linişită

Comments are closed.