În cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan, noul primar general al Capitalei, a declarat că Primăria şi Ministerul Culturii au posibilitatea de a-i sancţiona pe proprietarii care nu îşi întreţin clădirile monument istoric, menţionând că ar putea avea loc inclusiv exproprieri în cazul celor care “abuzează” clădirile.
Noul primar al Capitalei promite începerea rezolvării problemelor
Printre problemele pe care noul primar a declarat că va începe să le rezolve se numără: întreţinerea corectă a clădirilor monument istoric şi sancționarea proprietarilor care nu respectă acest deziderat, obligarea respectării regulamentului urbanistic pentru a nu se mai permite construcţia de blocuri între case vechi, încurajarea pieţei de clădiri vechi, respectarea regulamentului urbanistic privind construcţiile din parcurile publice.
Câteva din recentele declaraţii ale lui Nicuşor Dan
“În momentul în care tu, ca autoritate, permiţi construcţia de blocuri între case, distrugi piaţa clădirilor vechi – care există în toate oraşele civilizate din lumea asta. Deci, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să dăm angajamentul că în zonele protejate ale Bucureştiului vom respecta regulamentul de urbanism şi în felul acesta o să dăm valoare economică tuturor acestor clădiri care pot să fie ulterior închiriate, vândute, pentru a fi folosite. Aceasta este partea pozitivă. Partea negativă: şi Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii au posibilitatea, pentru proprietarii care nu îşi întreţin clădirile monument istoric, au posibilitatea de a da sancţiuni care merg până la expropriere şi, ca să dăm exemplu pentru proprietari care abuzează clădirile, pentru că consideră că terenul de sub ele este mai valoros, o să facem câteva exproprieri”.
Pe de altă parte, primarul general a apreciat că este “inadmisibil” ca în Bucureşti să existe aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric şi “nimeni să nu fi trecut de 30 de ani pe la ele să vadă dacă ele există măcar” sau care este starea lor de conservare.
“Este o problemă care a fost neglijată, din păcate, de cele două instituţii care au atribuţii pe această chestiune: Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii. Este inadmisibil să ai în Bucureşti aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric şi nimeni să nu fi trecut de 30 de ani pe la ele să vadă dacă ele există măcar sau care este starea lor de conservare.
Avem cam 18.000 de clădiri în zone protejate, deci totalul zonei istorice a Municipiului Bucureşti, şi un ONG s-a ocupat să facă inventarul acestor clădiri şi a ajuns undeva la 10.000. Este o activitate de inventariere, mai întâi, pe care trebuie să o desfăşoare Primăria Capitalei, şi la nivel de costuri este infimă faţă de bugetul pe care Primăria Capitalei îl are, deci este o chestiune pe care o să o facem”.
Primarul general a arătat că Direcţia de Mediu va verifica în ce măsură este respectat regulamentul de urbanism în ceea ce priveşte construcţiile din parcurile bucureştene.
Strada Visarion, foarte aproape de Piaţa Romană. Această casă, care acum nu mai există “s-a fost” demolată singură
“Dacă vorbim strict de Parcul Herăstrău, acolo multe din aceste construcţii sunt în proprietatea ALPAB care este în subordinea Primăriei Capitalei. O să vedem, de la caz la caz, care sunt obligaţiile legale pe care ALPAB şi le-a luat faţă de respectivii chiriaşi şi în funcţie de asta, de la caz la caz, vom acţiona. Nu o să acţionăm brusc, dar o să reglementăm în timp situaţia de acolo”, a mai spus el.
Foto: Ion Diamandi, mai multe exemple din diferite zone protejate şi centrale din Capitală
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050