În amenajările de interior se pot face numeroase greşeli, mai ales dacă nu se apelează la un specialist designer care să facă un proiect înainte de începerea lucrărilor.
Sunt şi situaţii în care greşelile făcute se pot remedia pe baza sfaturilor unui specialist. Designerul de interior Natalia Beleva a identificat mai multe astfel de greşeli comune care apar în amenajările şi renovările de interior, prezentând şi soluţiile pentru înlăturarea lor.
Alegerea unui covor prea mic
Folosirea unui covor de dimensiuni reduse va face camera să pară fragmentată. Solutia corecta este un covor care cuprinde pana si cea mai mare piesa de mobilier, precum o canapea lunga. In cazul in care aveti deja un covor pe care doriti sa il pastrati, dar acesta este prea mic, va sugerez sa il asezati peste o carpeta sau un covor de iuta sau sisal de dimensiuni mai mari.
Pentru dormitor, alegeti un covor care este cu cel putin 140 cm mai lat decat patul. In zona de dining, utilizati un covor care incadreaza atat masa, cat si scaunele cand acestea sunt folosite, pentru a evita agatarea acestuia la mutarea lor. Nimanui nu-i place sa se aseze la masa si sa prinda picioarele scaunului de marginea covorului. Covoarele in culori puternice micsoreaza spatiul. Va sugerez în cazul amenajărilor moderne sa renuntati la covoarele demodate, cu modele traditionale, intrucat acestea pot sa afecteze echilibrul amenajarii.
Blocarea luminii naturale
O perdea generoasă poate fi frumoasă, dar dacă impiedica lumina naturala să pătrundă in interior, camera va fi mult mai puțin primitoare. Va sugerez sa optati pentru perdele in culori neutre, deschise. Acestea adauga textura si caldura, dar si lasa lumina sa patrunda. Pentru a profita din plin de lumina naturala atunci cand aveti ferestre mici, evitati sa pozitionati orice fel de mobilier in fata ferestrelor daca acesta este mai inalt decat pervazul.
Alinierea mobilierului la perete
Când aveți un loc strâns, instinctul poate fi să împingeti fiecare piesă la perete, avand impresia ca astfel se va crea spatiu în mijloc. Amplasarea mobilierului in functie de perimetru va face de fapt ca un spațiu mic sa para si mai mic.
Daca lasati loc intre piesele de mobilier si pereti, veti face camera sa para mai incapatoare. Într-o cameră de zi, aranjați o zonă de conversație cu fotolii usoare pe un covor mic, la 30-40 cm distanţă de perete. Astfel veti da iluzia unei camere care este aerisita și mai puțin înghesuită. Recomand ca in dormitor sa nu aglomerati toata incaperea cu piese de mobilier. Este important sa aveti doar minimul necesar. În loc sa achizitionati o comoda in plus, mai bine sortati garderoba si faceti spatiu in dulap.
Lumină prea puternică
Cel mai luminos bec nu este întotdeauna cel mai bun. Becurile cu multi wati au tendința de a face spatiul să para rece și intepenit în loc de calduros și confortabil. In schimb, alegeti becuri de 60-75 wati în zone comune pentru a ilumina la nivel necesar, dar nu prea intens. În spațiile personale ca dormitorul sau baia, un bec de 40-60 de wați este cel mai bun. Oferă o lumină mai blanda și o atmosferă mai plăcută, fiind încă suficient de puternică pentru citit.
O altă greșeală des intalnita este folosirea unui singur corp de iluminat deasupra capului. Pentru funcționalitate, este posibil sa ofere cantitatea potrivită de lumină, dar din punct de vedere estetic, aceasta nu este suficientă. O lustra poate fi orbitoare și coplesitoare într-o cameră. Pentru a echilibra și a face spațiul mai primitor, aveți nevoie de o imbinare de lumini de masă, de podea sau de perete.
Iată şi câteva sfaturi importante în acest sens. Într-o cameră de zi cu o canapea standard, utilizați cel puțin două lămpi de masă, iar dacă există mai mult de o zonă de ședere în cameră, amplasati la fiecare o lampă de podea lângă o bancheta sau un set de fotolii. În dining, optează pentru un set de lămpi de masă amplasate pe bufet, sau lampadare ce incadreaza o consolă. De asemenea, in dormitor trebuie evitata folosirea unui candelabru masiv montat deasupra patului, intrucat sunt de moda veche. Recomand o lumina uniforma si calda. Aceasta poate fi redata prin mai multe straturi de lumină. Lustră sau plafonieră, lampile de pe noptiere si nise cu benzi LED.
Decorarea unui perete mare cu un tablou mic
Când alegeți o lucrare de artă prea mică, pare că plutește pe perete în loc să ancoreze spațiul. Acest lucru distrage de obicei atenția. Există o regulă simpla pentru agatarea artei deasupra unei canapele sau a unui pat. Ar trebui să umple cel puțin două treimi din spațiul de perete de deasupra piesei de mobilier pentru a arăta echilibrat.
Dacă acoperiti mai putin de atat, chiar dacă nu puteti spune ce, subconstientul înțelege ca ceva lipseste. Dar asta nu înseamnă întotdeauna că aveți nevoie de tablouri imense. Puteti realiza o galerie cu mai multe piese mici pentru a acoperi suprafata necesara. Dacă tablourile sunt de aceeasi mărime, lăsați un spațiu egal între ele; dacă acestea variază ca dimensiune, puteți să le amestecați.
Blocarea zonei de mers cu amplasarea mobilierului
Este tentant să asezi o canapea cu fata spre fereastră sau semineu. Dar dacă asta înseamnă că vei vedea spatele canapelei atunci când intri în cameră, ar trebui evitat. Sa fii întâmpinat de spatele canapelei și de spatele oricui stă pe ea va parea neprimitor. Cand aveți un perete mare, utilizați-l pentru a așeza canapeaua. Este mai puțin deranjant să vezi spatele fotoliilor, deoarece acestea nu sunt la fel de voluminoase. Daca nu puteti amplasa canapeaua in asa fel incat sa nu i se vada spatele, atenuati prin folosirea unei console decorate cu o lampa, vaza, sau obiecte mai mici, precum carti si rame.
Amplasarea galeriei pentru perdele si draperii prea jos
Perdele care incep fix deasupra ferestrei, sau la jumătatea distanței dintre tavan și fereastradau un aspect demodat. Indicat este sa montati galeria cât mai aproape de plafon, sau fix pe acesta. Astfel veti face ca pana si ferestrele mici sa para largi. Pe latime, extindeți perdelele intre 15 si 30 cm fata de marginea ferestrelor. Asa puteți vedea mare parte a ferestrei atunci când perdelele sunt deschise.
Cand achizitionati perdele noi, alegeți unele care sunt de aproximativ două ori mai mari decât lățimea ferestrelor. In acest fel vor parea bogate, se vor aranja mai bine si vor arata exceptional.
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă