Casele vechi, în special vile interbelice situate în cartiere ca Dorobanţi, Parcul Filipescu, Kiseleff etc. prezintă oportunităţi extrem de largi. Deasemenea o mare versatilitate pentru renovare, inclusiv la interior.
Încăperile generoase, înălţimea mare, anumite elemente de arhitectură şi finisaje de interior specifice pot fi tot atâtea posibilităţi de amenajări aristo dar cu alură contemporană. Între acestea se numără arcadele, stucaturile, uşile încasetate, lambriurile şi boiseriile, şemineele.
Aşa cum declară, Iulia Iuga-Dohmen, arhitect de interior, are o adevărată atracţie pentru redecorarea acestor locuinţe şi se dedică cu pasiune în proiecte de renovare a acestora. Fiecare proiect de acest fel este o nouă provocare pentru ea.
În urmă cu mai mulţi ani a realizat designul locuinţei ambasadorului Olandei, situată într-o vilă interbelică în stil neoromânesc în cartierul Filipescu. În curând va finaliza un alt proiect în condiţii oarecum similare. Întâmplător sau nu este vorba tot de o vilă interbelică în stil neoromânesc al cărui proprietar este tot un cetăţean olandez.
Cum poate fi renovată o vilă interbelică
De curând am purtat o interesantă discuţie cu Iulia Iuga-Dohmen privind renovarea şi ambientarea vilelor interbelice.
Iulia ne-a relevat mai multe idei şi recomandări, cu exemple proprii, privind amenajarea şi redecorarea acestor locuinţe. Expunem câteva dintre acestea iar urmărirea materialului filmat va aduce desigur mai multe informaţii relevante.
Proiecte, provocări şi recomandări pentru renovare
Pentru renovare în primul rând se poate aborda la interior stilul clasic, inclusiv cu accente glamour. Dar tot la fel se poate adopta, la cealaltă extremă, un stil modernist şi chiar avangardist. Menţinerea mobilierului originar restaurat sau a unor piese de acest fel – ori a unora vintage – va da o notă personală, putându-se merge şi pe un stil eclectic, la modă în prezent. Renovările acestor immobile sunt dorite de noii proprietari care le vor locui şi care sunt oameni cu dare de mână. De multe ori sunt diplomaţi sau străini care derulează afaceri de succes în România.
Marea problemă pentru cel care realizează proiectul de renovare este, pe de o parte să readucă la lumină elementele de arhitectură şi design valoroase iar, pe de altă parte, să aducă imobilul pentru a fi locuit într-un stil de viaţă modern.
Într-adevăr, aceste case cu o arhitectură valoroasă sunt organizate conform unui stil de viaţă la modă în perioada interbelică, mult diferit de cel actual. De exemplu, au o singură baie, aceasta fiind plasată la etaj. Ori astăzi, nevoile unei familii sunt pentru mai multe băi separate, inclusiv o baie pentru copil.
De asemenea casele moderne sunt mai bine izolate, au centrală proprie pe gaze, băi tip SPA, aer condiţionat, cameră de sport şi multe alte dotări tehnice. Cum în multe cazuri, în aceste interioare urmează să se desfăşoare şi activităţi de birou, condiţia este ca renovarea să aibă în vedere soluţii moderne privind sistemul electric, cablarea, sistemul de comunicaţii, ventilarea, etc. Chiar şi decoraţiile şi operele de artă sunt alese şi aplicate în manieră diferită. Uneori chiar întreagul decor emană stilul şi ambianţa unei ţări, dacă proprietarul este străin. Astfel, cei care locuiesc sau lucrează aici se simt mai “acasă” deşi sunt poate la mii de kilometri distanţă de ţara de baştină.
Locuinţa ambasadorului Olandei, proiect realizat Iulia Iuga-Dohmen
Arhitectura vilei prezintă stucaturi și arcade minunat lucrate. Pornind de la decorul clasic avut la dispoziție, noul design a păstrat imaginea și aerul prețios al încăperilor.
A adăugat însă și elemente de modernitate. O mare parte din piesele vechi de mobilier au fost păstrate și recondiţionate. Culoarea regală a Olandei se regăsește în nuanțele de portocaliu ale draperiilor din mătase.
Pentru salonul de seară au fost folosite culori mai închise, mai sobre. Scopul a fost de a se asorta cu tablourile olandeze în ulei care străjuiesc șemineul.
Amenajarea cu predilecție clasică a suferit și influențe Art Deco. Acestea se regăsesc în modelul Pasley al draperiilor, la cromul de la candelabre, în accentele metalice de la lampadare. Deasemenea în tonurile deschise ale canapelelor și fotoliilor.
Proiect nou Iulia Iuga-Dohmen, renovare vilă în Dorobanţi
Vila, situată în cartierul Dorobanţi, este în stil neoromânesc având ca decoraţiuni şi elemente etnografice pe faţadă. Înainte de renovare casa a găzduit o ambasadă iar proprietarul a dorit să fie adusăla un stil contemporan..
Interiorul a fost renovat complet, păstrându-se elementele epocii în care a fost construită casa din anii 1930, şi anume influenţe art-deco.
Proprietarul a dorit să aducă cât mai multă valoare casei şi a amenajat-o cu materiale şi finisaje de înaltă calitate. În acelaşi timp, mobilierul a fost gândit să fie funcţional, iar casa a devenit parţial inteligentă.
Foyer-ul are un element de design foarte interesant, şi anume, pereţii au fost placaţi cu un material textil pe suport de poliuretan, o tehnică des întâlnită în Olanda, Belgia, Germania, mai ales în muzee şi galerii de artă.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano