Sunt anunţate scumpiri ale preţului la energie, deci şi la gazele naturale. În ciuda apariţiei de soluţii de încălzire inovatoare şi ecologice, totuşi soluţiile care folosesc gazul natural sunt încă cele mai rentabile. Cu condiţia ca însăşi sistemul ales să fie eficient.
Criterii de alegere
Centralele termice care se mai numesc de apartament sau de perete reprezintă o soluţie care oferă autonomie şi flexibilitate în cazul apartamentelor de la blocuri deşi sunt într-o măsură mică ecologice. Exist[ă multe tipuri şi soluţii şi, de aceea, trebuie acordată multă atenţie alegerii ei. O discuţie cu un specialist. care să ofere consiliere este binevenită, mai ales că montarea şi apoi întreţinerea va trebui făcută de un specialist, o persoană atestată.
Centrala termică trebuie aleasă prioritar după mai multe criterii: capacitate, randament, eficienţă şi consum, siguranţa în exploatare, sistemul de informare și de diagnoză, şi nu în ultimul rând, perioada de garanție şi post garanţie.
Analiza necesarului de încălzire
Înainte de achiziţionarea centralei termice, trebuie făcută o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării.
Puterea sau capacitatea centralei termice pe care urmează să o achiziţionaţi este determinată de această analiză, acest lucru fiind foarte important deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră.
Cel de-al doilea criteriu de carei ar trebui să se ţină cont atunci când achiziţionează o centrală termică este randamentul şi eficienţa acesteia. În prezent, centralele termice în condensare au o eficienţă mult mai ridicată şi asigură o reducere a consumului de gaz cu până la 35%.
Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la achiziționarea unei centrale termice este și siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecția la îngheț și la lipsa apei din instalație.
Sistemul de informare și de diagnoză al centralei termice reprezintă un alt factor ce trebuie luat în considerare. Astfel, este recomandată alegerea unei centrale care să aibă integrat un sistem de informare și de diagnoză ce face posibilă verificarea constantă a stării de funcționare. Acest lucru este extrem de folositor atât utilizatorului, cât și instalatorului care montează centrala sau tehnicianului care execută lucrări de revizie și întreținere.
Cum durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani este foarte important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate.
Avantajele centralelor în condensaţie
Spre deosebire de centralele tradiționale, care pierd energie odată cu procesul de evacuare a gazelor arse, centrala termică în condensare valorifică această energie, având un randament energetic cu cel puțin 15% mai ridicat. Datorită tehnologiei condensării, o astfel de centrală are cel mai bun randament, de cca. 109%, atunci când funcționează în regim de temperatură redus (50°C/30°C).
Centralele în condensaţie sunt echipamente moderne, dotate cu sisteme de diagnosticare ce face posibilă verificarea constantă a stării de funcționare. Orice problemă apărută în funcţionarea centralei poate fi detectată în cel mai scurt timp, asigurând o viteză mult mai mare în remedierea acesteia.
Astfel, deși prețul de achiziție al unei centrale termice performante, cum este cazul celei în condensaţie, este mai ridicat, acesta va fi amortizat în timp datorită eficienței și duratei mari de viață, aspecte care asigură economii importante la factura de energie și cheltuieli reduse de întreținere.
Unde montăm centrala termică
În cazul unei case centrala termică se montează în cele mai mlte cazuri într-un spaţiu special, camera tehnică, spaţiu ce este prevăzut de arhitect în proiectul de arhitectură. Proprietarul poate opta şi pentru o centrală de pardoseală. Aceasta este mai scumpă dar funcţionarea mult mai de durată. Centralele de perete au o durată de funcţionare normată de 10 ani iar verificarea tehnică trebuie făcută la doi ani. În cazul unor case vechi este de preferat subsolul, aceasta deoarece există şi o probabilitate (de obicei mică) de explozie în cazul întreţinerii neadecvate, lipsei acesteia, defecţiuni instalaţiei de gaze (scurgeri de gaze) şi deci este bine ca locatarii să fie cât mai în siguranţă.
În cazul unui apartament, mai ales de suprafaţă mică, situaţia este mai complicată. Bucătăria, baia, un culoar de trecere sau balconul, dacă este închis, pot fi spaţii indicate. Oricum montarea se va face după un proiect aprobat şi cei care realizează acest poiect vor indica soluţia cea mai bună. Ideal ar fi ca centrala, care este de fapt un cazan nu neapărat estetic, să fie mascată.
Trebuie avut în vedere şi faptul că, pentru funcţionare, centrala are nevoie de un (mic) aport de oxigen, deci spaţiul va trebui să aibe fereastra întredeschisă sau un orificiu neacoperit.
Specialiştii recomandă deasemenea montarea unor surse noi de căldură (calorifere) la o centrală nouă sau curăţarea celor vechi înainte de montare. Caloriferele vechi pot fi colmatate iar angrenarea în instalaţie a impurităţilor va putea avea ca efect defectarea centralei.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050