Proiectele de locuinţe individuale BNA 2021: materialele ceramice reloaded

Multe proiecte, majoritatea foarte interesante prezentând soluţii de case contemporane, au fost prezentate în cadrul secţiunii “Locuinţe, individuale” la Bienala Naţională de Arhitectură BNA 2021. Rezultatele concursului de poiecte a fost publicate de curând.

Casa 9 (proiect: Atat s-a putut – atelier de arhitectura + In Situ)

Remarcăm faptul că circa jumătate dintre aceste proiecte, al cărui număr ajunge la aproape 50, au folosit ca soluţii constructive şi finisaje materialele ceramice.

Cărămida şi ţigla ceramică

Zidurile din cărămidă plină, faţadele şi interioarele placate cu cărămidă aparentă, acoperişurile cu ţiglă ceramică oferă construcţiilor prin textura şi culorile acestor materiale naturale  o estetică specială în concordanţă cu arhitectura contemporană. În plus, combinaţiile cu alte materiale – lemn, piatră, beton – conferă efecte speciale, adăugând valoare arhitecturii.

Casa BXL (proiect: Parasitestudio)

Vila AD (Proiect: NBC Arhitect)

Dispunerea în unghi a cărămizilor, spaţiile goale lăsate în ţesatura cărămizii, zonele unde cărămida este în relief și zonele de trafor, cărămida aparentă cu accente de lemn natural netratat, aceste soluţii sunt folosite de arhitecţi pentru a imprima caselor un stil şi o personalitate distinctă.

Casa O (Ektra Studio S.R.L.)

Nu este de neglijat şi aspectul ecologic. Ca exemplu, în cazul casei O, proiectul a folosit cărămida reciclată din demolări de la pereții casei vechi.

Casa grădină (proiect: SQM ARCHITECTURE)

Prezentăm în continuare câteva dintre proiectele BNA 21 în care au fost folosite astfel de soluţii, împreună cu comentariile arhitecţilor care le-u implementat

Proiecte şi comentariile autorilor

Casa Studio 1408 (biroul de arhitectură STUDIO 1408) – premiul secţiunii

Casa are o compoziţie liniară  cu volume suprapuse tratate distinct:, la care parterul este zidit cu cărămidă plină. Zidul de cărămidă longitudinal este elementul compozițional principal al casei.


Trecerea către volumul etajului este realizată prin elemente de detaliu, retrase din planul fațadei principale, exprimate prin dispunerea la unghi a cărămizilor, rezultând o coroniță peste parter.( arh. Lucian Bugnariu)

Casa S (studio LUKROTHECA)

Predomină placarea cu cărămidă aparentă, lemnul de culoare natur, betonul aparent și tencuială simplă de culoare alba. Conceptul de bază al garajului poate fi numit ”o cutie minimalistă” placată cu cărămidă aparentă refolosită, având închideri superioare din beton aparent.

Casa în schimb, se încadrează în tipologia caselor tradiționale, cu un acoperiș realizat în două ape și cu o învelitoare din țiglă ceramică. (arh. ROZS Gáspár Tamás)

Casa BXL (Parasitestudio)

Textura cărămizii şi ritmul [ne]regulat al golurilor deosebesc casa, de altfel încadrată modest, în țesutul urban (Arh. Ianko Norbert).

Casa 9 (Atat s-a putut – atelier de arhitectura + In Situ)

Spaţiile goale lăsate în ţesatura cărămizii diminuează greutatea zidului, imprimă un efect iluzoriu, transformând un perete impenetrabil, solid, într-o suprafaţă dantelată, fără a ignora constrângerile si limitările materialului (arh. Sergiu Zmeu, arh. Ion Popuşoi).

Casa Ceahlău (Atelier Mass SRL)

Fațada din cărămidă, are diferite modalități de dispunere, sunt zone unde cărămida este în relief și zone de trafor.

Alegerea materialelor (tencuială gri și cărămidă aparentă), deschiderile mari și acoperișul terasă urmăresc să ofere casei un aspect atemporal (arh. Camelia Sisak, arhTamás Sisak

Casa M (Ektra Studio S.R.L.)

Cărămida aparentă predomină ca material folosit în alcătuirea fațadelor, inserțiile de lemn accentuează golurile, iar etajul este detașat de parter printr-o linie orizontală cu finisaj distinct (arh. László György Tulogdy, arh. Guttmann Emese).

Casa H  (Ektra Studio S.R.L.)

Fațadele sunt animate de materiale naturale, unde predomină cărămida aparentă cu accente de lemn natural, netratat (arh. László György Tulogdy, arh. Szőcs István).

Casa O (Ektra Studio S.R.L.)

Faţadele sunt predominant finisate cu materiale naturale: cărămidă (reciclată din demolările pereților casei vechi), piatră, lemn. Acestea oferă o imagine placută si discretă asupra clădirii, dar în același timp și o imagine urbană, contemporană (arh. László György Tulogdy).

Locuinţă unifamilială (Arh. Cristina Matei, Arh. Mihai Crețu)

Cărămida aparentă îmbracă toată casa, mai puțin gangul care s-a dorit a fi un spațiu de tranziție dintre interior și exterior, zona privată și zona deschisă către stradă (arh. Cristina Matei, arh. Mihai Crețu).