World Expo Dubai 2020, eveniment mondial actual în format science fiction

Excelentă alegerea locaţiei Dubai pentru evenimentul expoziţional mondial. Şi aceasta deoarece oraşul este foarte modern, el însuşi în format SF şi astfel este în deplină concordanţă cu standurile expoziţionale, aşa cum se poate observa şi din fotografii.

Un oraş al viitorului

În măsura în care toate târgurile internaţionale din Occident au fost anulate la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an din cauza pandemiei, World Expo Dubai reuşeşte să prezinte creaţiile şi noile idei care au apărut la nivel mondial.

Unele dintre noutăţile şi tehnologiile prezentate la târg au fost deja sau sunt în curs de experimentare în această aşezare. După cum se ştie, în Dubai se găseşte şi cea mai înaltă clădire din lume, turnul Burj Khalifa, care măsoară în înălţime nu mai puţin de 828 de metri iar în curs de dezvoltare este proiectul Creek, o zonă în care se vor regăsi deasemenea cele mai înalte clădiri din lume.

Arhitectura acestora este deasemenea la nivel superlativ, ca şi multe alte tehnologii noi de gestionare a oraşului, toate implicând concepte şi idei noi. Oraşul este în plină dezvoltare şi sunt multe construcţii noi, clădiri de birouri, publice, rezidenţiale, hoteluri şi magazine.

De aici şi o cerere enormă pentru amenajarea acestora şi nu sunt puţini desigeri români care au realizat astfel de lucrări iar alte proiecte sunt în curs de derulare.

“Connecting minds. Creating the Future”

Este motto-ul Expoziției Mondiale care este în curs de desfășurare în Dubai iar martie este ultima lună a evenimentului care durează 182 de zile. La World Expo Dubai 2020 (din cauza pandemiei, se desfășoară cu un an mai târziu) vorbim despre concepte actuale, tehnologii noi care cu siguranţă le vom regăsi în viitorul apropiat şi vor schimba stilul de viaţă.

Nu este nicidecum un târg cu prezentare de produse, cum se întâmplă în mod clasic. Designul se regăseşte cu prisosinţă la standurile expoziţionale, adevărate capodopere de arhitectură şi construcţie precum şi de amenajare de interior.

„Change the way you see the World!” – putem privi generic și simplu doar prin ochiul călătorului, pavilioanele țărilor care participă la acest eveniment dar în același timp, atenți la ceea ce prezintă fiecare țară vă veți da seama că viitorul este aici.

Sustenabilitatea, tema principală la World Expo Dubai 2020

Este de departe, cea mai interesantă și captivantă temă a evenimentului şi a fost  tratată în divere ipostaze practice de toate ţările participante, fie că a adus în prim plan apa, hrana, stilul de viață sau economia circulară.

Fiecare dintre cele 192 pavilioane ale țărilor participante a adus inspirație, noutate și un strop de răsfăț pentru vizitatori. UAE a venit cu emoție în formă pură integrată în tehnologie. Australienii au pus accent pe experiența outdoor și socializare. USA îți dă forța mesajelor motivaționale integrate în fluxul istoriei. China s-a concentrat pe tehnologie și spațiu într-un mod auster și foarte determinat. Noua Zeelandă și Elveția au oferit o experiență senzorială pe baza apei, cu mesaj puternic.

Singapore a recreat parte din minunatele sale grădini suspendate. Spania s-a centrat pe îmbinarea wellbeing-ului cu tehnologia într-un format ce îți poate induce ușor sentimentul că ești la Guggenheim Museum, datorită unei rampei circulare continue. Suedia este centrată pe economia circulară și pe viitor.

România este prezentă și ne mândrim cu acest fapt, abordând tema apei în contextul mai larg al sustenabilității precum şi tradiţiile în fashion.

Evenimentele desfășurate aici pe parcursul expoziției susțin prezentarea clasică și fără foarte multe eforturi creative.

La pavilionul Germaniei ne întâlnim cu exemple de ferme hidroponice luminate cu leduri. Culturile supraetajate par venite dintr-un film SF.

Arată ciudat, încă un „DA … cu asta se vor hrăni copii noștri”, zicem pe moment. Într-un supermarket de cartier în Dubai (într-o zonă nouă) întâlnești deja culturi supraetajate pe sistem hidroponic. Cumperi legumele direct din aceste etajere în noua normalitate. Dacă nu ar fi câteva mici indicii în pozele de mai jos, nici nu ne-am da seama care salate sunt crescute la World Expo și care în magazin.

Prezentul și viitorul într-un banal supermarket de cartier?

„Brain Concept” este baza de la care s-a pornit la pavilionul Rusiei, adică de la știința creierului. Ajungem la concepte gen Social, Emotional, Cultural și Creative Mind și explorăm Universul Oportunităților. Totul cu substanță. Totul inovator. Aici surprinzi un braț al unui robot într-un video ce pare desprins dintr-un joc sau dintr-un film. În oraș, în zona Creek (acolo unde s-a început deja construcția viitoarei cea mai înaltă clădire din lume) intri într-un mall și te așezi la o cafenea să servești ceva de băut. Ești servit de roboți. Roboți reali, dacă ne putem exprima așa.

Pavilionul Italiei ne prezintă modul de purificare a aerului cu ajutorul algei numită spirulină. Practic, pe toată durata expoziției, tot dioxidul de carbon produs aici va fi transformat în oxigen printr-un sistem inovator ce presupune existența acestei alge și a apei. Așadar excelenta cafea italiană poate fi savurată în contextul unui aer foarte curat.

Renate Nenciu

Foto: Cătălin Nenciu

1 thought on “World Expo Dubai 2020, eveniment mondial actual în format science fiction

Comments are closed.