Poate că mai mult ca niciodată, acum când suntem obligaţi să stăm în casă, simţim nevoia unui spaţiu intim, confortabil, relaxant şi plăcut. Şi unde poate fi cel mai bun acest loc, acum când totul devine verde, când se desfac flori înmiresmate, decât în natură? În mediul urban însă puţini se pot bucura de o grădină. În această situaţie terasa sau chiar balconul pot fi locurile salvatoare. Desigur însă că trebuie să ştim cum să ambientăm aceste spaţii.
Cum amenajăm terasa sau balconul
Trebuie să ne gândim dinainte cât de practic va fi acest spaţiu. Mai ales că, de cele mai multe ori, dimensiunile sunt mici. De aceea, alegerea mobilierului trebuie să ne conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe spaţiu foarte mult. Asta pentru că tot ce este intim este mai frumos dar şi mai uşor de întreţinut. Recomandarea noastră este un mobilier din ratan combinat cu o masă mică din fier forjat. Sunt elemente rezistente precum şi plăcute ca aspect.
Terasa sau balconul pot fi spaţii mai rustice. Nu trebuie să fie foarte pretenţioase, mai ales că decorul se poate schimba de la un an la altul. Mobilierul nu trebuie să fie “piesa de rezistenţă” din acest décor, ci florile, cât mai colorate şi de mai multe feluri.
Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. Recomandăm însă materiale textile teflonate, tratate special pentru a fi rezistente la apă şi pentru a nu se degrada. De asemenea pot fi alese si nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil. Nu trebuie să fie foarte extravagante, ci dimpotrivă, simple şi cu lumină difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor.
Putem folosi culori din plin, dar nu foarte pastelate, pentru că sunt greu de întreţinut şi trebuie curăţate mult mai des. Cele mai potrivite pot fi cele de pamânt: maro, verde, bej. Acestea sunt culori calde şi relaxante, care se încadrează perfect şi cu mediul înconjurător. Un motiv floral, combinat cu material simplu, uni, poate fi o soluţie excelentă.
Refugiu verde în mijlocul oraşului
Nevoia de a avea un spaţiu de relaxare în aer liber este mai mare atunci când locuieşti în mediul urban. Mai cu seamă în această perioadă în care stăm în casă din cauza epidemiei cu Coronavirus deşi natura ne cheamă în mijlocul ei. Dar cum puteţi beneficia, chiar în mijlocul oraşului, de un astfel de refugiu?
Nu e atât de simplu să valorificaţi spaţiul pe care îl aveţi,. Mai ales dacă vă confruntaţi cu probleme de tipul unei suprafaţe restrânse sau vecini indiscreţi.
Ce e de făcut? În primul rând, trebuie să vă concentraţi toate eforturile înspre a-ţi transforma oaza ta verde într-un refugiu. Cum? Izolaţi-o de agitaţia din jur apelând la garduri înalte, arbori şi pergole.
Oricât ar fi de eficient, un zid masiv, din beton, nu este tocmai în ton cu ideea de a te bucura de natură.
Pentru a crea un „zid verde”, alegeţi plante agăţătoare, tufe înalte şi arbuşti. Sau puteţi opta şi pentru alte specii de plante urcătoare. De exemplu: viţă de vie sălbatică, trandafiri, zorele, conduraşi, glicină, clematis, wisteria. Cu imaginaţie puteţi crea pe un zid al terasei sau balconului cu ajutorul plantelor şi ghivecelor o adevărată grădină verticală.
Pentru zilele toride de vară va trebui să luaţi în considerare şi o soluţie de umbrire. Aceasta mai ales dacă balconul sau terasa sunt expuse timp îndelungat la soare. Pentru balcon, se poate monta o copertină cochetă. PE terasă sau şi pe balcon o umbrelă solară poate fi soluţia optimă.
Petrecerea timpului
Aici se va savura cafeaua de dimineaţă, se poate răsfoi un ziar, o revistă sau citi o carte. Se vor admira copacii înfloriţi sau florile din jardiniere iar vara, când ziua este lungă se va putea bea un pahar de vin, bere sau citronadă rece. Va fi un loc unde nu sună telefonul, nu se aude televizorul, unde poţi să te regăseşti.
Pe de altă parte, cât stăm acasă, amenajarea balconului sau a terasei poate deveni un nou hobby ce ne ajută să găsim stilul cel mai apropiat de preferințele personale. Sunt multe magazine online unde puteţi găsi nenumărate idei şi soluţii de amenajare pentru balcon sau terasă.
Dacă doriți să vă extindeți spațiul de locuit, cu siguranță merită să eliminați limitele stricte dintre exterior și interior și să creați noi configuraţii. În această perioadă, cum toți membrii familiei stau, în general, acasă, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l rezolvați este împărțirea corespunzătoare a casei.
Dacă balconul este închis atunci ar fi bine ca amenajarea să fie în stilul casei. Aici se poate amenaja un spaţiu de relaxare dar şi un birou sau o minigrădină. Oricum, cu imaginaţie, balconul poate fi amenajat în diferite stiluri, tip cafenea, salonaş, miniliving, dormitor sau chiar bar de noapte.
Masă festivă
Ce poate fi mai plăcut decât o masa pe terasă sau chiar pe balcon în aer liber. Mobilierul există deja, lemnul tratat este cel mai indicat, dar nimic încărcat. Rusticul se potriveşte de minune iar vesela din ceramică este cea mai recomandată.
Accentul trebuie pus pe accesorii (la modă sunt cele vintage) şi decoraţii. În acest scop puteţi apela la mici aranjamente florale pe care le aveţi la dispoziţie precum şi fructe uscate ca: nuci, mere etc. Paharele şi tacâmurile pot fi mai simple iar şerveţelele cât mai colorate. Ca şi culori se propun combinaţii cât mai vesele: verde, portocaliu, roşu, maro.
Foto: Pinterest, Pexels, Shutterstock, Bonami