Tendinţe: decoraţiunile şi accesoriile pentru primăvară

Regula contrastelor care se atrag este bine evidenţiată de tendinţele sezoanelor care vor veni atât în ceea ce priveşte designul interior, cât şi cadourile. Iată şi tendinţele pentru această primăvară în materie de decoraţiuni şi accesorii pentru casă şi fashion.

Tradiţii şi vintage

Nostalgia faţă de tradiţii şi natură este exprimată prin folosirea în amenajări şi finisaje a materialelor naturale şi a culorilor reţinute. Între acestea sunt nisipiul, fumuriul, griul sau verdele închis. Acestea asigură căminelor o eleganţă naturală. Pe de altă parte, contrastează cu suprafeţele de metal strălucitoare, cu efectele de luciu şi cu paleta cromatică puternică, adaugă o notă de glamour.

Culorile preferate în designul interior sunt roşu Marsala, verde închis şi, bineînţeles, albastru, culoarea anului. În acelaşi timp, antracitul, albul şi culorile de apă şi pământ rămân favorite pentru background. Tot la capitolul culori, cele care dau tonul sunt albul şi argintiul, în timp ce galbenul, verdele pal şi rozul sunt vedetele de Paşte.

În ceea ce priveşte materialele utilizate în amenajarea şi decorarea casei, în designul interior, lemnul este cea dintâi opţiune. Aceasta în special atunci când vine vorba despre mobilier şi accesorii decorative precum bolurile pentru fructe. Urmează pielea, materialele reciclate şi metalele. Cuprul iese şi el în evidenţă, alături de aluminiu şi crom în varianta lustruită. Pernele din piele oferă livingului o notă specială.

Vintage-ul este în continuare „în cărţi” în designul interior, în amenajarea grădinii precum şi în fashion. Dovadă stau numeroasele ecouri din designul anilor ’60 şi ’70. O altă tendinţă care se manifestă este reîntoarcerea spre epocile trecute. De pildă, accesoriile în stil colonial, precum cuferele, pendulele decorate cu hărţi din piele, pernele cu motive indiene, cănile şi bidoanele din alpaca. Toate acestea evocă nostalgia pentru călătorii îndepărtate.

Senzitivitate

Se remarcă o cerere foarte mare pentru orice are legătură cu simţurile: bumbac moale, caşmir, lenjerie plăcută la atingere, blănuri, lumânări naturale în recipiente elegante, lămpi fanteziste cu LED-uri. Camerele parfumate fac şi ele parte din show, având ca omolog în lifestyle brăţările sau brelocurile parfumate. Din această perspectivă, sunt la modă aromele proaspete şi naturale, precum cele de lămâie, verbină şi orientale (esenţa de cedru).

De asemenea, sunt la mare căutare toate decoraţiunile şi accesoriile care ţin de aranjarea mesei, textilele, lumânările, pernele şi pernuţele, vasele, toate într-un mix de culori pastelate. Sticlele şi borcanele intră şi ele în schema amenajărilor interioare ca obiecte decorative.

Fashion

Colecţiile de fashion arată o preferinţă pentru contraste, feminitate şi retro. Accentul se pune nu numai pe culorile calde, dar şi pe cele închise.

În ceea ce priveşte cadourile, sunt preferate cele vesele, elegante şi exotice. La acestea se adaugă o notă homely şi cosy, ce concurează la crearea celei mai bune atmosfere posibile. În sezonul viitor se vor purta lanţurile lungi filigranate şi colierele etnice. Dar şi autocolantele tatoo, brăţările realizate din mai multe componente (perle, piele şi panglici), precum şi bijuteriile şi accesoriile simple şi delicate.

În designul bijuteriilor se merge pe bavuri şi motive indiene, celtice etc. Aurul roşiatic continuă să fie la fel de popular ca perlele. Culorile momentului pentru bijuterii sunt albul, rozul şi griul. Deseori brăţările şi cerceii din noile colecţii au însă tonuri de verde şi albastru. Lucrurile stau un pic altfel atunci când vine vorba despre ceasuri.

Tendinţa pentru formatele XXL continuă, deşi pe ici, pe colo se întâlnesc şi exemple mai discrete, precum şi ceasuri cu carcasă roşie. Tot roşii vor fi şi genţile pentru shopping. În ceea ce priveşte genţile mici, în poziţie dominantă sunt cele roz, galbene şi gri.

Foto: Messe Frankfurt (Târgul Tendence)