Fără îndoială că pandemia ne-a schimbat stilul de viaţă şi, cu această ocazie, ne adaptăm şi noi locuinţele.
Poate cea mai importantă schimbare este faptul că lucrăm mai mult acasă iar o perioadă îndelungată şi şcoala copiilor s-a desfăşurat tot de acasă.
Amenajarea biroului de acasă precum şi a unui spaţiu adecvat copiilor pentru a învăţa (cu ajutorul calculatorului) dar şi a se putea juca/relaxa sunt teme importante în reconceperea interioarelor. Nu este chiar simplu, mai ales că numeroase familii au ales deja să locuiască în spaţii mici, mai puţin costisitoare. Deja specialiştii vorbesc despre un concept nou de locuire, hoffice, un spaţiu care combină funcţionalităţi de locuire (home) cu cele de birou (office).
Târgurile digitale
Eram obişnuiţi ca încă de la începutul anului să vizităm sau să avem informaţii despre lucrurile noi: tendinţe, noutăţi. Deja în primele două luni ale anului, nu mai puţin de 5-6 târguri de primă mărime erau deja desfăşurate iar în urma lor un şir lung de noutăţi.
Vorbim de Ambiente, imm, Heimtextil, Domotex, Christmass World, Maison&Objet. Firmele şi designerii aşteptau aceste momente speciale în care se adunau toţi actorii importanţi din domeniu pentru a schimba idei, a-şi etala noile idei şi realizări.
Erau organizate şi evenimente speciale prin care puteai afla noile tendinţe. Un exemplu elocvent era cel al biroului de desigeri Stilbureau de la Messe Frankfurt care prezentau vizitatorilor tendinţele pe baza asocierii unor produse care se regăseau expuse în standuri.
În urma anulării târgurilor din domeniu, mulţi dintre organizatori au demarat aşa-numitele târguri digitale precum şi conferinţe video având drept invitaţi specialişti şi designeri consacraţi care să anunţe noutăţi şi să prezinte tendinţe. Dacă italienii, recunoscuţi ca cei mai tari în design iar târgul Salone del Mobili de la Milano drept cel mai important în domeniul designului de interior, lipsesc din acest peisaj, francezii sunt cei care transmit în acest fel, ce e nou în domeniu. În această ţară sunt numeroşi specialişti psihologi având joburi la diferite companii, inclusiv producătoare de bunuri de larg consum pentru casă, şi care cercetează locuirea. Se pare că aceştia sunt cei mai în măsură să ofere recomandări privitoare la cum să ne amenajăm casele şi tot ei sunt cei care furnizează informaţii în acest sens designerilor.
Ne facem casă sau ne renovăm apartanmentul?
După cum am arătat în numeroase rânduri în publicaţia noastră, un proiect extrem de interesant era abordat la târgul imm cologne. Un designer renumit era ales în fiecare an pentru realizarea unui proiect de casă ideală pe o suorafaţă de 180 mp, privit prin prisma schimbărilor sociale din ultimul timp.
Proiectul Das Haus, Interiors on Stage a ajuns la a 10-a ediţie dar, din păcate, tocmai acum târgul, care trebuia să aibe loc în mod tradiţional în luna ianuarie, a fost anulat. Era un moment foarte important chiar înainte de pandemie, deoarece erau în dispute două teorii opuse. Pe de o parte, erau susţinătorii tezei “viitorul este urban” iar pe de altă parte, este cunoscută dorinţa unei largi categorii de consumatori care vor o casă de vacanţă sau una la care să se retragă.
În ceea ce priveşte organizatorii târgului imm de la Koln, aceştia au fost pragmatici: cele mai multe familii trăiesc în apartamente şi nu în case iar ritmul construcţiilor de blocuri întrece cu mult pe cel al caselor. Ca şi concluzie, este o cerinţă mai mare pentru recomandări, soluţii şi tehnologii de amenajare şi renovare a apartamentelor faţă de cele pentru case. Pe de altă parte, şi firmele producătoare, participante la târguri şi expoziţii, expun mai mult produse din categoria celei menţionate.
Interiors on Stage
În această situaţie, încă de anul trecut, organizatorii imm au anunţat că la următoarea ediţie a târgului, proiectul Das Haus nu va mai prevedea concepţia şi amenajarea unei case ideale ci a mai multor apartamente, fiecare având ca proiectant un designer recunoscut. Apariţia pandemiei a schimbat oarecum datele problemei, în sensul că, în conjunctura actuală, recomandarea este de evitare a agomeraţiei (din condomenii), către o casă cu grădină în apropiere de natură. Organizatorii imm merg în continuare pe formatul ultim anunţat (amenajare apartamente) pentru ediţia imm 2022. În luna februarie au organizat un webinar, care a avut drept invitaţi nume sonore din domeniul designului, anume mulţi dintre cei care au participat deja la proiectul Das Haus la ediţiile precedente.
Printre aceştia s-au numărat Luca Nichetto (a adus natura la interiorul casei ideale), Sebastian Herkner (ne aducem aminte de proiectul de casă rotundă şi deschisă), Kate Booy, Stefan Diez (casă şi stil de viaţă mediteranean). Aceştia au prezentat mai multe tendinţe pe care consideră că se vor face simţite în următoarea perioadă de timp.
Case interconectate în sate inteligente
Noile case vor fi mai izolate dar în acelaşi timp puternic interconectate. Va apărea conceptul de sat inteligent. Va apărea deasemenea ideea de utilizare în comun a unor spaţii. De exemplu, livingul sau open space-ul va putea fi folosit printr-o amenajare corespunzătoare pentru socializare, lucru, învăţare, recreere etc.
O mare importanţă se va acorda grădinii şi deschiderii spre natură. Deschiderile vitrate vor fi de mari dimensiuni şi vor permite accesul cît mai larg a luminii naturale la interior.
Interioare luminoase şi fluente
Accesul către priveliştile pe care le asigură mediul exterior devin extrem de importante. La interior se recomandă o fluenţă mare între spaţii.
Piesele de mobilier şi accesoriile vor fi multifuncţionale şi vor căuta o nouă simplitate. A fost dat exemplul unei canapele formată doar dintr-un simplu schelet pe care se pot monta perne şi pernuţe decorative în diverse variante, în opţiunea consumatorului. Vor prevala piesele şi accesoriile ecologice, realizate din materiale plastice reciclabile.
Bucătăria şi baia îşi schimbă funcţionalităţile. Bucătăria devine unul dintre cele mai importante spaţii ale casei, aici urmând să se desfăşoare mai multe activităţi. La rândul ei, baia va fi locul de relaxare care poate fi integrat în alte spaţii, cum este dormitorul.
Parchetul se urcă pe perete
Unele dintre tendinţele de interior se manjfestă chiar din zilele noastre. Este vorba în primul rând de “încălzirea” interioarelor şi asigurarea unei ambianţe plăcute şi optimiste.
Suprafeţele mari – pereţii şi pardoselile – sunt avute în primul rând în vedere. Astfel, pentru pereţi, sunt numeroase opţiuni, de la diferite panouri decorative, la cele 3D, la oglinzi sau opere de artă de dimensiuni mari. Mai nou, parchetul se urcă şi el pe perete. Devine de fapt un lambriu mai rafinat, atât ca material folosit cât şi ca modele. În ceea ce priveşte pardoseala, la modă sunt covoarele tip chilim sau cele moderne ţesute tradiţional. Un tip interesant este că se pot purta şi suprapuse. Şi în baie sunt recomandate, dimensiunile putând fi mai mari.
Atenţie la Fake News
Pe internet circulă nenumărate materiale iar regula Google este că nimeni nu verifică conţinutul lor, ele circulă liber. Din păcate,ştiri false. sunt şi pe domeniul home&deco. Recomandarea mea este să evitaţi articole nesemnate şi la care nu se indică surse. Iată un exemplu. În urmă cu circa o lună, am văzut promovat pe google un material în care era vorba despre tendinţele interioarelor. Cum sunt interesat de subiect, mi-am aruncat ochii pe el, deşi nu era semnat, nu avea indicaţie de sursă şi nu expunea nici o foto, ceea ce pentru un subiect pe acest domeniu este din start o lipsă importantă. Spunea într-un loc ca o tendinţă cum că oglinzile se pun pe pardoseală. Bineînţeles că este o prostie. Ca orice obiect de décor, oglinda poate avea funcţionalitate (oglindeşte, măreşte spaţiul) precum şi rol de decoraţie. Pusă pe jos, oglindeşte tavanul, ceea ce nu interesează iar în plus împiedică mersul şi ocupă degeaba un spaţiu.
Culorile: nuanţe macarons
Culorile şi modul lor de îmbinare devin extrem de importante în intreaga atmosferă pe care o degajă locuinţa. Pentru că sunt romantice dar şi optimiste, cele pastelate reprezintă o excelentă opţiune. Recomandarea noastră este pentru aşa-numitele macarons.
Stiluri
În ceea ce priveşte stilurile, cel minimalist, mult timp la modă, este practic abandonat în această conjunctură (less is bore). Pentru cel nordic, scandinav (totuşi rece, la rândul său) se fac eforturi de reeşapare. Se vorbeşte despre un nou stil derivat, boho sau cel în fuziune cu stilul japonez (Japandi).
Oricum ar fi, se încurajează mult combinarea de stiluri şi astfel reinventarea unoora mai vechi. În practică se constată că designerii folosesc tehnica eclectismului în majoritatea proiectelor. Piesele vintage sau retro, precum şi elemente de stil industrial apar cu frecvenţă ridicată.