Casa ideală 2018, designeri Kate și Joel Booy

DAS HAUS - Interiors on Stage, Studio Truly Truly - Ein Haus in dem die Grenzen verwischen

DAS HAUS – 10 ani de experimente pentru casa ideală

În fiecare an, începând cu 2012, un designer consacrat şi în vogă a fost ales pentru a realiza proiectul casa ideală, considerată perfectă.

Locaţia aleasă a fost într-un spaţiu dedicat acestui scop cu suprafaţa de 180-220 metri pătraţi în cadrul târgului imm Cologne, care se desfăşoară la începutul anului la Köln.

Designul de interior pe scenă

Vizitatorii pot analiza la faţa locului viziunea arhitectului pentru proiectul „Das Haus – Interiors on stage“, care prezintă atât tendinţele în designul de interior cât şi schimbări legate de stilul de viaţă. Conform scopului proiectului, conceptul integrat trebuie să fie nu numai orientat spre viitor dar, în acelaşi timp, practic şi autentic.

Făcând o trecere în revistă a propunerilor făcute de la demararea proiectului până în prezent vom observa că în identificarea conceptului casa ideală, designerii au apelat la numeroase idei şi soluţii inovative. Printre acestea, casa deschisă, simbioza cu natura, open-space şi loft, baia integrată în living, forme noi şi multifuncţionalitate pentru mobilier, bucătăria – locul central al casei, apelul la tradiţii, case circulare, etc. Este de remarcat deasemenea că unii arhitecţi au apelat la tehnologii de casă inteligentă, cum a fost Lucia Loldova în anul 2018. Alţii, însă, au mers pe o linie low tech (Louis Campbell, 2014).

2012 Spaţiu care creşte organic

Echipa de designeri formată din Nipa Doshi şi Jonathan Levien a fost nominalizată în anul 2012 pentru a introduce un nou format de prezentare pentru casa ideală în cadrul proiectului Das Haus. Ei au mers pe ideea unui spaţiu care creşte organic şi în care cei care îl locuiesc pot interacţiona şi comunica liber.

2013 Interior în simbioză cu mediul înconjurător

Anul următor, designerul italian Luca Nichetto a prezentat un ansamblu elegant, o construcţie deschisă pe toate laturile. A fost o invitaţie directă către natură, un interior în simbioză perfectă cu mediul înconjurător

2014 Open-space tip loft de mari dimensiuni

În 2014, Louis Campbell a conceptualizat casa ideală drept o casă low-tech dominată de calm, într-un loft. Pentru prima dată apare baia integrată în spaţiul de living.

Alegerea danezei în proiectul „Das Haus – Interiors on Stage” din anul 2014 a fost un open-space de foarte mari dimensiuni, fără pereţi. Trei laturi sunt acoperite cu materiale textile. Structura de grinzi şi înălţimea mare fac referinţă în mod cert la o mansardă. Practic, designerul a propus un loft cu multe elemente ce „spărgeau” normele de design şi care aparţin stilului industrial. Trebuie remarcate dimensiunile foarte mari ale mobilierului precum şi instalaţiile lowtech la vedere. Deasemenea, poziţionarea căzii de baie într-o zonă centrală.

2015 Sub influenţa tradiţiilor Orientului Extrem

Designul de interior propus de Lyndon Neri şi Rossana Hu (China) la ediţia IMM din 2015 a reprezintat  un rezultat al principiului occidental al reducerii. Acesta a fost aplicat însă la imensa diversitate a formelor chinezeşti. Casa are 5 camere ce prezervează oarecum funcţiunile clasice. Construcţia a prezentat o compoziţie arhitecturală compactă şi urbană. Aceasta formează un ansamblu în jurul curţii de dimensiuni mari, concepută, la rândul său, ca un spaţiu semipublic. Camerele sunt înalte şi închise pe toate feţele. Prin toată această arhitectură străbate o scară/pod care intersectează încăperile în diferite puncte. Fiecare cameră reprezintă atât istoria culturală a funcţiunii respective cât şi sugestii privind potenţialele sale utilizări. Culorile alese au fost: verde pentru “camera în care se mănâncă”,  roşu închis pentru “camera în care ne îmbăiăm”, galben pentru “camera pentru citit” şi gri luminous pentru “camera în care stăm”.

Referitor la mobilier, paturile sunt single, masa, în schimb, este de dimensiuni foarte mari, ca şi anul trecut. Scaunele sunt elegante şi confortabile iar canapeaua este de tip cocoon. Masa prezintă în centru o tavă rotativă pentru serviciu (comun în China) precum şi sfeşnice decorative de dimensiuni mari. Iluminatul este tot timpul în prim plan, uneori se apelează la soluţii care aduc cu tradiţionalele lanterne chinezeşti.

2016 Design de interior adaptat unei case circulare

 Casa ideală propusă de Sebastian Herkner la ediţia din 2016 a fost o construcţie circulară (protecţie bună la vânt, soare şi frig), semitransparentă şi fără pereţi solizi. Aceasta a reprezentat o adevărată experienţă senzorială. Era moale, fluidă, colorată, aromată, comunicativă şi îşi putea schimba forma întocmai ca un cameleon.

Pereţii au fost înlocuiţi de perdele care puteau fi mutate cu uşurinţă, schimbându-se total structura interioară şi  funcţiunile. La interior,  curtea sau grădina era cea care juca importantul rol conceptual de întâlnire, plin de viaţă al casei. În acelaşi timp, livingul era un open space, iar baia (situată în living), un adevărat centru SPA.

2017 Reducerea la simplu

Inspirat atât din natură, cât şi din tehnică, proiectul americanului Todd Bracher, prezentat la ediţia 2017, a urmărit principiul de reducere a complexităţii la elementele şi funcţiile cele mai simple, la forme contemporane pentru o viaţă modernă.

Sub un acoperiş suspendat se aflau două corpuri complet diferite. Conceptelor tradiţionale a fost contrapusă o viziune a zonelor care se  întrepătrund: masa/dining, relaxarea şi igiena/baia.

2018 Importanţa factorului lumină

În 2018, vizitatorii au putut analiza la faţa locului viziunea tinerei arhitecte pragheze Lucia Koldova. Aceasta era binecunoscută prin lămpile de succes Balloons şi Muffins produse de Ivy). Designul a avut în prim-plan demonstrarea importanţei integrării factorului lumină în modul în care se proiectează astăzi casa contemporană.

Arhitectura unei astfel de case are la bază soluţii de casă inteligentă. Acestea includ instalaţiile de încălzire, ventilare, sanitare, electrice, aerul condiţionat, baia, bucătăria, iluminatul, precum şi comunicaţiile şi securitatea. Casa poate fi controlată din interior prin interfeţe specializate sau de la distanţă prin telefoane inteligente sau tablete.

Casa ideală trebuie să fie simplă dar confortabilă. Soluţia optimă în acest caz pare a fi mobilierul contemporan având în prim-plan piesele discrete dar practice. Acestea trebuie să fie cu şarm şi în culori plăcute, o reinterpretare proaspătă a tradiţiilor. Camerele de locuit ale Luciei Koldova, “îmbrăcate de lumină şi materiale” formează o structură asemănătoare unui fagure. Lumina din celulele alăturate apare în forme variate astfel încât să asigure funcţiunile practice specifice şi nevoile individuale. Fiecare cameră beneficiază de materialul său propriu, precum şi de o lumină de culoare diferită. Acestea induce un anumit sentiment  şi asigură nevoi individuale, în timp ce în living, situat în centru, sunt împărtăşite experienţele.

De altfel, designerul a fost cel care a ales, pentru fiecare funcţiune în parte, mobilierul, materialele, culorile, decoraţiile, accesoriile şi gadgeturile. Printre alegeri s-au numărat decoraţiile din sticlă şi familia de boluri semnate de Antonio Lupi. Deasemenea, sofalele Soft Islands de la Brokis şi lămpile  produse de Ivy.

2019 Trăieşte cum ai chef!

La ediţia 2019, proiectul “Das Haus – Interior on Stage” a fost realizat conform planurilor designerilor Kate și Joel Booy de la studioul Truly Truly. Aceştia au declarat că văd proiectul ca o oportunitate privind răspunsul relativ la modul în care consideră că se realizează în prezent locuirea şi se găsesc alternative.

Viziunea personală a casei contemporane pe care au proiectat-o designerii se numește “Trăiește cum ai chef”. Este un concept organic și fluid ce are în centru bucătăria, ca loc de reuniune a întregii familii.

Este simulată o casă fără pereţi interiori, cu mai multe zone care fuzionează între ele. Se distinfe astfel una de retragere, alta de seninătate precum şi cea activă. Scopul declarat este de a crea un spaţiu de locuit destul de flexibil. Aceasta pentru a suporta modificările în starea de viaţă a locatarilor şi de a se adapta permanent nevoilor.

Organizarea casei se bazează pe fluiditate, nefiind o separare strictă între living, spaţiu de lucru  sau dormitor. Aceasta se face cu draperii drepte şi opace. Bucătăria este în centru, un spaţiu al bucuriei, focusul nefiind pe eficienţă ci pe ideea de a fi împreună. Orice şi oriunde este posibil. Fiecare locatar poate să-şi aleagă locaţia şi activitatea conform stării de spirit. Se poate bucura astfel de gătit, citit sau grădinărit, de exemplu. Pentru a oferi o astfel de ambianţă au fost folosite diferite materiale şi texturi calde şi tactile. A fost deasemenea creat şi un spaţiu privat verde de dimensiuni relativ mici, cu pereţii formaţi din plante.

2020A la Fresca”

Designul ales de spaniolii Albero Sanchez şi Eduardo Villalon pentru casa ideală a anului 2020 se concentrează pe tranziţia dintre interior şi exterior. Multe elemente au fost preluate de la casele de tip mediteranean. Stilul de viață și cultura mediteraneeană sunt sinonime cu viața în aer liber. De aceea designerii au prezentat  un concept vizionar a unei case fără margini între interior și exterior.

Arhitectura are  forma rotundă, conform esteticii studioului de design MUT. Spațiul este amenajat cu un mobilier minimalist, totul potrivit pentru utilizarea în aer liber. Albul este asortat cu nuanţe de pământ și multă teracotă, pentru a da un aspect minimalist. În același timp, se oeră şi o ambianţă rustică.
Interiorul casei este transformat prin eliminarea limitelor dintre încăperile interioare și dintre spațiul interior și exterior. Experiența de viață este deschisă, nu numai naturii, ci şi lumii de afară.

Proiectul Das Haus 2020 amintește de un pavilion clasic. Este format din combinația dintre un cerc și un pătrat, cu mobilier minimalist, deschis pe toate părțile. În acest open space sunt incluse funcţiunile clasice: livingul, bucătăria, diningul precum şi plante de dimensiuni mari.

Tendinţa semnalată în urmă cu puţin timp, şi anume prelungirea livingului cu baia, este respectată şi în cazul acestui proiect. Aici totuşi spaţiul dedicat băii este oarecum delimitat prin suprafeţe transparente.

 2021: Concepte de viață urbană pentru apartamente

A zecea ediție a proiectului casa ideală care se va materializa la ediţia din anul viitor a târgului imm cologne va marca o schimbare de direcție. O serie de designeri consacraţi va aborda această temă experimentală şi va propune concepte inovative de design interior pentru apartamente. Astfel, din 2021, proiectul Interiors on Stage va aborda un domeniu tematic mai larg. Designul interior va putea fi explorat pentru mai multe funcţiuni ale locuinţei. Noua denumire a proiectului, care va avea şi o altă locaţie în cadrul târgului, va căpăta denumirea „Das Apartment HAUS”.   

Conceptul de bucătărie în proiectul DAS HAUS 2020, arh. Sanchez şi Villalon

Locuințele (apartamentele) vor fi concepute ca o sferă holistică a vieții. Acestea vor cuprinde nevoia de retragere, dar și activități sociale interioare și exterioare, divertisment și munca la domiciliu. Cu toate acestea, nu este vorba doar de integrarea biroului de acasă în mediile de locuit tradiționale. De asemenea, proiectele vor dezvolta modele pentru o „viață nouă” care să ofere soluții pentru spații de locuit mai dense.

„Das Apartment HAUS” va prezenta o serie de exemple inspiraţionale de proiecte ale designerilor. Acestea vor dezvălui cum ar putea arăta spațiile private și publice în aceste noi concepte de locuit.

Foto: Koelnmesse