“Pentru că libertatea de a ne deplasa a fost suspendată, balcoanele au devenit situri unice de reprezentaţii cotidiene sau de mobilizare civică, au devenit galerii de artă” – un colectiv de artişti
Berlinul, centru cultural
Oraş cosmopolit, Berlinul este actualmente unul dintre cele mai importante centre culturale din lume. În fiecare zi, în “timpurile bune” se petreceau aici câteva sute bune de evenimente culturale. Tot aici se găsesc şi muzee celebre. La Pergamon este probabil singurul loc din lume unde poţi “vizita” oraşe antice greceşti, aşa cum au fost ele în urmă cu peste 2000 de ani. Pietrele de construcţie, statuetele, coloanele au fost transportate din Asia Mică bucată cu bucată iar reconstrucţia a fost de 1 la 1.
După dărâmarea Zidului, oraşul s-a emancipat. Unele dintre casele vechi aristocratice au devenit mici muzee private. Aici te poţi bucura de vizionarea unor colecţii aparţinând unor mari colecţionari, cu multe Picassouri şi Rembranduri.
Dar, în acelaşi timp, oraşul este dinamic, tinerii aducând cu sine arta modernă şi avangardistă. Arta stradală şi, în special, grafitti sunt la Berlin la ele acasă.
Dar oamenii stau acum în casă din cauza pandemiei cu Coronavirus. Muzeele sunt închise iar arta stradală nu mai poate fi apreciată şi nici măcar criticată.
Balcoanele, noile galerii de artă
Un colectiv de artişti şi-a expus creaţiile în cartierul boem Prenzlauer Berg din nordul capitalei germane, în weekendul pascal. Spaţiul de prezentare al operelor de artă nu a fost altul decât balcoanele clădirilor, devenite astfel în această perioadă singurele locaţii posibile.
După arta stradală, Berlinul inventează balconul artistic. În contextul în care galeriile şi muzeele sunt închise din cauza pandemiei, aproximativ cincizeci de artişti din Berlin şi-au prezentat operele în timpul weekendului de Paşte, pe balcon. Aceștia au invitat publicul la “o plimbare intimă” în care să descopere creaţiile lor.
Cei doi curatori ai expoziţiei sunt Övül Durmusoglu şi Joanna Warsza. Ei le-au oferit artiştilor 48 de ore pentru a da frâu liber imaginaţiei. “Balcoanele sunt ieşiri de siguranţă pentru a lua aer, pentru a petrece un moment la soare sau a fuma în vremea izolării”.
Astfel, la Berlin, unde izolarea nu este atât de strictă ca în alte landuri ale Germaniei, curioşii şi trecătorii au fost invitaţi să admire operele de artă. Între acestea, o scară din ramuri albe, o fotografie alb şi negru cu oameni la balcoanele din Atena sau Cordoba.
Foto: pinterest, unsplash
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050