Proiect casă ecologică cu formă organică

Ideea acestui proiect de casă a apărut din dorinţa clientului de a avea o locuinţă cu o formă exterioară extrem de specială dar şi integrând cele mai noi tehnologii care pun accentul pe rezolvări ecologice. Astfel, unicitatea, organicul, independenţa şi consumul redus de energie sunt cuvintele cheie de la care s-a plecat în exprimarea ideilor.

De altfel, pentru arhitecţii autori, acest proiect de casă a reprezentat o adevărată provocare, atât în materie de design cât şi în ceea ce priveşte folosirea unor tehnologii şi finisaje speciale.

Ideea suprimării liniilor şi unghiurilor drepte a părut potrivită pentru o astfel de abordare mai puţin convenţională. Astfel, s-a încercat crearea unui volum exterior fluid. Respectiv o structură curbă, care nu face diferenţa între închiderile verticale şi cele orizontale. Astfel a fost conceput acest proiect de casă cu formă organică.

Tot o provocare a fost deasemenea şi găsirea soluţiilor: materiale şi tehnologi – pentru punerea în operă a proiectului. În acest sens, arhitecţii au explorat posibilităţile de expresie vizuală a tehnologiilor actuale, printr-o colaborare deschisă cu producătorii de avangardă.

Organizarea casei

Funcţiunile interioare sunt cele obişnuite pentru o reşedinţă. Spaţiile create sunt generoase. Cele de la parter gravitează în jurul unei scări interioare bine conturată. Zona de zi, cu living-room-ul şi dining-room-ul sunt orientate către o piscină exterioară, împreună cu bucătăria open space, biroul sau biblioteca şi spaţiile anexe. La etaj se află trei dormitoare cu un confort deosebit prin generozitatea spaţiilor şi prin crearea unor dependinţe individuale fiecăruia în parte. Ultimul etaj apare ca o necesitate a existenţei unui spaţiu de recreere – odihnă sau hobby, multifuncţional.

În ceea ce priveşte culorile, albul este nuanţa predominantă pentru a putea creea un spectacol sculptural, întregit de jocul de lumini şi umbre.

Recomandare

Amplasarea acestei reşedinţe ar fi favorizată în egală măsură de un spaţiu urban sau, dimpotrivă, de existenţa unei scenografii deschise spre natură. Aceasta ar permite o experimentare mai largă în privinţa designului futurist. Un proiect de casă cu formă organică.

Materiale şi tehnologii

Sunt luate în considerare soluţiile care ajută la diminuarea consumului de energie necesar în special pentru încălzirea/răcirea casei. Se preconizează ca pereţii să fie realizaţi din zidării eficiente şi termosistem din vată minerală bazaltică. Acesta poate prelua curbura casei.

Pentru tâmplăriile cu deschideri ample se propun cele compozite din aluminiu şi lemn tratat, cu rupere de punte termică şi geam termoizolant triplu şi barieră UV.

Pe acoperiş se intenţionează amenajarea unei grădini în miniatură (terasă inierbată) cu vedere spre pădurea din apropiere. Se va evita astfel supraîncălzirea încăperilor de la etaj pe parcursul anotimpului rece.

Apa meteorică va fi captată într-un bazin de retenţie de unde va fi folosită pentru irigare. Sistemul de încălzire este cu pompă de căldura sol-aer.

Automatizările instalate vor eficientiza semnificativ consumul de energie  prin jaluzele şi brise- soleil cu senzori fotosensibili si crepusculari. Deasemenea se va regla schimbul de aer cu exteriorul. Se va autoregla pompa de căldură în funcţie de temperatura exterioară plus comanda de la distanţă a temperaturilor interioare.

LOCUINŢĂ  P+2retras

Parter – Suprafaţa construită a parterului: 170 mp

Suprafaţa construită desfăşurată: 408 mp

Suprafaţa utilă desfăşurată: 324 mp

Înălţime maximă: 9.50m

Se înscrie în: 18 x 14.50m

Învelitoare tip terasă

Suprafeţe utile

Parter

Living Room si Dinning Room – 65.5mp

Bucătărie – 20.00mp

Cămară – 3.00mp

Grup sanitar – 5.00mp

Spălatorie – 3.50mp

Sas – 2.30mp

Hol scară – 5.90mp

Camera Tehnica – 2.70mp

Dressing – 2.30mp

Hol intrare – 17.50mp

Birou/Biblotecă – 13.50mp

Debara – 2.30mp

Piscina – 48.00mp

Etaj 1

Dormitor 1 – 24.10mp

Baie 1 – 8.20mp

Dressing 1 – 5.50mp

Dormitor 2 – 22 mp

Baie 2 –  6.70mp

Dressing 2 – 4.40mp

Dormitor matrimonial – 28.70mp

Dressing – 8.40mp

Baie DM  – 10.40mp

Hol etaj – 16.60mp

Etaj 2 retras

Camera hobby – 40mp

Debara – 5.50mp

Proiect: Arh.Ivona Enache, Arh.Bogdan Tulbure (Metropolitan Architecture Studio)