O familie de tineri cu doi copii, deschisi spre lucrul de calitate si idei frumoase au dorit ca prima lor locuinţă să fie o casă “pe pămînt”, o casă modernă, cu spaţii generoase şi dotări pe măsură.
Deoarece iubesc natura precum şi pentru a asigura copiilor un spaţiu afară dar sub supravegherea lor şi-au dorit o grădină lângă casă. Nu mai puţin important era faptul că domnul casei era pasionat de lucrul în grădină.
Locaţie şi proiect
Dorinţele proprietarilor erau realizabile întrucât parcela de teren pe care intenţionau să-şi construiască casa mult visată era situată pe o coama de deal la Caracal – Olt şi era retrasă de la stradă, beneficiind deci de intimidate. În afară de dimensiunea mare (5000 de metri pătraţi) un alt avantaj al locului era existenţa unei grădini de lavandă. Deasemenea, a unui frumos copac, un nuc bătrân.
Astfel, proprietarii au apelat la serviciile biroului de proiectare ALFAINVEST, cu mare experienţă în realizarea de proiecte rezidenţiale. În plus, compania se angaja în construirea precum şi în amenajarea imobilului.
Astfel proprietarii au realizat casa plecând de la proiectul de avizare care a fost discutat şi parcurs împreuna cu echipa de arhitecţi până la ultimul detaliu de amenajare.
Proiectul a ţinut cont de poziţionarea pe sit. Astfel a propus o orientare a casei pentru a fi lumină şi soare pe zonele importante locuibile. Având în vedere că terenul era retras şi cu suprafaţă mare, casa a fost gândită să se desfăşoare integral pe parter şi numai zona de spaţiu tehnic să fie către zona de subsol/demisol. Accesul în pantă a presupus din partea proiectului o sistematizare verticală, ceva mai dificil de realizat.
Frumosul nuc a fost integrat în zona de acces. Decizia de păstrare şi chiar de punere în evidenţă s-a datorat faptului că acest elementul natural mobilează frumos zona de acces. Este o bucată de natură, cu o valoare în timp foarte mare. Deasemenea reprezită o memorie a locului deoarece în trecut pe acest teren fusese o veche livadă de nuci.
Planul casei, compartimentarea
Cu o suprafaţă locuibilă de 360 metri pătraţi, locuinţa cuprinde o zonă de zi cu spaţiul livingului orientat către terasă şi grădină, bucătărie cu loc de luat masa, 3 dormitoare (matrimonial şi camerele celor doi copii) care au circuitul lor separat şi nu sunt deranjate de zona de activitate de zi, un birou şi, nu în ultimul rând, zona de acces care a fost gândită să includă atât un mic grup sanitar cât şi o zonă generoasă de depozitare.
Deoarece cei doi copii aveau personalităţi şi preocupări diferite, camerele lor au fost personalizate conform preocupărilor fiecăruia.
Nu a fost exclus din modul de organizare a planului nici partea de spaţiu tehnic şi zona de anexe. Acestea se desfasoară pe o zonă de demisol cu acces atât din exterior cât şi din casă.
Casa este prevăzută cu două terase clar orientate. Cea a zonei de acces lasă priveliştea să fie accesorizată cu nucul existent. Terasa de spate este orientată direct către gradină şi are o suprafaţă generoasă. Terasele reprezintă practic zonele de intermediere între zonele de exterior curte şi zonele închise dar vitrate (deschise vizual către partea de curte).
Amenajarea
Proprietarii şi-au dorit o locuinţă care să le devină în acelaşi timp şi cămin şi casă. De aceea, arhitecţii au decis ca interiorul să fie cât mai mult deschis către partea de curte, de natură. Deasemenea au folosit pentru amenajare cât mai multe elemente naturale.
Plecând de la peisajul existent, au luat în considerare că lemnul de nuc este în general un finisaj nobil. Astfel, la partea de interior placările de pardoseli şi parţial zonele de pereţi au fost îmbrăcate cu texturi naturale, şi anume, lemn triplustrat în cea mai mare parte.
Pe parcursul executării proiectului, care a durat doi ani, a existat în permanenţă o colaborare strânsă între arhitecţi si beneficiari. În ceea ce priveşte alegerea finisajelor, în alegerea finisajelor au susţinut şi acceptat propunerile arhitecţilor fără modificări majore.
Detaliile fac diferenţa
“Ne lovim adeseori la proiecte de remarca că propunerile/simulările în 3D nu se pot realiza în realitate. Ne place însă să dovedim contrariul. Simularile 3D care nu se materializează le considerăm gratuite”, spune arh. Anca Mihaela Constantin de la ALFAINVEST care a condus proiectul de realizare al casei.
Ca stil, arhitecţii au sugerat unul modern iar pentru realizarea finisajelor au propus echipe care să acorde importanţă maximă detaliilor. Pardoseala din lemn-este de calitate superioară, pe lamelă mare şi cu textura şi fibra lemnului lăsate cât mai natural. În living a fost folosit parchetul Khars, gama top iar în dormitoare parchetul Karelia.
Cerinţa din partea proprietarilor a fost amplasarea zonei de şemineu, acesta fiind elementul dominat pentru zona de living.
La partea de exterior, placarea faţadelor a necesitat detalii personalizate. Acestea au fost realizate cu echipe care au lucrat în acest domeniu şi au experienţă. Echipa consideră că este foarte important ca un finisaj de calitate să fie aplicat corect şi bine. Altfel nu îşi merită efortul nici financiar nici stilistic.
Pentru corelarea cu bugetul, finisajele cu cost mai ridicat au fost folosite ca finisaje vedetă. În partea de bază au fost folosite cele medii şi uzuale care lasă să se remarce cele mai speciale.
Stil, materiale şi dotări
Zona de zi cuprinde ca element principal zona de şemineu şi zona de tv finisată cu placări. Zona de zi se deschide generos către partea de terasă cu loc de luat masa inclus. A fost tratată în stil minimalist. O bună vizibilitate este realizată prin transparenţa uşilor către zona de acces.
În zonele de dormitoare s-a mers în principal pe o linie minimală cu mici pete de culoare. S-au folosit, deasemenea, printuri personalizate, înglobând în general un mobilire minimal şi funcţional.
O atenţie specială a fost acordată amenajării bucătăriei. Doamna casei adoră această funcţiune şi îi răsfaţă pe cei doi copii cu multe multe bunătăţi. Astfel această zonă a fost foarte bine accesorizată iar ca finisaje au fost folosite placări ceramice Porcelanosa şi Kerama Marazzi.
Mobilierul este bucătărie este din gama Formmat de la Studio Delta. Orientarea bucătăriei este către partea de grădina şi face trecerea între partea de zi şi terasă.
Băile sunt utilate şi accesorizate. Din punct de vedere cromatic prezintă mici pete de culoare care aduc spaţiul la viaţă.
Bugetul alocat pentru amenajare a fost de 800 euro/mp
Foto: arh. Anca Mihaela Constantin
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
1 thought on “Casă modernă cu nuc la Caracal”
Comments are closed.