Nevoia de a avea un spaţiu de relaxare în aer liber, o grădină mică este mai mare atunci când locuieşti în mediul urban şi eşti înconjurat permanent de zgomot şi agitaţie. Vedem asta în timpul pandemiei când este recomandat să stăm mai mult acasă şi vrem să stăm în aer liber când vremea este bună, cum este chiar acum.
Dar cum poţi beneficia, chiar în mijlocul oraşului de un astfel de refugiu? Iar dacă acesta este mic, cum putem să îl facem să pară mai mare?
Grădina citadină
Nu e atât de simplu să valorificaţi spaţiul pe care îl aveţi, mai ales dacă vă confruntaţi cu probleme de tipul unei suprafaţe restrânse, vecini indiscreţi etc.
Ce e de făcut? În primul rând, concentrați-vă toate eforturile înspre a-ţi transforma oaza ta verde într-un refugiu. Cum?
Terenul, spaţiul, trebuie folosit la potenţial maxim, fiecare colţişor fiind amenajat în aşa fel încât să creeze o stare de bine proprietarilor şi invitaţilor lor.
Ideea este de a crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos. Densitatea plantelor va fi mică, florile fiind plantate pe lângă alei şi garduri, iar pomii au rolul de a umbri locurile destinate relaxării. Deobicei gazonul este un must iar plantele pitice colorate și gardurile vii vor aranja foarte frumos o astfel de grădină mică. La fel de căutate sunt și plantele suculente, folosite ca și decor în cazul scărilor de piatră, de exemplu, sau de-a lungul unei alei.
Alegerea mobilierului trebuie să conduca către un stil cât mai simplu, să nu ocupe spaţiu foarte mult, pentru că tot ce este intim este mai frumos şi mai uşor de întreţinut.
Idei şi trucuri de mărire
Toti ne dorim sa avem gradini mari, insa majoritatea caselor urbane detin suprafete foarte mici in jur. Din fericire, chiar si o mini gradina din spatele blocului sau o curte de lumină poate fi amenajata in asa fel incat sa para mai spatioasa si aerisita. Iata cateva solutii.
Fă un plan de amenajare
Exista tendinta de a trata gradina ca o camera de exterior, dotata cu podea, pereti, mobilier si decoratiuni.
O funcţiune se poate muta în totalitate pe timpul verii în grădină. De exemplu, livingul. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa elimini elementele care utileaza gradina, adica tot ce este mobil: ghivece cu plante, mobilier, jucarii etc. Daca nu vrei sa renunti la ele de tot, indeparteaza-le macar temporar pentru a vedea clar ce suprafata ai si ce oportunitati de amenajare poate oferi.
Vopseşte zidurile sau gardul
Vopseste zidurile din jur sau gardul intr-o culoare pală. In spatiile mici, lemnul si caramizile absorb lumina si intuneca zonele. În schimb, vopseaua alba sau in tonuri foarte deschise reflecta lumina si lumineaza spatiul.
Planteaza flori cu puternic efect decorativ
Cea mai buna solutie este sa cultivi un numar mic de plante, dar cu impact maxim. Cu alte cuvinte, alege soiuri de plante si flori cu frunze mari si care se dezvolta foarte bine in semi-umbră. Ai grija ca, in timp, gradina sa nu devina supraincarcata cu plante.
Creeaza un iluminat artificial
Un iluminat sofisticat necesita un electrician pentru a-l instala, insa te poti folosi de corpuri de iluminat simple, cu lumina alba.
Pe timpul noptii, gradina va parea mai spatioasa, dar si mai atragatoare.
Şi inca un pont. Nu te rezuma doar la corpuri de iluminat de sol, ci foloseste si alte tipuri de iluminat. De exemplu, corpuri fixate pe ziduri care emit spoturi luminoase în jos şi în sus.
„Fake-uri” – oglinzi sau uşi false
Utilizeaza oglinzi sau usi false. Oglinzile sunt foarte utile in astfel de gradini deoarece au capacitatea de amplificare a spatiului. Un efect similar poti obtine si cu ajutorul usilor false.
O pictură pe peretele grădinii, de exemplu desenul unei poteci, poate crea impresia că grădina se prelungeşte în acest fel. Iar spaţiul devine mai mare.. Atentie! Oglinzile nu trebuie sa fie prea mari deoarece pasarile le pot confunda cu spatii deschise si zbura in ele.
Avantajele unei grădini verticale
Gradina verticala reprezinta cea mai inspirata modalitate de a infrumuseta un gard sau un perete gol. În plus, oferă avantajul unei ambientări mai ample pentru o grădină mică. O astfel de gradina este avantajoasa nu doar din rationamente estetice, ci si datorita faptului ca ocupa putin spatiu.
Acestea nu sunt singurele avantaje. Mai cu seama acum cand am fost izolaţi în case iar balconul, singura posibilitate de a avea contact cu mediul inconjurator, este mic în cele mai multe cazuri, gradina verticala este o solutie foarte buna. De altfel si momentul este prielnic, vremea este buna iar temperaturile sunt in crestere. Crearea unei grădini verticale implica şi activitati de Do-It-Yourself desfasurate in propria casă. Acestea sunt destresante si foarte recomandate in aceasta perioada.
Grădina verticală poate fi construita in timp scurt şi cu buget mic, intr-un mod economic si ecologic. Astfel se pot utiliza materialelor reciclate sau obiectelor vechi.
O gradina verticala poate fi creata in orice stil iti doresti, vintage, contemporan, rustic etc. Deasemenea din diverse materiale care pot fi combinate intr-un mod original: lemn, metal, paleti, sarma, pasla, PET-uri etc.
Poate avea forme interesante si originale. Daca nu exista restrictii legate de spatiu (de exemplu, un balcon, o terasa sau pereti mici), la fel de multe optiuni exista si in ceea ce priveste forma si dimensiunile gradinii. Aceasta poate fi creata in forma de dreptunghi, patrat, cerc, piramida, in zigzag.
Ecologică şi cu buget mic
Un alt avantaj al gradinii verticale consta in faptul ca poate fi creata intr-un mod economic si ecologic. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea materialelor reciclate sau obiectelor vechi. De exemplu, un corp de mobilier care nu-si mai poate indeplini rolul primordial, cum ar fi un bufet de bucatarie.
Sursa foto: housebeautiful.co.uk, pinterest.com
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano