Amenajări: trucuri pentru o bucătărie mică

Ne displace o bucătărie mică, deoarece nu putem să ne desfăşurăm aşa cum ne-am dori, nu avem suficiente spaţii de depozitare, trebuie să facem concesii atunci când alegem electrocasnicele. Nu mai vorbim de faptul că, uneori, în bucătăria noastră abia dacă e loc pentru două persoane.

Bucătăria, un spaţiu special

Definiţia pntru o bucătărie mică porneşte de la aşteptările de la acest spaţiu. Stilul de viaţă s-a schimbat fundamental iar bucătăria nu mai este privită ca un simplu spaţiu în care se găteşte ci unul în care se desfăşoară diverse activităţi, unde se poate aduna seara întreaga familie, unde se poate servi şi masa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 0bdc215de7c047dc16e70377d5aa7aaa-1.jpg

În orice bucătărie funcţională, chiar şi în una mică, trebuie să se distingă câteva zone clare: cea de gătit (compusă din aragaz şi chiuvetă), cea de pregătire a mâncărurilor (blatul de lucru), spaţiile de depozitare (dulapurile + frigiderul) şi locul de luat masa.

Atunci când spaţiul din bucătărie nu permite desfăşurarea corespunzătoare a acestor zone, trebuie găsite soluţii salvatoare.

O bucătărie funcţională

O bucătărie mică pare neprimitoare şi mai puţin practică. Însă, există nenumărate modalităţi prin care să creaţi impresia de spaţiu larg şi luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele şi nu numai. Tipul de mobilier şi felul în care este amplasat contribuie deasemenea în mare măsură la crearea unei bucătării spaţioase sau, din contră, înghesuită.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3dcec12ff250f40584ecc0aaa5df1b13.jpg

Dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru servit masa.

Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor. Un efect similar veţi obţine cumpărând sau comandând corpuri de mobilier din aceeaşi gamă sau cu aceleaşi finisaje. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6f238611fa045f6008ae1598fa06feef.jpg

Optaţi pentru scaune şi masă pliante deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot extinse doar atunci când este necesar. Când comandaţi mobila luaţi în calcul şi faptul că dulapurile cu uşi de sticlă mată sau oglindă amplifică spaţiul.

Culorile

Contribuie semnificativ la crearea impresiei de spaţiu larg şi aerisit. Aşadar, zugrăviţi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spaţiului şi dă senzaţia că încăperea este mai mare. Pentru pereţi alegeţi culori neutre sau pastelate.

This image has an empty alt attribute; its file name is 45be99923ff1574a8994d39d28517fbd-1.jpg

Acelaşi lucru este valabil şi dacă optaţi pentru plăci ceramice. Este indicat ca acestea să aibă dimensiuni mici şi modele orizontale. Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise deoarece creează impresia de spaţiu strâmt şi încărcat. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis.

Electrocasnicele

Achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei. Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită.

This image has an empty alt attribute; its file name is a524c7df63dd87d6aa731f273489df02.jpg

Mutaţi în debara electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcator de fructe etc.

Lumina

Pentru a avea mai multă lumină naturală în bucătărie, nu blocaţi ferestrele cu storuri sau jaluzele groase. Modul în care iluminaţi bucătăria este la fel de important.

This image has an empty alt attribute; its file name is 813254967b55590431a4c4076a399168.jpg

Mai multă lumină veţi obţine prin folosirea unei lămpi pe tavan, situată în centru. De asemenea, vă puteţi folosi de iluminatul zonal, cum ar fi spoturile montate în dulapurile suspendate.

Modificări de structură

Bucătăriile mici prezintă mai multe dezavantaje, dar o parte din acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusită. Mai mult chiar, puteţi recurge la modificări subtanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit.

This image has an empty alt attribute; its file name is c4b80767444a0775086da9fb543bdc61.jpg

– Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de măririe a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

– Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

– Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.

Bucătăriile înguste 

Cea mai bună idee pentru a echilibra spaţiul unei bucătării înguste este demolarea unui perete, pentru a se obţine un open-space spre living. În felul acesta, ai la dispoziţie două variante: să aşezi masa chiar în living sau să apelezi la o insulă sau peninsulă pe care să o amplasezi la graniţa dintre living şi bucătărie. Aceasta va prelua rolul mesei şi totodată va servi ca loc de depozitare.

Dacă nu poţi dărâma peretele şi nici nu ai posibilitatea de a amenaja un dining în altă parte a casei soluţia este de a optimiza spaţiul într-o bucătărie mică cu ajutorul unei măsuţe rabatabile (prevăzute cu un sistem similar celor din tren) şi a două scaune pliante. În felul acesta, veţi avea libertate de mişcare atunci când gătiţi şi totodată un loc de luat masa foarte intim.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6de8d0c5ed73eb25984df77fbfe45260.jpg

Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate dacă bucătăria este lungă şi îngustă.

Bucătăriile pătrate

Pătratul este forma ideală pentru o bucătărie. Când însă latura lui este mică, de 2-2,3 m, lucrurile nu mai sunt aşa simple. Încăperile cu o asemenea configuraţie pot fi amenajate cu mobilier în formă de L sau U, însă în mijlocul va rămâne foarte puţin spaţiu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4f5db55ea484a6fe06aeeeb6cf4868b9.jpg

În cazul unei bucătării clasice se exclude varianta mobilierului în formă de U, deoarece într-un astfel de spaţiu este nevoie şi de o masă. Aceasta poate avea forma unui blat de tip bar, care să se întindă pe cea de-a treia latură a camerei.

De regulă, corpurile de bază trebuie să aibă minimum 60 cm, având în vedere că vor încorpora electrocasnicele specifice acestei funcţiuni. În cazul de faţă, blatul care ţine loc de masă poate să aibă o adâncime mai mică, deoarece nu are dedesubt niciun corp de mobilier.

Chicineta sau bucătăria perfectă pentru spații mici

Dacă sunteți un musafir în propria casă, nu este necesar să alocați o încăpere pentru amenajarea bucătăriei. Asta cu atât mai mult cu cât locuiți într-un apartament mic, în care fiecare centimetru contează.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3e983d91f0e7fb246dcf61edfbacebff-Copy.jpg

Amenajarea bucătăriei pe aria altei funcțiuni se practică cu succes în foarte multe țări, iar ideea poate fi implementată cu succes și la noi. O astfel de bucătărie este mai ușor de creat în apartamentele noi deoarece (în majoritatea cazurilor) sunt realizate în regim open-space. Soluții există și în apartamentele vechi. De exemplu, balconul sau debaraua poate „găzdui“ așa-zisa bucătărie. În casele pe pământ, bucătăria poate fi creată și pe hol sau în spațiile de la mansardă.

This image has an empty alt attribute; its file name is 28d2f6670f8bd29b5bf1b8ced684376a.jpg

De regulă, chicineta sau mini-bucătăria încorporează elementele strict necesare ale unei bucătării obișnuite: spații de depozitare, un mic blat de lucru, chiuvetă, frigider, cuptor cu microunde. Aceste dotări le permit utilizatorilor să prepare o gustare rapidă oricând e nevoie, dar și să-și depoziteze vasele și ustensilele.

Chicineta este perfectă pentru persoanele care nu gătesc sau care mănâncă rar acasă. În această categorie putem include studenții, burlacii, persoanele care călătoresc sau lucrează mult și nu numai.

Recomandarea specialistului: nuanţe deschise, corpuri suspendate până la tavan, frigider încastrabil – designer de interior Anamaria Căpăţineanu

This image has an empty alt attribute; its file name is foto-Anamaria-Capatineanu.jpg

Pentru că este un spaţiu în care se desfăşoară foarte multe activităţi, bucătăria trebuie în primul rând, amenajată astfel încât să fie foarte funcţională.

Tot în bucătărie iau naștere cele mai frumoase amintiri împărtaşite cu familia sau prietenii. Aici se spun povești şi uneori secrete. Dar trebuie să ţinem cont de amenjarea sa şi din punct de vedere estetic. Din păcate, mai ales la bloc, bucătăriile au dimensiuni reduse atât in cazul construcţiilor vechi cât şi noi. Însă, dacă vei ţine cont de câteva elemente cheie o să duci la bun sfârşit amenajarea acestui spaţiu cu tot defectul de dimensiune.

Elimină obiectele inutile

În primul rând trebuie eliminate toate obiectele inutile. Adică vesela, electrocasnicele multifuncţionale (de obicei mari consumatoare de spaţiu), poate chiar şi cuptorul cu microunde.

Creează spaţii uniforme

Cu cât creem un spaţiu mai uniform cu atât mai bine! De aceea, alege o singură culoare pentru mobilier. Deasemenea nuanţe deschise, eventual cu mânere încastrate în cant pentru a nu crea senzaţia de aglomerare.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3a44b7e09f9e58b592bdc0e2e1ef4b22.jpg

Din acelaşi motiv, dar şi pentru a folosi spaţiul la maximum, nu îţi recomand să foloseşti poliţe de expunere, ci corpuri suspendate duse până la tavan, de o parte şi de alta a bucătăriei nu doar pe peretele pe care ai electrocasnicele distribuite. Înlocuieşte aragazul cu plită şi cuptor, şi alege un frigider încastrabil, pentru a nu fracţiona spaţiul.     

Locul de luat masa nu este obligatoriu într-o bucătărie mică, poţi crea un astfel de loc, mai amplu, în living. Iar în bucătărie te poţi gândi la un spaţiu minimal printr-un blat de bar cu nişte scaune înalte, o aripă laterală a blatului de lucru care poate juca atât rol de extra blat cât şi de masă, sau un sistem mobil care să poate fi pliat pe perete.

Personalizează spaţiul

Iar acum probabil ca te întrebi…soluţia este să am o bucătărie simplă? Fără nici o pată de culoare şi în care totul este ascuns?

Nu te grăbi! Îţi spuneam că bucătăria este un loc special pentru familie şi prieteni şi tocmai de aceea el trebuie personalizat.

This image has an empty alt attribute; its file name is ac976e8035dbace144bfca7526e12559.jpg

Astfel, putem alege o chiuvetă din finisaj de cupru, o faianţă cu un model geometric supradimensionat, o culoare pentru peretele din jurul fereastrei, un model de frezaj pentru uşile mobilierului sau nişte scaune transparente pentru blatul de bar.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMAG9.jpg

Aşa nu vei mai avea impresia că ești într-un spațiu de spital. În acelaşi timp vei avea o bucătărie foarte bine organizată.

Foto: Pinterest, Shutterstock

Amenajări: trucuri pentru o bucătărie mică

Amenajări: trucuri pentru o bucătărie mică

Tuturor ne displac o bucătărie mică, deoarece nu putem să ne desfăşurăm aşa cum ne-am dori, nu avem suficiente spaţii de depozitare, trebuie să facem concesii atunci când alegem electrocasnicele. Nu mai vorbim de faptul că, uneori, în bucătăria noastră abia dacă e loc pentru două persoane.

Bucătăria, un spaţiu special

Definiţia pntru o bucătărie mică porneşte de la aşteptările de la acest spaţiu. Stilul de viaţă s-a schimbat fundamental iar bucătăria nu mai este privită ca un simplu spaţiu în care se găteşte ci unul în care se desfăşoară diverse activităţi, unde se poate aduna seara întreaga familie, unde se poate servi şi masa.

În orice bucătărie funcţională, chiar şi în una mică, trebuie să se distingă câteva zone clare: cea de gătit (compusă din aragaz şi chiuvetă), cea de pregătire a mâncărurilor (blatul de lucru), spaţiile de depozitare (dulapurile + frigiderul) şi locul de luat masa. Atunci când spaţiul din bucătărie nu permite desfăşurarea corespunzătoare a acestor zone, trebuie găsite soluţii salvatoare.

O bucătărie funcţională

O bucătărie mică pare neprimitoare şi mai puţin practică. Însă, există nenumărate modalităţi prin care să creaţi impresia de spaţiu larg şi luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele şi nu numai. Tipul de mobilier şi felul în care este amplasat contribuie deasemenea în mare măsură la crearea unei bucătării spaţioase sau, din contră, înghesuită.

Dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru servit masa.

Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor. Un efect similar veţi obţine cumpărând sau comandând corpuri de mobilier din aceeaşi gamă sau cu aceleaşi finisaje. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo.

Optaţi pentru scaune şi masă pliante deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot extinse doar atunci când este necesar. Când comandaţi mobila luaţi în calcul şi faptul că dulapurile cu uşi de sticlă mată sau oglindă amplifică spaţiul.

Culorile

Contribuie semnificativ la crearea impresiei de spaţiu larg şi aerisit. Aşadar, zugrăviţi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spaţiului şi dă senzaţia că încăperea este mai mare. Pentru pereţi alegeţi culori neutre sau pastelate.

Acelaşi lucru este valabil şi dacă optaţi pentru plăci ceramice. Este indicat ca acestea să aibă dimensiuni mici şi modele orizontale. Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise deoarece creează impresia de spaţiu strâmt şi încărcat. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis.

Electrocasnicele

Achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei. Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită.

Mutaţi în debara electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcator de fructe etc.

Lumina

Pentru a avea mai multă lumină naturală în bucătărie, nu blocaţi ferestrele cu storuri sau jaluzele groase. Modul în care iluminaţi bucătăria este la fel de important.

Mai multă lumină veţi obţine prin folosirea unei lămpi pe tavan, situată în centru. De asemenea, vă puteţi folosi de iluminatul zonal, cum ar fi spoturile montate în dulapurile suspendate.

Modificări de structură

Bucătăriile mici prezintă mai multe dezavantaje, dar o parte din acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusită. Mai mult chiar, puteţi recurge la modificări subtanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit.

– Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de măririe a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

– Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

– Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.

Bucătăriile înguste 

Cea mai bună idee pentru a echilibra spaţiul unei bucătării înguste este demolarea unui perete, pentru a se obţine un open-space spre living. În felul acesta, ai la dispoziţie două variante: să aşezi masa chiar în living sau să apelezi la o insulă sau peninsulă pe care să o amplasezi la graniţa dintre living şi bucătărie. Aceasta va prelua rolul mesei şi totodată va servi ca loc de depozitare.

Dacă nu poţi dărâma peretele şi nici nu ai posibilitatea de a amenaja un dining în altă parte a casei soluţia este de a optimiza spaţiul într-o bucătărie mică cu ajutorul unei măsuţe rabatabile (prevăzute cu un sistem similar celor din tren) şi a două scaune pliante. În felul acesta, veţi avea libertate de mişcare atunci când gătiţi şi totodată un loc de luat masa foarte intim.

Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate dacă bucătăria este lungă şi îngustă.

Bucătăriile pătrate

Pătratul este forma ideală pentru o bucătărie. Când însă latura lui este mică, de 2-2,3 m, lucrurile nu mai sunt aşa simple. Încăperile cu o asemenea configuraţie pot fi amenajate cu mobilier în formă de L sau U, însă în mijlocul va rămâne foarte puţin spaţiu.

În cazul unei bucătării clasice se exclude varianta mobilierului în formă de U, deoarece într-un astfel de spaţiu este nevoie şi de o masă. Aceasta poate avea forma unui blat de tip bar, care să se întindă pe cea de-a treia latură a camerei.

De regulă, corpurile de bază trebuie să aibă minimum 60 cm, având în vedere că vor încorpora electrocasnicele specifice acestei funcţiuni. În cazul de faţă, blatul care ţine loc de masă poate să aibă o adâncime mai mică, deoarece nu are dedesubt niciun corp de mobilier.

Chicineta sau bucătăria perfectă pentru spații mici

Dacă sunteți un musafir în propria casă, nu este necesar să alocați o încăpere pentru amenajarea bucătăriei. Asta cu atât mai mult cu cât locuiți într-un apartament mic, în care fiecare centimetru contează.

Amenajarea bucătăriei pe aria altei funcțiuni se practică cu succes în foarte multe țări, iar ideea poate fi implementată cu succes și la noi. O astfel de bucătărie este mai ușor de creat în apartamentele noi deoarece (în majoritatea cazurilor) sunt realizate în regim open-space. Soluții există și în apartamentele vechi. De exemplu, balconul sau debaraua poate „găzdui“ așa-zisa bucătărie. În casele pe pământ, bucătăria poate fi creată și pe hol sau în spațiile de la mansardă.

De regulă, chicineta sau mini-bucătăria încorporează elementele strict necesare ale unei bucătării obișnuite: spații de depozitare, un mic blat de lucru, chiuvetă, frigider, cuptor cu microunde. Aceste dotări le permit utilizatorilor să prepare o gustare rapidă oricând e nevoie, dar și să-și depoziteze vasele și ustensilele.

Chicineta este perfectă pentru persoanele care nu gătesc sau care mănâncă rar acasă. În această categorie putem include studenții, burlacii, persoanele care călătoresc sau lucrează mult și nu numai.

Recomandarea specialistului: nuanţe deschise, corpuri suspendate pânăla tavan, frigider încastrabil – designer de interior Anamaria Căpăţineanu

Pentru că este un spaţiu în care se desfăşoară foarte multe activităţi, bucătăria trebuie în primul rând, amenajată astfel încât să fie foarte funcţională.

Tot în bucătărie iau naștere cele mai frumoase amintiri împărtaşite cu familia sau prietenii. Aici se spun povești şi uneori secrete. Dar trebuie să ţinem cont de amenjarea sa şi din punct de vedere estetic. Din păcate, mai ales la bloc, bucătăriile au dimensiuni reduse atât in cazul construcţiilor vechi cât şi noi. Însă, dacă vei ţine cont de câteva elemente cheie o să duci la bun sfârşit amenajarea acestui spaţiu cu tot defectul de dimensiune.

Elimină obiectele inutile

În primul rând trebuie eliminate toate obiectele inutile. Adică vesela, electrocasnicele multifuncţionale (de obicei mari consumatoare de spaţiu), poate chiar şi cuptorul cu microunde.

Creează spaţii uniforme

Cu cât creem un spaţiu mai uniform cu atât mai bine! De aceea, alege o singură culoare pentru mobilier. Deasemenea nuanţe deschise, eventual cu mânere încastrate în cant pentru a nu crea senzaţia de aglomerare.

Din acelaşi motiv, dar şi pentru a folosi spaţiul la maximum, nu îţi recomand să foloseşti poliţe de expunere, ci corpuri suspendate duse până la tavan, de o parte şi de alta a bucătăriei nu doar pe peretele pe care ai electrocasnicele distribuite. Înlocuieşte aragazul cu plită şi cuptor, şi alege un frigider încastrabil, pentru a nu fracţiona spaţiul.     

Locul de luat masa nu este obligatoriu într-o bucătărie mică, poţi crea un astfel de loc, mai amplu, în living. Iar în bucătărie te poţi gândi la un spaţiu minimal printr-un blat de bar cu nişte scaune înalte, o aripă laterală a blatului de lucru care poate juca atât rol de extra blat cât şi de masă, sau un sistem mobil care să poate fi pliat pe perete.

Personalizează spaţiul

Iar acum probabil ca te întrebi…soluţia este să am o bucătărie simplă? Fără nici o pată de culoare şi în care totul este ascuns?

Nu te grăbi! Îţi spuneam că bucătăria este un loc special pentru familie şi prieteni şi tocmai de aceea el trebuie personalizat.

Astfel, putem alege o chiuvetă din finisaj de cupru, o faianţă cu un model geometric supradimensionat, o culoare pentru peretele din jurul fereastrei, un model de frezaj pentru uşile mobilierului sau nişte scaune transparente pentru blatul de bar.

Aşa nu vei mai avea impresia că ești într-un spațiu de spital. În acelaşi timp vei avea o bucătărie foarte bine organizată.

Foto: Pinterest, Shutterstock