Cum amenajăm şi decorăm spaţiile mici

Locuinţele mici sunt mai ieftine la cumpărare şi deasemenea întreţinerea lor mai puţin costisitoare, facturile la încălzire şi la electricitate fiind mai mici faţă de cele ale locuinţelor cu suprafaţă mai mare. De aceea multe familii aleg soluţia apartamentelor de două camere sau a garsonierelor.

Soluţii inteligente de decorare

Deţinerea unei  locuinţe de dimensiuni mici nu înseamnă că amenajarea nu poate fi realizată în orice stil chiar şi foarte elegantă.

Totul este ca proiectul de amenajare şi decorare să facă apel la trucuri şi ponturi deja clasice pentru acest gen de amenajare, desigur că în fiecare caz în parte, imaginaţia şi creativitatea designerului sau a proprietarilor putând reprezenta cheia succesului, astfel încât locuinţa să fie confortabilă.

Diverse trucuri

Deşi restrictivă din multe puncte de vedere, amenajarea spaţiilor mici poate reprezenta o reală provocare. Secretul constă în găsirea unor solutii inteligente de utilare si decorare, astfel încât spatiul sa fie functional, dar totodata aerisit.

Printre trucurile clasice la care se poate apela se numără folosirea oglinzilor, a sticlei, în general precum şi a finisajelor lucioase. Renunţarea la uşi poate fi deasemenea o idee bună. Mobilierul trebuie să fie de dimensiuni mai mici şi mai degrabă funcţional şi în stil minimalist decât masiv şi încărcat. De exemplu, o idee este folosirea de scaune fără braţe. Amenajarea pe verticală, în primul rând pentru depozitare, este o altă idee de explorat.

Mobilier modular şi multifunctional

Mobilierul modular şi cel multifuncţional poate reprezenta deasemenea de multe ori soluţia ideală.

La rândul lor, culorile fac un spaţiu să pară mai mare sau mai mic, mai larg sau mai îngust, mai luminos sau mai întunecat. De aceea, albul este cea mai indicată soluţie pentru zugrăvirea pereţilor. În general spaţiul nu trebuie încărcat.

Este bine să se evite utilizarea de draperii precum şi a perdelelor din materiale grele, elegante dar pretenţioase. Este mai bine ca spaţiul să fie aerisit, cu imprimeuri care să dea senzaţia de prospeţime. Iluminatul trebuie să fie destul de puternic. Este bine să se evite zone întunecoase, mai slab iluminate iar decoraţiile să nu încarce spaţiul în mod suplimentar.

Acestea sunt idei generale pentru amenajarea şi decorarea locuinţelor de dimensiuni mici. Desigur că există trucuri şi ponturi pentru fiecare funcţiune în parte, de la living şi dormitor la  băi şi bucătării care reprezintă din acest punct de vedere probleme specifice. De interes special se pot bucura şi numai anumite funcţiuni ale locuinţei, care sunt caracterizate prin dimensiuni reduse.

Exemplele includ holurile, balcoanele, terasele şi chiar grădinile de dimensiuni mici, cum sunt, de obicei cele urbane. Şi aici utilizarea oglinzii poate reprezenta un truc eficient.

Foto: Pinterest

2 thoughts on “Cum amenajăm şi decorăm spaţiile mici

Comments are closed.