Alegerea de către organizatori a locaţiei Palatul Dacia – România pentru ediţia 2021 a Expoziţiei de Artă Art Safari se dovedeşte a fi deosebit de inspirată. De altfel, la fiecare ediţie a acestei manifestări, dintre cele mai mari din Europa, organizatorul, Fundaţia Centrul Cultural ArtSociety, a ales locaţii interesante. Între altele ne aducem aminte de clădirea Ciclop.
Prin construcţia, arhitectura şi decoraţiile sale, Palatul Dacia – România oferă o excelentă oportunitate de a prezenta un spectacol de artă, un devărat show de imagini, decoraţiuni, instalaţii, forme, lumini, culori, chiar şi muzică. Desigur, cel mai important este calitatea şi tematicile operelor de artă care, clasice sau moderne, se ridică la un nivel înalt.
Expoziţia Art Safari se prelungeşte până pe 3 octombrie
Prin această decizie se poate beneficia de vizitarea expoziţiei în acest weekend. Se poate profita astfel nu numai de festivalul de artă, ci şi de tururile ghidate organizate până la ore târzii ale nopţii într-o ambianţă selectă.
Deoarece spaţiul asigurat de palat este foarte voluminos, singura obligativitate pentru vizitare în aceste situaţii de restrişte este purtarea măştii de protecţie.
Palatul Dacia – România, istorie şi actualitate
Monument istoric de valoare națională, înscris în Lista Monumentelor Istorice, Palatul Dacia – România face parte din „Ansamblul de arhitectură Strada Lipscani”. Terenul ocupat din secolul al XVI-lea până în 1863 de Biserica Ghiormei Banul și Hanul Grecilor a fost cumpărat prin licitație la 9 iulie 1882 de Societatea de Asigurare Dacia-România.
Lucrările de construire a clădirii au început în 1882 și s-au încheiat în 1889 pentru ca, în perioada anilor 1885-1886, clădirea să fie aproape terminată. Deocamdată arhitectul proiectant nu se cunoaște, deși în alte surse este menționat arhitectul austriac Adolf Lang.
Stilul este un mix ca marea majoritate a edificiilor din ţară. Totuşi se pot remarca mai multe elemente aparţinând stilului neoclasic: coloane, linii drepte, decoraţii geometrice, statui.
În anul 2013, Primăria București a cumpărat imobilul din Strada Lipscani nr. 18-20 special pentru programul „Pinacoteca Municipiului București”. Palatul Dacia-România s-a dat în administrarea Muzeului Municipiului București pentru amenajarea Pinacotecii Municipiului București.
Am spus mai devreme că alegerea ca locaţie a ediţiei 2021 Art Safari la Palatul Dacia – România a fost foarte inspirată. Într-adevăr, edificiul este în centrul Capitalei, într-o zonă istorică (Centrul Vechi) şi în plus foarte animată şi populată, inclusiv cu turişti străini. Impunătorul palat beneficiază de o arhitectură clasică cu numeroase decoraţiuni la exterior dar şi la interior, cu finisaje de mare calitate.
Organizatorii au realizat un sistem de iluminat extrem de spectaculos care pune în valoare şi elemente de arhitectură precum şi decoraţii impresionante.
Astfel odată cu vizitarea epoziţiei se vizitează şi această impresionantă locaţie, ale cărei elemente, ele însele opere de artă, sunt foarte bine puse în valoare.
Foarte ingenioasă este şi organizarea interioară prin crearea unor culoare labirintice interesante, prin realizarea de “martori” a unor elemente de arhitectură (ziduri de cărămidă, tencuieli antichizate, etc.), precum şi expunerea de piese de artă şi instalaţii avangardiste.
De mare efect este contrastul realizat între elementele clasice şi cele moderniste, totul învăluit într-o atmosferă scenografică.
Parterul este dedicat operelor lui Samuel Mutzner
Ediţia din acet an a Art Safari aduce în retrospectivă două nume ari în pictura românească: Samuel Mutzer şi Constantin Piliuţă. Expoziţia oferă posibilitatea redescoperirii acestui imens artist ce a creat în tendinţele epocii în care a trăit, Samuei Mutzer. Este deosebit de bine structurată ca teme şi perioade.
În primul rând este cea a călătoriilor, când lumea descoperea iar artiştii zugrăveau imagini, stil de viaţă, tipuri de oameni şi peisaje în special din Extremul Orient. În ceea ce priveşte operele lui Mutzner, este vorba atât de Japonia şi China cât şi de Orietul Mijlociu şi America (Venezuela, Statele Unite).
Apoi vine perioada în care a stat alături de Claude Monet la casa acestuia din Giverny, stilul picturilor fiind influenţat de marele artist care a marcat un stil al epocii.
În sfârşit, întoarcerea acasă, cu tematici din viaţa la ţară şi unde găsim şi frumoase interioare tradiţionale din localitatea Şopârliţa.
Piliuţă
Întreg etajul Palatului are ca subiect prodigiosul artist Constantin Piliuţă prezentat la această expoziţie ca un maestru al culorilor zenitale. Într-adevăr, nuanţele sale de albastru, bleu-alb sau albastru adând precum şi verdele crud sunt realizări cu greu de egalat.
Senzaţionale sunt şi trecerile, de la deznădăjduicii în faţa unui pahar la suavele flori în culori delicate. Un interviu cu soţia sa, prezentat în una dintre încăperi, este relevant pentru descrierea puternicului său caracter. “Costache” a pictat pentru oameni iar datorită personalităţi putea fi iubit sau urât dar niciodată nu rămânea indiferent.
Prolificul artist surprinde prin diversitatea temelor alese: autoportret, peisaje şi case ţărăneşti, muzicanţi, arlechini, nunta la ţară, calul, beţivul.
Picturile cu oameni dezamăgiţi, pierduţi în faţa unui ţoi de ţuică într-o bodegă sordidă, imagini simptomatice ale perioadei proletcultiste de la noi, zugrăvesc cu mare putere de simbol momente de tristă amintire.
Ce ar mai fi de spus
Se poate remarca cu bucurie deschiderea faţă de copii. Sunt prezentate mai multe lucrări ale unor talentaţi mici artişti. Pe de altă parte este abordată şi tematica în tendinţe a supereroilor, o temă mult îndrăgită de copii. De remarcat este şi includerea zonelor comerciale în stilul Cărtureşti.
În sfârşit, femeile artist sunt în centrul atenţiei, prin extinderea expoziţiei în locaţia ARCUB sub titulatura: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România. În cadrul acestei expoziţii focalizarea este femeia interbelică, cu piese de artă semnate de artiste plastice de mare succes din această perioadă, între care: Cecilia Cuțescu Storck , Elena Popea, Merica Râmniceanu, Nina Arbore. Au atras atenţia şi câteva tablouri pictate în foiţă de aur, tehnica folosită la icoanele bisericeşti.
Ca deobicei, expoziţia Art Safari aduce în prim plan arta contemporană cu o foarte interesantă selecție de lucrări de acest gen. Anul acesta au fost prezentate lucrările a nu mai puţin de 120 de artiști și artiste: Călin Dan, Subreal, Maria Pop Timaru, Andrei Tudoran, Mimi Pleșoianu, Irina Dragomir, Andrei Chintilă, Daniel Toma şi mulţi alţii.
Foto: Ion Diamandi, Mihaela Georgescu