Beverly Hills e una din cele mai dorite și exclusiviste zone din lume. Este un oraș elegant, liniștit, plin de verdeață, perfect amenajat! Fiecare casă de aici încearcă să iasă în evidență prin stil, dimensiuni, finisaje, peisaj. Cunoscut ca reședință a personalităților din domeniul cinematografiei, regizori, actori și producători, în prezent este un oraș al milionarilor din toată lumea. Arhitectura vilelor din Beverly Hills este un spectacol în sine.
Cum s-au construit
În America predomină casele tip, trama stradală dreaptă și în general se construiește practic, standardizat. Beverly Hills este o excepție. Aici casele sunt originale, fiecare casă a avut parte de un proiect unic. Zona rezidențială poate fi considerată o expoziție în aer liber. Vilele – ample, scumpe, luxoase, înconjurate de vegetatie – îți dau senzația că ești pe platoul de filmare al unui film american. Bevery Hills are o suprafață de aproximativ 15kmp, este una din cele mai scumpe zone din lume și cea mai cunoscută din Los Angeles, California.
Un oraş în oraş
Beverly Hills este de fapt un oraș în oraș, fiind înconjurat de cartierele Los Angeles-ului. Ca organizare, se disting o zonă rezidențială și alta comercială, din care cea mai cunoscută stradă este Rodeo Drive. Populaţia este de 35 000 locuitori, oraș de sine stătător, deși multă lume îl consideră un cartier din întinsul Los Angeles. Deasemenea are propria primărie, școală, poștă, biserică, spații publice și magazine. Primăria este o construcție monument istoric în stil spaniol colonial, din anii ’30. Deține faimosul cod poștal 90210, cel care a dat numele celebrului serial din anii ’90.
Proiectul urbanistic al acestui oraș a fost realizat la începutul secolului. Este o parcelare în care străzile șerpuiesc lin, trotuarele sunt limitate de spații pentru copaci, palmieri sau cedrii. Prima casă s-a construit aici in 1907. Vilele sunt construite în etape, unele sunt de la începutul secolului al XX-lea, altele sunt realizate mai târziu în anii de glorie ai filmului între cele două războaie mondiale, sau în anii 1950-60. De aceea există și această diversitate. Câteva case noi au luat locul celor vechi în ultimii ani, dar acestea sunt puține.
Tot aici se află faimosul Beverly Hills Hotel, construit în stil mediteranean. Hotelul s-a deschis în 1912, fiind mai vechi decât orașul în sine. Vizitatorii hotelului erau atrași să cumpere teren în zonă. Mai târziu, hotelul va deveni locul preferat al starurilor de film – Vivien Leigh, Laurence Olivier, Spencer Tracey, Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, Elisabeth Taylor.
Dintre vedetele care dețin case aici în prezent, sunt cunoscute: Taylor Swift, Jennifer Aniston, Jennifer Lawrence, Katy Perry, Jessica Alba, Ellen DeGeneres, Mila Kunis, Christina Aguilera, Sandra Bullock, Ashton Kutcher, Eddie Murphy, Adele, Jason Statham, Mark Wahlberg, Paris Hilton si mai vechii Lionel Richie, Rod Stewart, Jay Leno, Steve Martin, Jack Nicholson. Atleți, muzicieni, actori, personalități TV, apreciază liniștea, intimitatea, luxul, securitatea, atmosfera de oază din mijlocul orașului.
Plantele și copacii din California cresc mult mai mari decât în alte părți din lume, datorită climei. Astfel aloe este uriașă, asemeni unui copac, palmierii au zeci de metri înălțime și conurile de brad pot atinge dimensiuni spectaculoase, florile și arbuștii au culori aprinse. Zona are o climă mediteraneană, iernile sunt calde. Vegetația de aici este plantată, nu a crescut natural, și este întreținută cu mari cantități de apă și manoperă permanentă.
Vilele
Beverly Hills este renumit pentru vilele care pot fi admirate aici, unele aparţinând starurilor de la Hollywood, altele ale unor magnaţi sau oameni foarte bogaţi. Acestea au o fațadă principală la stradă și alta ascunsă către curțile generoase din partea opusă. Imagini cu amenajările din interior, grădinile sau piscinile, apar public doar atunci când casele sunt vândute.
Multe case au intrările principale de mari proporții, fiind parte a unui portal ce se întinde pe două nivele, parter și etaj. Nu puţine proprietăți au un gard viu înalt de aproape 5 m, întrerupt de copaci bătrâni. Altele au o gradină mică în fața intrării principale, sunt retrase de la stradă, lăsând doar senzația că poți oricând să te apropii. Casele sunt elegante, bine întreținute, iar vegetația din spațiul public cât și cel privat, au aerul și diversitatea unei grădini botanice.
Este interesant de știut că majoritatea caselor sunt din lemn. Acestea au structură din lemn și de asemenea pereții exteriori și interiori sunt din lemn, placaj și termoizolație. O parte din vilele noi au inserate și profile metalice. Cantitatea de lemn folosită este foarte mare, având în vedere că stâlpii sunt de secțiune mică pentru a nu ieși in evidență și de aceea sunt foarte deși.
În California betonul se folosește numai pentru blocuri, și în cazul acestora de multe ori doar pentru subsol și pentru placa peste subsol, restul etajelor având structură din lemn până la două etaje peste parter. Deci casele acestea, de milioane de dolari, au structură din lemn, sau lemn și metal, dar sunt finisate astfel încât dau senzația de zidărie tencuită la exterior. La interior și exterior au cele mai scumpe finisaje naturale, tencuieli, piatră, marmură, parchet.
Stilurile arhitecturale
Fiecare casă este proiectată pentru a fi diferită, nu sunt două construcții identice. Privite în ansamblu, acestea se înscriu în câteva mari stiluri. Casele din Beverly Hills, se împart astfel, în câteva categorii: case tradiționale americane, case stil Tudor inspirate din arhitectura engleză, case stil spaniol de inspirație colonială, case neoclasice de inspirație europeană, case în stil mediteranean, și case minimaliste moderne sau contemporane.
Casele tradiționale americane sunt cele albe cu ferestre gen ghilotină, cu divizare în dreptunghiuri. Cele cu influențe istorice englezești, stil Tudor sau în alte stiluri de influență europeană – stil flamand-normand, au acoperiș în pantă și structură de lemn vizibilă pe fațadă. Sunt case împrumutate din zone nordice cu ploi abundente și de aceea au acoperișul în pantă.
Apoi sunt casele de influență sud-americană în stilul numit spaniol sau colonial, cu olane, ferestre în forme rotunde și ovale, fier forjat, ornamente colorate de ceramică, și care se desfășoară pe orizontală. Au acoperișuri cu pantă mica, aproape orizontale.
Mai sunt vilele de influență europeană, care împrumută din caracteristicile palatelor italiene cu arcade, frontoane. Alt tip sunt cele modernist minimaliste cu metal și sticlă și spații vitrate mari.
Stilul de viaţă
O zona similară este cea numită Hollywood Hills, unde își au locuința multe alte staruri. Această zonă se află mai aproape de barurile, restaurantele, magazinele și viața de noapte din Los Angeles. În Beverly Hills totul se închide la ora 9pm iar zona de vile este liniștită atât ziua cât și seara. Bel Air, alt cartier rezindențial scump, este mai retras și mai liniștit decât Beverly Hills. Acolo nu există zone comerciale iar vilele nu se pot vedea din stradă. Bel Air nu are trotuare, casele sunt ascunse, multe străzi sunt complet închise publicului.
Beverly Hills, alături de alte zone rezidențiale din Los Angeles, precum Hollywood Hills sau Bel Air, ne prezintă nenumărate exemple de arhitectură rezidențială în decor peisagistic. În articolele următoare vom prezenta fiecare din tipurile de case întâlnite, fiecare cu caracteristicile proprii. Aceste vile pot constitui inspirația pentru cei care doresc să își construiască o casă în România, respectând sistemele constructive locale.
Foto: Paula Craioveanu
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano