Food design, creativitate și stil

“Opțiunile, în materie de gust, reprezintă fundația a tot ceea ce are cineva, oameni și lucruri, a tot ceea ce înseamnă cineva pentru ceilalți, prin care fiecare se categorisește pe sine și este categorisit de alții” – Pierre Bourdieu

Alegerile ne reprezintă în tot ceea ce facem. Începând de la preferințele legate de stilul vestimentar, de alegerea pieselor de mobilier, de modul în care împachetăm un cadou de Crăciun sau de felul în care aranjăm masa atunci când avem invitați în propria casă. Totul constă în asocieri și detalii. Detalii ce definesc stilul sau “clasa” și care pe parcursul vieții te pot ajuta în nenumărate domenii și situații. Educația vizuală, parte din dezvoltarea personală, întărește diferențele ce țin de cultivarea “bunului gust” (a se citi kitsch versus calitate ridicată).

De ce contează estetica aranjării mesei?

Bucătăria a evoluat, în prezent fiind investită cu multă simbolistică. Conținutul, prezentarea, ambientul – important este ca toate acestea să se potrivească contextului respectiv. Să denote respectul acordat oaspeților, pentru că “da”, organizarea unei mese înseamnă în primul rând prețuirea invitaților.

Estetica aranjării felurilor de mâncare, cunoscută sub conceptul de food design – indiferent că servești un mic dejun cu copiii, un simplu prânz acasă sau ai un party cu 10 invitați – contribuie exhaustiv la experiența în sine.

Simțul estetic se educă și cere timp

Un mic dejun frumos etalat ce pare că este scos din povestea infinită a food designului, în care o mătușă a preparat un piure de măr copt cu frișcă și nuci, alături de un foarte simpatic arici și o revistă. Credeți că un astfel de mic dejun ar trece neobservat de către nepoți?

Dacă ai oaspeți-copii recomand de exemplu să servești brioșe dulci cu vișine împreună cu un decor care să le stimuleze simțul estetic și să le bucure privirea. Acest tip de experiențe și imagini le definesc copiiilor stilul de mai târziu, adulți fiind.

Pentru primirea oaspeților la masa organizată cu prilejul Crăciunului, elemente specifice pot fi folosite cu succes. Conuri, lumânări, panglici – lucruri care nu aglomerează și care sunt în contrast cu fața de masă sau cu vesela. Se știe că în design, contrastul câștigă primul loc întotdeauna. De Paște de exemplu poți așeza un bol de argint cu flori sau cu iarbă verde, pe o față de masă albă, alături de veselă și tacâmuri asortate. Acestea pot fi singurele piese de rezistență ale aranjamentului. Nu vei da greș. Poate părea simplu, dar tocmai simplitatea denotă arta aranjamentelor.

“Spațiul” în food design versus în viață

Între principiile fundamentale ale design-ului se mai menționează un amănunt: spațiul (concept denumit și spațiu negativ). În articolul Spațiul în fotografie vs viață vă îndemn să nu vă fie frică de spațiul lăsat liber … pledez pentru acest concept. De obicei spațiul gol, neumplut cu lucruri, sperie oamenii. Poate acest fapt înseamnă nesiguranță, atașament față de trecut sau frică de viitor. Ceea ce știm este faptul că oamenii au tendința să vrea să vadă spațiile cât mai aglomerate. Începând de la spațiul din fotografie, desen, prezentări de business și ajungând până la locuință. Iată însă stilul minimalist cum poate fi inserat în aranjamentele meselor.

De exemplu, o banală supă de dovleac poate fi servită într-un mod minimalist, cu ocazia Crăciunului, într-o combinație de culori clare, bine definite vizual.

Dar aceeași supă de dovleac poate fi servită într-o reinterpretare a stilului rustic, atunci când oaspeții sunt serviți în stil tradițional.

Sau un pate de ficat homemade poate fi asezonat cu parte din ingredientele folosite.

Slăninuța afumată molcom în stil româneasc și ceapa roșie de Buzău sunt servite “altfel”, direct pe lemn de brad.

Arta prezentării preparatelor și modul de aranjare a meselor festive sunt două elemente ce țin în primul rând de creativitate, de educația continuă pe tot parcursul vieții și … de practică! Așadar, vă doresc să fiți inpirați și să organizați cât mai multe petreceri reușite!

Compoziție și fotografie: www.PhotoBadgers.com

Articol scris de Renate Nenciu, Consultant în Arhitectură de Brand și Comunicare. Pasionată de content creativ aplicat în business și social media (www.photobadgers.com) și călătorii (www.travelbadgers.com), Renate crede cu tărie că acestea ne deschid noi perspective în tot ceea ce ține de dezvoltarea personală.