Firma de proiectare MESH Architectures a realizat restaurarea unei case unifamiliale din New York, salvând lemnul antic, aducând în același timp casa la standardele casei pasive.
Rezultatul este o casă plină de detalii din secolul al XIX-lea, care prezintă un consum scăzut de energie și este plină de aer proaspăt. Casa, situată în mijlocul orașului istoric Harlem, a refuzat să fie o locuință de trei familii destrămate.
Proprietarii, un profesor de facultate și consultant la o corporaţie, cu patru copii, au dorit să o restaureze şi să o transforme într-o locuință unifamilială, în timp ce reparau lemnul original extins din jurul ferestrelor, ușilor, scărilor și șemineelor.
În același timp, au dorit să introducă elemente moderne acolo unde este cazul. După ce au aflat despre standardul casei pasive care reduce drastic consumul de energie prin izolație, etanșare cu aer și încălzire/răcire eficientă, oferind în același timp aer proaspăt constant, toate acestea au devenit și ele parte a programului.
După standardele orașului New York, casa are dimensiuni mari: subsol plus patru etaje. Bucătăria și sala de mese sunt situate la parter (subsol englezesc), care duce la o grădină în spate. Livingul și biblioteca sunt la nivelul salonului. Dormitorul principal și biroul de acasă/camera de oaspeți sunt situate la etajul3.
Cele patru fiice au dormitoarele la al patrulea etaj. Pivnița, care anterior era un atelier mecanic, a fost excavată și renovată fiind transformată într-o sală de sport și sală media. Odată amenajate camerele, țesătura istorică a casei a fost catalogată pentru restaurare și, în unele cazuri (uşile), relocare. Fixările sunt un amestec de tranziție și istoric.
Bucătăria a fost proiectată de arhitecți și construită de un muncitor local. Fațada din stuc decorată (cunoscută în New York drept „piatră brună”, deoarece este colorată pentru a semăna cu piatra brună reală) a fost complet restaurată de specialiști.
Eric Liftin, Directorul MESH, spune: „Această casă este o integrare între vechi și nou. Interiorul este aerisit și curat și răspunde direct nevoilor unei familii urbane moderne. Am pus accent pe spațiul social al bucătăriei/sufrageri/curții, depunând totodată un efort deosebit pentru păstrarea elementelor istorice ale casei. Casa este plină de tehnologie recentă din domeniul construcțiilor, dar se simte ca o casă senină, istorică din Harlem. Ne-am bucurat să aflăm că clienții au aflat deja despre construcția de case pasive înainte de a-i întâlni.”
Fațadele și acoperișul au fost etanșate cu aer și izolate cu o izolație amplă de celuloză, introdus[ prin suflare cu presiune. Ferestrele sunt termopan, standard de casă pasivă. Conducta de gaz către casă a fost închisă, iar un sistem eficient de pompă de căldură electrică încălzește și răcește casa. Un sistem ventilație cu recuperare de energie aduce aer proaspăt exterior după ce îl condiționează cu energia aerului epuizat și viciat. Toate acestea se adaugă la un consum foarte scăzut de energie și un mediu excepțional de confortabil și sănătos. Proprietarii au ales să nu urmeze certificarea casei pasive, deoarece ei își doresc performanța, nu certificatul.
Şi în amenajarea de interior au fost păstrate elementele arhitecturale vechi, au fost recondiţionate detaliile din lemn la tocurile de la uşi şi ferestre precum şi încadramentul şemineelor.
Deasemenea piese de mobilier şi accesorii valoroase, cum sunt oglinzile de dimensiuni mari. Decorul a fost completat cu piese noi cu linii clasice care aduc un plus de confort şi nu contrastează cu cele vechi, între acestea fiind de exemplu canapelele.
După cum afirmă proiectanţii, această casă este una dintr-un număr tot mai mare de case vechi, modernizate cu cea mai recentă tehnologie eficientă din punct de vedere energetic, demonstrând că standardele de casa pasivă nu sunt doar pentru construcții noi. Aceste case renovate pot păstra aspectul și senzația unei case clasice, oferind în același timp aer sănătos, economisind energie și nu emit carbon (sau alți poluanți). Pe măsură ce generarea de energie devine mai curată în deceniile următoare, case ca aceasta se vor apropia de o amprentă cu emisii zero.
Foto: Frank Oudeman, MESH Arhitectura
Material realizat cu sprijinul V2COM
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano