Faţă de acum câţiva ani suntem într-un cu totul alt context economic, social şi politic iar acesta are efecte importante asupra stilului de viaţă, a deciziilor pe care le luam pentru dotarea locuinţelor.
Un nou context
Suntem deja în ultima lună de primăvară iar vara va veni rapid, cu arşiţă şi temperaturi ridicate. Pe de altă parte, preţul energiei electrice a crescut spectaculos, facturile cu întreţinerea ne ard buzunarele dar totuşi dorim să ne menţinem un cât de cât confort în locuinţe.
Suntem după pandemie şi un număr mai mare de oameni lucrează acasă faţă de anii trecuţi. Pentru confortul din timpul verii începem să ne gândim la aparatele de aer condiţionat. O conferinţă de presă a fost organizată şi, cu această ocazie, am avut discuţii interesante cu specialiştii de la Avi Compact, care ne-au oferit şi preţioase recomandări.
Conform acestora, noul context a generat o creștere de 10-15% a cererii de echipamente de climatizare destinate sectorului rezindențial. Piața echipamentelor de climatizare pentru segmentul rezidențial continuă să crească cu aproximativ 10% anual, de la începutul pandemiei. În 2021 piața rezidențială a fost de aproximativ 200.000 de unități vândute, cu o valoare estimată de peste 65 milioane de euro. Estimarea este că aparatele de aer condiționat vor reprezenta 80% din valoarea totală a echipamentelor vândute..
“Pentru aparatele de aer condiționat estimăm că cea mai mare cerere va veni de la cei care decid să schimbe aparatele, din cauza uzurii și a consumului mare de energie. Segmentul de locuințe noi este în scădere, comparativ cu anul trecut. Conform estimărilor noastre, peste 35% din locuințele din orașele mari de la noi au cel puțin un aparat de aer condiționat. În orașele mici procentul este sub 10%. Cele mai bune piețe locale sunt București și Constanța”, explică Florin Rădulescu, Fondator Avi Compact.
O mare problemă la momentul actual este reprezentată de întârzierile extrem de mari la livrarea şi montarea aparatelor precum şi la piesele de schimb. După cum se ştie, în mare parte, producţia aparatelor şi a componentelor s-a mutat în Asia iar trasportul şi livrările sunt mult înngreunate datorită situaţiei actuale. În plus, scumpirile la energia electrică şi la gazele naturale s-au produs peste tot şi de aceea apare o importantă creştere a cererii şi din Occident. Există şi o parte pozitivă, şi anume faptul că noile aparate de aer condiţionat reprezintă o soluţie eficientă pentru încălzire.
“Cele mai bine vâdute echipamente de climatizare în 2022 sunt cele care pot asigura atât răcirea, cât și încălzirea unei locuințe. Beneficiarii doresc o soluție în plus pentru încălzire, în contextul prețului mare al gazelor, dar și în cazul problemelor cu termoficarea”, adaugă Florin Rădulescu.
“Compania noastră prezintă pentru potenţialii beneficiari trei avantaje majore. În primul rând avem în stoc sisteme şI componente pentru o gamă largă de utilizatori, provenind de la companii de vârf, în primul rând Daikin, pentru care suntem cel mai mare distribuitor în România. Astfel putem onora rapid solicitările clienţilor. În al doilea rând, soluţiile noastre sunt eficiente din punct de vedere energetic pe tot parcursul anului, nu numai pentru un sezon, deci sunt recomandate şi pentru cei care doresc să îşi schimbe aparatura pentru a avea facturi mai mici la energia electrică. Nu mai puţin important este faptul că avem o echipă de montatori experimentaţi şi profesionişti. În plus, nu este de neglijat faptul că aparatele de aer condiţionat pe care le oferim asigură umidificare, dezumidificare precum şi purificarea aerului din interior. Deasemenea, ne mândrim şi cu designul special al aparatelor, finisaje de înaltă calitate în diferite culori, funcţii inteligente încorporate”, completează Marian Pandele, Executiv manager Avi Compact.
Recomandările specialiştilor
Am solicitat specialiştilor de la Avi Compact şi recomandările lor pentru alegerea şi utilizarea unui aparat de aer condiţionat.
Selectarea dimensiunii corecte a unui aparat de aer condiționat depinde atât de numărul și mărimea camerelor unei locuințe, cât și de dimensiunea și orientarea ferestrelor, de expunerea la radiaţia solară, dar și de alți factori. Astfel, pentru alegerea unității potrivite este nevoie de calculele și recomandările unui profesionist.
Sistem split sau multi-split? În funcție de spațiu pot fi alese sisteme split, cu o unitate interioară și una exterioară sau sisteme multi-split, care conectează mai multe unități interioare la o singură unitate exterioară. În cazul sistemelor multi-split, toate unitățile interioare sunt controlate individual și nu necesită instalarea în același timp. În plus, această soluție permite utilizarea de modele și capacități diferite ale unităților interioare, oferind astfel avantaje de ordin estetic, dar și un consum de energie optimizat.
Atenţie la modul de utilizare. Consumul efectiv de energie depinde de modul de utilizare a aparatului de aer condiționat și de eficiența modelului.
Montajul. De la început sistemul de climatizare trebuie instalat corect, pentru a preveni diverse probleme ce pot varia, de la pierderi de freon, zgomot accentuat în funcționare sau chiar defectarea acestuia. Din acest motiv, recomandăm montajul cu specialişti certificaţi în instalarea sistemelor ce conţin agenţi frigorifici.
Mentenanță regulată. Folosirea și întreținerea corectă asigură o durată lungă de viață a aparatelor de aer condiționat, consumul minimin de energie electrică și preîntâmpină orice probleme de sănătate. Astfel, pentru a beneficia de avantajele oferite de aparatele de aer condiționat, este necesară întreținerea și verificarea anuală, realizată de către persoane autorizate.