Berzei: ruinele au luat locul unei zone cochete, doar graffiti mai animează locul

O zonă cochetă şi plină de animaţie era pe strada Berzei şi piaţa cu acelaşi nume. Dacă până la intersecţia cu Ştirbei Vodă  sunt câteva clădiri istorice, în stare deplorabilă, piaţa era un loc elegant cu blocuri interbelice de 3-4 etaje.

Berzei

După 1990, un incendiu a afectat grav unul dintre blocurile aflate în centrul pieţei, până acum nu s-au întreprins măsuri de reparare iar încetul cu încetul, ca o molimă care se întinde, mai toate imobilele au intrat într-o stare de degradare avansată.

Acum întreaga zonă este cu clădiri, unele în ruină şi părasite, altele doar degradate dar încă locuite. Aspectul general este extrem de trist.

Doar unul dintre blocuri pare a fi într-un process de renovare. Acum strada este într-o continuitate desăvârşită cu Bulevardul Buzeşti şi Calea Griviţei, cu resturi de ruină ale caselor demolate, cu case căzute şi părăsite sau cu case vechi modeste în stare precară.

Surprinde, deasemenea, multitudinea de terenuri goale, virane, unele “gări” de vehicule de transport călători în provincie, altele pline de buruieni şi gunoaie. Este evident faptul că după demolări, autorităţile nu au avut nici un proiect. Iar situaţia aceasta este deja de peste 10 ani.

Frumoasă casă demolată degeaba

La intersecţia străzilor Berzei şi Ştirbei, chiar pe colţ, acolo unde începe panta, se găsea în urmă cu mai mulţi ani o cel puţin interesantă casă de dimensiuni apreciabile într-un stil Art Nouveau.

În timpul comunismului a fost transformată în policlinică (Policlinica de Copii „Stirbei-Voda”), apoi, dupa 1989 a fost sediul SANEPID. La interior era o statuie din marmură, ornamente valoroase, sobe din ceramic porţelanată iar cupola era finisată în romburi. În anii 2000 nu arăta chiar rău şi nu dădea semne vizibile de structură periculoasă (nu-mi aduc aminte să fi avut însemnul “bulinei roşii”) Deşi nu pare că în acel loc s-a lărgit carosabilul (nu s-au mai făcut demoări în proximitate), a fost totuşi demolată.

În locul clădirii a rămas o zonă liberă cu iarbă, un transformator cu dimensiuni apreciabile, un copăcel, o băncuţă, semn, cred, că nu se va construi aici ceva în curând. Desigur a rămas, însă, şi aspectul dezolant şi trist al calcanelor vechi, al resturilor de pereţi şi cărămidă, părţi de construcţie rămase, pământ gol, copăcei şi buruieni crescute aiurea pe aceste ruine.

Grafitti salvează locul

 fost însă o iniţiativă extrem de curajoasă, şi anume, de organizare a unui concurs IRONLAK BBQ BURNER BUCHAREST, în care artişti – Allan Dalla, Mr. Kero, Pisica Patrată, Irlo, Nego, Lux, Sweet Damage, Dubios 21 – au realizat incredibile desene suprarealiste în tehnica/stilul grafitti.

Imaginea dezolantă a fost transformată într-un adevărat spectacol de artă urbană, asemănător (dar desigur mult mai mic) cu muzeul Hundertwaser de la Viena, mai ales că tot acest decor este legat intrinsec de faptul că acolo locuiesc oameni, imagini grafice fiind plasate inclusiv pe părţi de faţadă şi balcoane.

Folosindu-se din plin simbolistica, o paletă puternică de culori precum şi alăturările cu elemente naturale (resturi, ziduri căzute, cărămizi, plante etc), practic fiecare imagine detaliu poate fi asemuită cu o operă de artă avangardistă. Nu au “scăpat” nici gardurile, nici băncuţa şi nici transformatorul.

Experimentul din Berzei este unul reuşit însă, evident, pentru aspectele dezolante ale ruinelor şi caselor părăsite din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, Grafitti nu poate fi o soluţie general valabilă care să mascheze lipsa de interes a autorităţilor locale dar şi a proprietarilor pentru renovarea caselor vechi. Sunt aşteptate măsuri conctrete din partea primăriilor.

Foto: Ion Diamandi