Lumina este centrul unei lumi conectate inteligent. Digitalizarea și gândirea holistică schimbă designul corpurilor de iluminat și îl vor influența puternic în viitor. Designerii de la agenția de design bora.herke.palmisano prezintă modul în care acest lucru va afecta designul luminii, al corpurilor de iluminat şi al interiorului.
Designerii de la această agenţie au identificat trei tendinţe majore pe care le vor prezenta la târgul Light + Building, Autumn Edition 2022 care se va desfăşura la Frankfurt în perioada 2 – 6 octombrie. Tendinţele se bazează pe produsele, noutăţile şi tehnologiile care se vor regăsi în standurile companiilor la târgul Light + Building.
Senzual şi imaginativ
Marea inspirație a acestei teme vine din dezvoltarea digitală. Designerii folosesc ca modele redări spectaculoase și vizualizări din lumea jocurilor. Nu de puţine ori apare şi o notă dramatică. Sunt create piese virtuale de mobilier și corpuri de iluminat care intră în producție doar la cerere.
Tipul de estetică se schimbă în consecință. Există experimentare, sunt implementate idei inovatoare. Formele corpurilor de iluminat par ca și cum ar fi crescut din siluete organice, amorfe. Suprafețele translucide și satinate duc experiența de iluminare în mod difuz și dematerializat. Predomină aspectul catifelat din velur.
Serios dar flexibil
Natura reprezintă strălucirea interioară a acestei teme. În consecință, sustenabilitatea joacă un rol major. Designerii folosesc în creaţiile lor variate materiale inovative sofisticate realizate pe baza cercetărilor ştiinţifice. De exemplu, fibrele de fructe sunt folosite pentru a face țesături de celuloză care sunt folosite în cazul abajururilor. OLED-urile sau LED-urile organice sunt fabricate dintr-un material pe bază de carbon.
Durabilitatea implică și flexibilitate. Corpurile de iluminat independente de cablu aduc lumină oriunde este nevoie. Paleta de culori este determinată și de naturalețe: tonurile calde de pământ și minerale se referă la originea vieții organice.
Liniar, judicios cu design geometric
Iluminat liniar, colorat și flexibil, lămpi cu dimensiuni reduse sunt cele mai recente elemente în designul contemporan. Un stil elegant, măsurat, cu surprize în care baza este un limbaj familiar de design geometric.
De exemplu, o lampă liniară cu suspensie cu LED este un corp suspendat simplificat, care creează o iluminare perfectă de-a lungul lungimii luminii. În tendințe peste o insulă de bucătărie, dar la fel de bine peste o masă în living sau grupate ca un candelabru în hol, luminile liniare suspendate fac o figură specială în spațiile contemporane.
Detaliile tehnice subtile adaugă o notă de noutate. În special în încăperile clare cu cerințe ridicate de design, obiectele de iluminat minimaliste surprind prin rafinament interactiv. De exemplu, ramele cu LED-uri pot fi activate și deschise ca ferestrele. Candelabrele clasice primesc noi forme prin gravitație. Liniile stricte sunt echilibrate prin lejeritate fizică. Între materialele cele mai folosite se numără oțelul, aluminiul, sticla şi porţelanul.
Gama de culori este elegantă cu nuanțe închise și puternice, porțiunea albastră fiind izbitoare. Culorile mai deschise, cum este verdele pal, înmoaie modelele generale liniare.
Foto: Messe Frankfurt
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial