“Colagenul este ca un lipici care ține toată materia din organism la un loc. Cu alte cuvinte, fără colagen corpul ar fi destrămat”, Dr. Josh Axe.
“Sănătatea emană din interior, așadar atât starea fizică generală, dar și aspectul pielii pot fi controlate prin dietă”, Marilena Mureşanu, chef dietetician și nutriţionist holistic, www.holistik.ro.
Îmbătrânirea este un proces natural care survine odată cu înaintarea în vârstă, însă putem controla acest proces pentru a evita apariția acestuia prea devreme
Probabil ca v-ați întrebat dacă putem controla acest proces pentru a evita apariția acestuia prea devreme. Răspunsul este unul afirmativ. Toată lumea știe despre folosirea tratamentelor cosmetice că aduc beneficii, însă acestea nu sunt de ajuns pentru a menține pielea sănătoasă. Sănătatea emană din interior, așadar atât starea fizică generală, dar și aspectul pielii pot fi controlate prin dietă.
Dar ce este, de fapt, colagenul?
Colagenul este o proteină structurală care se găsește în proporție de 30% în organismul uman, în special la nivelul pielii și articulațiilor. Dar ea face parte, de asemenea, și din structura firului de păr, unghiilor, oaselor, tendoanelor, sângelui și țesutului intestinal. Există multe tipuri de colagen (în jur de 16 tipuri), însă 90% din totalul colagenului din corp este reprezentat de tipul I, II și III.
Colagenul are ca funcție în aceste țesuturi de a oferi elasticitate, capacitate de regenerare celulară și vindecare.
Multe studii realizate pe această temă au demonstrat efectul benefic asupra pielii după consumul de colagen, cum ar fi nivelul ridicat de elasticitate și hidratare.
Deși corpul uman produce în mod natural colagen, după vârsta de 24 de ani procesul de elaborare al acestei proteine începe să scadă. Acesta este momentul în care apar semnele vizibile ale îmbătrânirii: riduri și linii fine. Nu numai vârsta, ci și comportamentul alimentar, mediul și viciile contribuie la scăderea producerii colagenului: toxine, poluanți de mediu, fumatul, expunerea excesivă la soare, dieta bogată în zahăr și prăjelile. De aceea, chiar și la vârste tinere pielea este îmbătrânită, uscată și ridată
Top 10 alimente bogate în colagen
1. Supa de oase
2. Somonul sălbatic
3. Frunzele verzi
4. Citricele
5. Ouăle de găină
6. Roșiile
7. Fructele de pădure
8. Semințele de bostan
9. Avocado
10. Usturoiul
Clorofila se găsește în salată verde, varză, fasole verde, broccoli și alge marine (în special, în algele Chlorela). Vitamina C care se regăsește în compoziția citricelor este un antioxidant puternic care are ca efect distrugerea toxinelor şi ajută la legarea aminoacizilor care formează colagenul. Ouăle de găină conțin colagen în gălbenuș și coajă, precum şi sulf, precursor al colagenul. Bogate în antioxidantul numit licopen, roșiile au un efect demonstrat în prevenirea distrugerii celulelor și colagenului de la nivelul pielii. De asemenea, mai conține și alți antioxidanți, precum beta-caroten și vitamina C, care au același efect benefic pentru piele.
Fructele de pădure, bogate în vitamina C, s-au dovedit a fi benefice pentru organism, mai ales pentru piele, deoarece conțin acid elagic care are proprietăți antioxidante cunoscute și care previn distrugerea colagenului de către razele ultraviolete. Fiind o sursă bogată de zinc, semințele de bostan ajută la sintetizarea colagenului. Alte alimente bogate în zinc sunt: fasolea roșie, spanacul, nucile, migdalele, caju. De mai mult timp este cunoscut faptul că avocado protejează pielea, datorită proprietăților antioxidante ale vitaminei E din compoziție în timp ce usturoiul conține sulf care ajută la sintetizarea colagenului.
Toate aceste alimente se găsesc în această perioadă din plin în pieţele agricole sau în magazine. Este deci o perioadă foarte bună pentru a urma o dietă sănătoasă în care să consumaţi cât mai multe alimente care conţin colagen.
Rețetă pentru prevenirea îmbătrânirii: supă de oase de vită
Colagenul este concentrat la nivelul tendoanelor, oaselor și articulațiilor, fierberea îndelungată a oaselor de animale eliberează această proteină. Colagenul prezent în acest tip de supă reprezintă forma utilizabilă, compatibilă cu cea a omului. În plus, colagenul are un efect benefic pentru aspectul pielii. Consumul de alimente care conțin colagen sau care ajută la formarea acestuia poate întârzia apariția semnelor specifice înaintării în vârst. Supa de oase de vită este o reţetă care ajută ca procesul de îmbătrânire să nu apară prea devreme.
Ingrediente
- 1 kg de oase de vită
- o ceapă
- un morcov
- 2-3 căței de usturoi
- 3 foi de dafin
- 10 boabe de piper
Mod de preparare:
- Adăugați oasele și legumele curățate în 4-5 litri de apă.
- Lăsați la foc foarte mic, cu capac, de dimineață până seara sau peste noapte.
- Eliminați oasele și legumele și strecurați supa.
- Lichidul se poate consuma imediat sau se poate păstra în borcane sau la congelator.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050