Minus Airflow, minus dirt, minus dust, without Airflow, without dirt, without dust,

Aspiratoarele Dyson, simbol de statut pentru Generaţia Z

După cum se ştie, anul trecut, Dyson a lansat pe piaţă aspiratorul Dyson Gen5detect, aducând la îndemâna utilizatorilor o serie întreagă de noutăţi tehnologice şi nu numai.

Tehnologie, digitalizare şi design

Făcând o scurtă trecere în revistă a acestor noutăţi, vom aminti că noul accesoriu de uz casnic este cel mai puternic aspirator fără cablu,  dispune de motorul Hyperdymium de ultimă generație, cu rotații de până la 135.000 rpm (de până la nouă ori mai rapid decât un motor de Formula 1) și putere de aspirație de neegalat,  un sistem de filtrare HEPA complet sigilat, conceput pentru a capta 99,99% din particule de până la 0,1 microni, la fel de mici precum viruşii. Un nou cap de curăţare Fluffy Optic a fost reproiectat, aspirând de două ori mai multă cantitate de praf microscopic şi având luminozitate şi rază de acţiune sporite. De altfel, referitor la perfermanţele noului aparat casnic, Jeff Dyson, fondator şi inginer şef la Dyson, a atenţionat asupra faptului că Dyson Gen5detect  permite obţinerea celei mai profunde curăţenii

Dar noutăţile nu se rezumă numai la tehnologie.  Aspiratorul prezintă o interfaţă cu utilizatorul complet nouă, care arată în timp real stadiul procesului de curăţare. Designul aparatului este şi el la cote înalte, atât prin formele sale cât şi prin culorile metalice în care se prezintă.

Un nou stil de viaţă

Tot mai mulţi analişti şi sociologi apreciază că noutăţile menţionate, de tehnologie, software şi design conduc către un nou stil de viaţă iar acesta se remarcă cel mai mult chiar la tânăra generaţie. De altfel este şi de înţeles, deoarece tinerii sunt mult mai interesaţi de ce este nou şi în special în domeniul tehnologiei, aplicaţiilor IT şi designului de produs. Chiar utilizarea termenilor pentru caracteristicile aparatului  – tehnologie ciclonică, senzor piezoelectric, material din policarbonat – atrag în mod special pe tineri.

Ca şi stil de viaţă trebuie consemnat că în trecut aspiratorul făcea parte din categoria accesoriilor casnice scumpe, era un fel de “bijuterie a gospodinei”. În timp, ele au devenit banale. În plus, împreună cu şnururile lor încurcate, cablurile în serpentină, au fost lăsate în dulap, în afara vederii până la o utilizare viitoare. Noile aparate Dyson schimbă paradigma, aspiratorul putând fi expus la vedere şi constitui chiar o piesă de rezistenţă a unei încăperi sau un “trofeu de argint”. Ce distinge aspiratorul  Dyson Gen5detect nu este numai atât ceea ce este cât şi modul în care este păstrat şi expus.

Poate fi un aspirator sexi?

Într-un articol  publicat în New York Times, autorul, Wilson Wong, surprinde comentarii extrem de interesante, uneori chiar comice, ale unor utilizatori ai aspiratorului Dyson Gen5detect, din care reiese impactul acestuia asupra unor reprezentanţi ai Generaţiei Z din acest oraş şi care îl consideră un must have pentru orice locuinţă. Pentru mulţi din membrii generaţiei Z, pentru care reperele tradiţionale de stabilitate (o proprietate sau pensionarea anticipată) par în mare măsură inaccesibile, un aspirator Dyson fără fir oferă un fel de stabilitate dar mult mai accesibilă.

Redăm câteva dintre comentarii:

“Nu-mi pot imagina o viaţă de lux fără Dyson Gen5detect. Nu ştiu ce m-aş face   fără Dyson-ul meu!”

“Dacă ar trebui să aleg între a-mi salva patul, iubitul sau Dysonul meu într-un incendiu, aș alege Dyson. De două ori.”

“Este (aspiratorul Dyson, n.r.) un semn de inteligenţă, o piatră de temelie spre ceva mai mare.”

“Când m-am mutat de la părinţi în propria locuinţă, aceştia mi-au promis un cadou la inaugurare iar aspiratorul Dyson s-a clasat deasupra tuturor cererilor la preţuri similare, cum ar fi un set de mobilier sau de cuţite Wusthof.”

“Pentru mine, aspiratorul Dyson este „un salvator de relații”. Mi-a permis mie și iubitului meu să ne delegăm treburile mai uniform, curăţenia este acum unul dintre lucrurile pe care el este dispus să le facă, fericit și des.”