Casele, apartamentele, accesoriile dar şi vehiculele devin tot mai inteligente, mai comode şi eficiente şi oferă mai multă siguranţă şi opţiuni.
Senzori mai performanţi
La baza acestui progres stau noii senzori, mult mai performanţi precum şi soluţiile de conectivitate şi software, dispozitivele cu funcţii web pentru diverse aparate. Soluțiile bazate pe cloud pot analiza date oferite de senzori, cum sunt calitatea aerului și activitatea umană din clădiri.
Suntem deja obişnuiţi de mai mulţi ani cu funcţiunile de bază a sistemelor de casa inteligentă prin care se sunt automatizate (putând fi comandate de la distanţă) mai multe sisteme: electric, de încălzire, ventilare/răcire, umbrire. În prezent pentru casa inteligentă sunt deja disponible aspiratoarele şi echipamentele de tuns iarba conectate. Acestea sunt robotizate şi dotate cu inteligență artificială. La bază este echiparea cu senzori care scanează și realizează hărți interactive ale mediului lor, putându-li-se solicita sarcini specifice precum şi instrucțiuni despre zonele unde nu trebuie să meargă. Unele pot fi controlate chiar prin comenzi vocale.
Suntem deja la momentul în care întreg sistemul pentru casa inteligentă poate fi operat cu ajutorul comenzilor vocale, inclusiv manevrarea ferestrelor de mansardă, rulourilor şi roletelor, permiţând utilizatorilor să gestioneze climatul interior fie de acasă, fie de la distanţă.
La capitolul lumină, putem face în așa fel încât luminile să se stingă automat atunci când încăperea este goală, cu ajutorul senzorilor de mișcare
Casa inteligentă
În casa intelgentă, anumite elemente sunt conectate și pot fi controlate printr-un dispozitiv central, denumit receiver. Mai nou, conexiunea se face prin intermediul WiFi, iar elementele pot fi controlate printr-o aplicație instalată pe un smartphone, tabletă sau laptop. Practic, putem opri, porni sau ajusta diverse elemente, precum aerul condiționat, filtrul de cafea, sistemele de securitate, sistemele audio-video chiar și fară să fim prezenți în locuință. Avem nevoie doar de Internet și curent electric.
Cele mai cunoscute sisteme cu care se pot comanda diverse elemente ale casei sunt Google Asisstant și Amazon Alexa, disponibile în limba engleză. Acestea recunosc comenzile pe care noi le transmitem vocal și acționează în consecință.
Ce putem să automatizăm într-o casă inteligentă
În casa inteligentă, putem programa lumina să se aprindă sau să se stingă la o anumită oră, iar această funcție este apreciată în special când suntem plecați. De asemenea, ne putem face și diminețile mai frumoase și mai ușoare tot prin intermediul unui astfel de sistem, care permite ca jaluzelele verticale sau rulourile exterioare să se ridice automat la o oră setată de noi, iar cafetiera și aparatul radio / televizorul să pornească.
Sisteme de securitate
Siguranţa este un must al caselor moderne şi de aceea sistemele de securitate au cunoscut o puternică dezvoltare. Există sisteme prin care putem monitoriza ce se întâmplă în casă și atunci când suntem plecați. Astfel, tot pe baza unor senzori, vom primi imediat o alertă pe telefonul mobil în cazul în care în casa este detectată o activitate suspectă cât timp suntem plecaţi şi sistemul este pornit. De asemenea, aplicația ne va da diverse opțiuni. Să dezactivăm sau să activăm anumite sisteme sau să alertăm autoritățile. Tot la acest capitol există și încuietori de tip smart lock, prin care putem intra și ieși din locuință fară să folosim vreo cheie sau cartelă, dar și alarme de incendiu și detectoare de fum sau de gaz.
În plus, și aparatele electronice pot fi controlate și automatizate cu ușurință, mai ales aparatul de aer condiționat, sistemele de încălzire și ventilație, cuptorul cu microunde, televizorul și sistemul audio. De asemenea, există aspiratoare de tip robot care pot fi programate să pornească singure și să revină la locul lor chiar și când suntem plecați de acasă.
Un senzor de prezență umană a fost lansat şi acesta elimină posibilele erori care apăreau dacă persoana nu se mișca. Principiul de funcționare (detecția undelor radio milimetrice reflectate de țesuturile de suprafață ale corpului uman) permite detecția chiar și a persoanelor care stau pur și simplu nemișcate. Micromișcările datorate respirației umane sunt suficiente pentru detecția precisă a prezenței omului, noul senzor acoperind o suprafaţă de 64 mp sau 177 mp doar pentru prezența și detecția mișcării. Pe lângă prezenţă, senzorul detectează şi alţi parametri. Printre aceştia, strălucirea, temperatura, umiditatea, presiunea aerului şi nivelul de bioxid de carbon.
Gadgeturi inteligente
Îndeosebi baia şi bucătăria sunt zonele cele mai uzuale pentru astfel de dispozitive iar acţionarea lor se face deobicei tot pe bază de senzori cât mai performanţi. Mai nou şi pentru grădină s-au dezvoltat aplicaţii specifice şiastfel putem vorbi despre o grădină inteligentă.
Senzorul inteligent pentru baie se montează într-un loc din care poate monitoriza întreaga încăpere, iar prin intermediul unei aplicaţii de pe telefonul mobil anunţă ce temperatură şi umiditate există în cameră, dacă baia este ocupată sau nu, dacă s-a umplut cada cu apă sau dacă s-a încheiat programul maşinii de spălat rufe.
Dacă vreţi să îi daţi încredere copilului, lăsându-l să se spele singur, dar totodată să îl ştiţi în siguranţă, aveţi la dispoziţie un sistem de monitorizare modern, care transmite imagini wireless către tabletă sau smartphone, chiar dacă în încăpere sunt aburi sau lumină slabă, graţie teehnologiei cu infraroşii. Mai mult, aparatul vă permite să vorbiţi cu copilul în direct, în cazul în care acesta are nevoie de o indicaţie sau de ajutor.
Priza inteligentă pentru baie poate fi controlată printr-o aplicaţie de smartphone, oprindu-i curentul, în cazul în care vă amintiţi că aţi plecat de acasă în grabă şi aţi uitat ceva în priză, în stare de funcţionare (de exemplu, placa de păr sau uscătorul de rufe). Cel mai mare avantaj este că veţi face economie de curent electric (cu siguranţă, ştiţi că majoritatea aparatelor din casă consumă curent când sunt conectate la priză, chiar dacă se află în stand-by) şi totodată veţi preveni posibilele accidente.
O preocupare a omului modern este alimentaţia sănătoasă. Un cântar digital care măsoară caloriile, grăsimea, colesterolul, precum şi proteinele sau carbohidraţii din alimente este binevenit în orice bucătărie. Cântarul dispune de 99 de memorii, peste 470 de coduri de alimente disponibile şi de taliometru. Asta înseamnă că este extrem de precis şi că îl puteţi considera un ajutor de nădejde, dacă sunteţi mereu la dietă.
Designerii Fabian Kreuzer şi Markus Lorenz Schilling au lansat un prototip de frigider inteligent. Acesta are capacitatea, prin intermediul RFID (identificare prin frecvenţă radio) integrat, să întocmească singur lista de cumpărături. Cu alte cuvinte, poate detecta în orice moment cantitatea alimentelor pe care le stochează şi termenul de valabilitate al acestora, afişând toate aceste informaţii pe un display aflat pe uşa sa. Mai mult, frigiderul inteligent poate sugera până şi idei de reţete ce pot fi preparate din alimentele pe care le stochează.
Foto: Messe Koeln, Shutterstock
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano