Boiseria: cum se poate înobila un cămin

  Panotarea sau, mai pe înțelesul tututor, placarea cu panou din lemn, boiseria a apărut în Franța secolului al XVII-lea și este  specifică palatelor precum cel de la Versailles. În legătură directă cu arta, deoarece este asociată cu sculpturi în lemn, boiseria a devenit un element tradițional de design.

Boiseria a definit interioarele elegante franceze de-a lungul istoriei și, cu siguranță, a adăugat o notă sofisticată chiar  în casele din secolul nostru.  De fapt, mobilierul contemporan arată incredibil de atrăgător atunci când este asociat cu panouri din lemn clasice
 
Înrudită cu lambrisarea, boiseria constituie versiunea nobilă, constând în îmbrăcarea pereților cu panouri din esențe naturale, cel mai adesea de nuc sau cireș. Cea mai apreciată boiserie este însă cea din trandafir.

Boiseria se pretează pentru orice încăpere, de la hol, bucătărie și până la dormitor și întipărește un caracter particular dar şi nobil unui perete care ne-am obișnuit să fie plat, unicolor, impersonal. Tot în cazul palatelor  şi caselor nobiliare, boiseria se poate folosi şi pe tavan.

Paleta de culori

Ca şi culori aplicate, se foloseşte bineînţeles maroul în diferitele sale nuanţe dar albastru sau chiar verdele pot fi şi ele variante. Ca design se aplică mult încasetarea, marginile fiind aurite.

Există, de asemenea, boiserii pictate în alb și deseori acestea sunt înfrumusețate cu frunze de aur. Boiseriile albe au devenit cunoscute şi sub numele de „blanc de roi” și s-a crezut că astfel de lucrări vor avea un impact mai mare folosind o schemă de culori simplă.

Boiseria în amenajările contemporane
 
Emblemă a designului clasic, boiseria se regăsește și în amenajările contemporane, acolo unde locul lemnului este câteodată luat de către piele. Venatura expresivă a lemnului, și amprenta unică a pielii, înveșmântează peretele într-o mantie de intimitate și căldură.
 
O modă mai recentă este îmbrăcarea pereţilor cu parchet. Bineînţeles, este vorba de versiunile de parchet de esenţe nobile, eventual parchet de stejar vechi şi renovat. În Franţa şi în alte tări occidentale, de exemplu, la demolarea unei case vechi, parchetul se recuperează, se repară şi se finisează fiecare bucată, apoi se vinde ca parchet antic la preţuri foarte mari.