📢 Vernisaj "Incontri Urbani" @ Galeria Occidentului 📢
- 🎨 Expozanti: Paula Craioveanu & Nicola Darco 🎨 -
🔺 Vineri, 26 iunie 2020 🔺 Seara de vernisaj in noul sediu al Galeriei Occidentului din strada Ernest Brosteanu 33 A. 🔺
Pe simezele: lucrarile a doi tineri artisti consacrati, prezenti in cataloage si expozitii individuale si de grup, din tara si strainatate:
🎨 PAULA CRAIOVEANU,absolventa a Inst.de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (Bucuresti), doctor in arte vizuale, arhitect, artist si designer de interior si 🎨 NICOLA DARCO, absolvent al Inst. de Arta din Avellino (Italia), sectia grafica publicitara.
Doi artisti, doua povesti de dragoste desprinse din perioade trecute dar care-si revendica dreptul la neuitare.
🎨 PAULA CRAIOVEANU creaza prin colaj sau asamblaj, prin explozii de culoare si asocieri neasteptate, folosindu-se de elemente de arhitectura istorica a Bucurestiului, o viziune subiectiva, fantastica asupra unui oras ce se lupta sa-si (re)gaseasca o identitate.
🎨 NICOLA DARCO dezvaluie, folosindu-se de tehnica speciala a decolajului si de cromatica vintage specifica anilor '50 -'60, fragmente din istoria posterului si afisului de film din perioada de glorie a cinematografiei italiene si americane cand filmele cu Sophia Loren, Marcello Mastroiani, Marlyn Monroe sau james Dean, umpleau pana la refuz salile de de cinema.
🔺 Curator expozitie Marius Tita 🔺
Expozitia ramane deschisa pana pe 12 iulie 2020 si se poate vizita doar cu programare prealabila.
S-a deschis expoziţia “Întâlniri Urbane” de la Galeria Occidentului din strada Ernest Broşteanu 33. Aşa cum am anunţat, este o extrem de interesantă expoziţie de artă realizată prin tehnica colajului, cu lucrări semnate de doi artişti consacraţi şi în vogă, Paula Craioveanu şi Nicola Darco.
Un public foarte numeros a fost ieri prezent la vernisajul expoziţiei în ciuda efortului organizatorului care a dorit să limiteze pe cât posibil o eventuală aglomeraţie, mai ales că expozişia urmează să fie deschisă mai multe zile, până pe 12 iulie. Se dovedeşte că mulţi amatori de artă erau dornici de astfel de evenimente a căror desfăşurare s-a lăsat mult aşteptată datorită restricţiilor impuse de pandemie. Menţionăm că la Berlin, de exemplu, artiştii exasperaţi că nu îşi pot etala creaţiile în timpul restricţiilor când şi muzeele erau închise, “au deschis” galerii de artă la vedere, în balcoanele clădirilor.
Debutul expoziţiei s-a bucurat de un real succes, atât datorită calităţii lucrărilor cât şi ambianţei oferite de clădirea proaspăt renovată a galeriei. Expoziţia este cu vânzare şi deja mai multe lucrări au fost achiziţionate din prima zi. În mod cert, şi modalităţile extrem de diferite de exprimare a celor doi artişti a adăugat un interes sporit expoziţiei. Un speech atât util cât şi interesant a fost susţinut de Marius Tiţa care s-a concentrat pe explicarea tehnicilor şi abordărilor atât de diferite ale celor doi artişti. Deasemenea a adus în discuţie aportul lui Tristan Tzara în aducerea în faţa publicului a colajului, acest procedeu al artei moderne care constă în compunerea unui tablou prin lipirea unor elemente eterogene, în scopul obţinerii unui efect de ansamblu
Desigur că numai la faţa locului se pot aprecia colajele subtile suprarealiste propuse de Paula Craioveanu. Sunt lucrări realizate în peniţă sau în ulei,unice şi originale care reprezintă spații imaginare, Ferestre sau alte elemente de arhitectură istorică din Bucureşti sunt puse în asociere neaşteptată cu vegetația subtropicală, rezultând o viziune fantastică asupra arhitecturii.
În schimb, Nicola Darco foloseşte o cu totul altă tehnică, şi anume decolajul în asociere cu cromatica vintage specifică anilor ’50 -’60. Astfel,plecând de la postere şi afişe din această perioadă, personaje din filme, actori sau artişti celebri apar în ipostaze neaşteptate. După cum spune Marius Tiţa, care a discutat mai mult cu artistul, în spectaculoasele colaje ale lui Nicola Darco se pot regăsi până la 4 straturi de elemente eterogene.
Nu uitaţi! Expoziţia poate fi vizitată până pe 12 iulie, galeria este în plin centrul Bucureştiului dar este obligatorie purtarea măştii de protecţie.