Lavanda este o plantă aromatică ce are proprietăți stimulente care ajută la combaterea crampelor, a problemelor digestive și a afecțiunilor legate de anxietate. La rândul său, uleiul de lavandă preintă o serie întreagă de beneficii.
Pentru a vă bucura de toate întrebuințările uleiului de lavandă, trebuie să știți că îl puteți cumpăra din orice plafar sau magazin naturist, dar acesta poate fi destul destul de scump, având o concentrație crescută.
Variantele mai ieftine sunt de calitate proastă și concentrație destul de slabă, din acest motiv este o idee bună să îl preparaţi acasă.
Lavanda este cultivată de mii de ani pentru parfumul său inconfundabil, dar şi pentru calităţile sale medicinale: tonifiante, calmante, cicatrizante şi antiseptice.
Planta, considerată și „aurul mov” al agriculturii, este utilizată pe scară largă în fitoterapie, aromoterapie şi cosmetică. Atât datorită parfumului său cât şi a calităţilor antiseptice a stat la baza fabricării săpunului în Franţa şi de aceea cultivarea ei a fost dezvoltată pe scară largă. Şi acum săpunul de lavandă este unul dintre cele mai apreciate.
Beneficiile uleiului de lavandă
Uleiul de lavandă are proprietăţi antiinflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene, antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive si sedative.
Recunoscut pentru calitățile sale de calmare și relaxare, este folosit pentru combaterea insomniilor, înlăturarea neliniștii, anxietății. Proprietățile antifungice și antiseptice îl fac des utilizat în tratamentele de piele ca acneea, psoriazis, eczeme, vindecarea rănilor, arsurilor. Este excelent ca repelent împotriva insectelor nedorite, potrivit să protejeze împotriva înțepăturilor și să amelioreze durerile cauzate de acestea.
Masajul cu ulei de lavanda ajută la detensionarea musculară, calmează durerile musculare și articulare, etc. Sinuzita, durerile de gât, răceala, strănutul, astmul, sau laringita sunt doar câteva dintre afecțiunile la care se folosește uleiul esențial de lavandă datorită calităților sale terapeutice.
Uleiul esențial de lavandă diluat cu ulei de măsline poate duce la diminuarea sau chiar înlăturarea mătreții prin masarea scalpului cu o mixtura de 1/20 (ulei esențial de lavandă/ulei de măsline sau ulei mineral).
Florile uscate de lavandă pot fi folosite și în scop culinar sau la prepararea unui ceai aromat.
Rețeta clasică pentru uleiul de lavandă
Pentru preparare este nevoie de două borcane, lavandă și ulei de măsline.
Se mărunțesc florile și tulpina de lavandă și se umple un borcan. Cu cât borcanul va fi mai plin, cu atât aroma uleiului va fi mai puternică.
Se adaugă uleiul de măsline astfel încât să acopere planta și se închide capacul ermetic. Uleiul stă la macerat într-un loc cald. Îl verificăm zilnic pentru a îl amesteca. Nu deschidem borcanul, ci doar îl agităm zilnic. După 30 de zile se strecoară uleiul în alt borcan. Dacă vor rămâne flori în el, se strică mult mai repede.
Se depozitează tot într-un borcan, la rece, timp de maximum 12 luni.
Foto: Pexels, Unsplash
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
-
Dyson lansează Chitosan™, prima sa linie de produse cosmetice pentru păr care ajută utilizatorii să obțină rezultate de lungă durată