Neglijată până de curând, ventilarea corectă a bucătăriilor a devenit astazi o necesitate. În timpul preparării mâncărurilor se produc poluanţi. Aceştia sunt aerolsoli (microparticule uşoare purtate de curenţii de aer prin locuinţa noastră) şi vapori graşi produşi fie de fierberea grăsimilor, fie de folosirea acestora la prăjeli.
Hotele au devenit un accesoriu nelipsit din bucătăriile moderne. Lipsa unei hote poate provoca inconveniente, întrucât mirosul de la gătit, fumul și aburul se răspândesc şi în restul camerelor.
Montare corectă
Ventilarea se face cu hote de bucătărie, amplasate deasupra maşinilor de gătit, care permit evacuarea aerului viciat direct afară. După cum recomandă specialiştii, atât lungimea, cât şi lăţimea acesteia trebuie să depăşească cu 10 – 15 cm marginile maşinii de gătit deasupra căruia se aşază.
Soluţia împotriva depresurizării casei
Puțini știu că într-o casă eficientă din punct de vedere energetic și bine izolată, în care comunicarea cu exteriorul se face printr-un sistem de ventilație, apare problema depresurizării casei, în special a bucătăriei în timpul funcționării hotei. Astfel se formează un mediu cu presiune scăzută. De aici apar și restul problemelor, disconfortul, inclusiv senzația de durere de cap și de urechi.
Să alegi hota potrivită este destul de dificil. Aceasta având în vedere sutele de modele și tipuri disponibile pe piață, iar greșelile se pot face la tot pasul. În general, într-o casă normală, debitul unei hote este de 400 si 600 m3/h. Acesta coicinde de cele mai multe ori cu volumul total al casei.
Prin urmare, dacă ne dorim o casă în care aerul sa fie „respirabil”, iar hota să fie cu adevărat eficientă, specialiștii Atrea recomandă ca acest accesoriu să fie integrat în sistemul de ventilație al casei. Acest lucru este foarte benefic și se întâmplă mai ales dacă este cazul unei case pasive, care este perfect etanșă.
Prin recuperatoarele de căldură și sistemul de automatizare se propun două soluții pentru cei care își doresc un microclimat sănătos chiar și în bucătărie.
Soluţia pentru o bucătărie obişnuită
Dacă este o bucătărie cu „trafic” obișnuit, adică cu un volum mediu de gătit, atunci sistemul de extracție de pe hotă poate fi integrat în recuperatorul de căldură. Acest sistem prevede un circuit de tubulatură separat din hotă direct către unitate. Pe acest circuit va trebui prevazută obligatoriu o cutie filtrantă, cât și o clapetă de închidere robotizată. Atunci cand pornește hota, recuperatoarele de căldură cu ajutorul automatizării vor închide circuitul de extracție de pe restul casei și vor prelua în întregime aerul extras din hotă. Acesta va fi filtrat și apoi va trece prin recuperator. Aerul proaspăt de afară va fi încălzit de aerul viciat de pe hotă și introdus înapoi în casă. Astfel, casa se va menține într-o presiune egală din punct de vedere al aerului.
Soluţia pentru bucătăriile în care se găteşte mult
O altă soluție este recomandată atunci când volumul de gătit este mai mare. Deci inclusiv pentru un restaurant sau o cantină. În acest caz, recomandarea este ca aerul extras de pe hotă, mult mai încărcat de grăsimi și mirosuri, să fie aruncat direct afară. În momentul în care hota pornește, datorită sistemului de automatizare, recuperatorul de căldură Atrea va scădea volumul debitului de aer extras din casă și va crește volumul de aer introdus. Astfel aerul aruncat de hotă afară va fi compensat. În acest caz este nevoie ca pe recuperatorul de căldură să se prevadă o baterie de încălzire. Aceasta va avea rolul de a încălzi aerul proaspăt de afară și de a menține un nivelul de confort termic. Și în acest caz, presiunea este egalizată și nu vor fi probleme de subpresiune provocată de funcționarea hotei.
Ambele soluții propuse de Atrea se adresează celor care vor cu adevărat o casă eficientă energetic. O casă fără grija mirosurilor, unde este mereu aer proaspăt și curat, la o temperatură constantă și o presiune controlată.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano