Un han ca o casă de familie

În căutarea unei locații frumoase care să găzduiască amatorii de vacanțe frumoase arhitectul Adrian Păun propune un proiect deosebit, o pensiune în stil neoromânesc cum rareori se găsește.

Povestea hanului

Acest proiect a pornit de la o construcție existentă, un fost restaurant așezat la marginea drumului, construit acum 40 ani și care după revoluție a mai funcționat o vreme, fiind ”stors” până și-a dat sufletul, după care a rămas părăsit.

Din fericire în urmă cu aproximativ doi ani cineva a văzut potențialul pe care îl are și și-a propus să-l readucă la viață, prin renovare și extindere. Fiind vorba de o lucrare de anvergură, s-a gândit să investească nu doar în funcțional ci și în estetică. În acest scop a apelat la un birou de arhirtectură pentru o transformare și schimbare radicală a aspectului acestei viitoare pensiuni. Deoarece vechea clădire avea pe alocuri un stil neoromânesc iar proprietarul dorea să continue dezvoltarea păstrând acest stil, s-a apelat la arhitectul Adrian Păun care avea o mare experienţă în acest domeniu.

Oricine va şti cum arăta înainte această clădire, îşi vă da seama mai bine despre transformarea pe care a suferit-o construcţia. Acum clădirea este foarte primitoare, o atmosferă caldă la interior datorată stilului rustic cu mult lemn precum şi şemineului. Tot la fel de bine, cu unele modificări, construcţia ar fi putut avea destinaţia unei case de vacanţă pentru o familie numeroasă care obişnuieşte să petreacă concediile şi cu prieteni. Oricum, în acest caz probabil că nu ar mai fi fost nevoie de mansarda2 şi eventual de subsol.

Planul clădirii

Suprafaţa construită este de 360mp, cea desfăşurată 1130 mp iar cea utilă 790mp. Înălţimea la streaşină este de 5m iar la coamă 12 m. Panta acoperişului este de 30 de grade, ceea ce se înscrie în 20,7 x 21,5m. Sunt 4 niveluri: S+P+M1+M2.

Parter: pridvor, antreu, receptie, restaurant, bar,bucatarie, apartament, hol, scară

Mansarda1: hol, şapte apartamente, sală conferinţe

Mansarda2: hol, patru apartamente, foișor

Subsol: depozitare, cramă

Organizarea interioară

Clădirea existentă era doar pe parter iar proprietarul dorea extinderea atât la subsol cât şi la partea superioară. Astfel, pentru construcţia nouă trebuia realizat un subsol plasat sub extinderea orizontală. Apoi  o primă mansardă peste parter si o a doua mansardă peste aceasta, spațiul de sub acoperiș permiţând acest lucru.

Zona de restaurant este destul de generoasă. Are aproximativ 200mp și este legată de o bucătărie cu toate dotările necesare, plus un bar separat, plasat lângă recepție.

Pridvorul funcționează și el ca zonă de servit masa pentru perioada caldă, mărind astfel zona de restaurant.

La subsol avem un spațiu comun destinat unei crame, plus spații de depozitare alimentare și nealimentare.

Toate funcțiunile sunt plasate în jurul unui nod central de comunicare pe verticală, format dintr-o scară și un lift.

Toate camerele de cazare de la mansarda1 sunt destul de generoase, au băi mari proprii și dressing-uri încastrate în pereți, plus câte o mică terasă.

Camerele de la mansarda2 sunt la fel de generoase însă nu au terase, mai puțin una care se deschide către foișor.

La mansarda1 există și o sală de conferințe cu spațiu pentru douăzeci de persoane.

Materiale de construcţie şi finisaje

Fundațiile sunt pe grinzi liniare din beton armat. Parterul și mansardele sunt pe structură de beton armat (stâlpi, grinzi, planșee). Structura acoperișului este din lemn uscat și tratat. Zidăriile sunt din cărămidă.

Acoperişul este înclinat şi în mai multe ape. Fiind înclinat, pentru învelitoarea s-a ales ca soluţie țigla ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Decorul de interior este rustic şi călduros. Mobilierul este din lemn masiv şi tapiţat. O notă specială este dată de canapelele verzi şi fotoliile gri confortabile precum şi cele rulante.