Cuplul de vârstă medie, iubitor de natură şi de artă contemporană, avea la dispoziţie pentru construcţia casei un lot de teren destul de mic (240 MP) situat în Boise, un orăşel din Canada în apropiere de pădure şi lacul Bromptron. O colină stâncoasă se afla exact în centrul acestui teren.
Proprietarii au fost seduşi de proiectul prezentat de Espace Vital, studiou de arhitectură specializat în realizarea de proiecte pentru casă modernă cu design urban. Proiectul se distingea atât prin îndrăzneala sa cât şi prin faptul că propunea două niveluri corespunzătoare celui de bază şi, respectiv, celui din partea superioară a colinei.
Soluţia de proiectare
Soluţia de proiectare propusă de Espace Vital se baza pe o punte plutitoare situată la nivelul vârfului colinei ca fiind viitorul nivel al pardoselii de la etaj.
Acest stil a fost, fără îndoială, inspirat din soluţiile arhitectului modernist Richard Neutra care a realizat astfel de construcţii în deşertul californian.
Această soluţie de casă modernă, acompaniată şi de deschideri vitrate foarte largi, aşa cum este cazul casei din Boise, creează o simbioză între casă şi topografie. În plus, oferă perspectiva întregului mediu înconjurător. Mai ales că, mai multe laturi ale parcelei de teren sunt mărginite de pădure.
Planul casei
În partea din spatele casei, terasa este generoasă şi la un nivel mai înalt, impus de colina stâncoasă. Ea se află aflată în plină lumin
Interesant este modul în care a fost concepută cea de a doua terasă. În acest caz, arhitecţii au apelat la un subterfugiu. Şi anume, au realizat o platformă de beton la o oarecare distanţă de casă. Aceasta are rolul de terasă, mai ales că locul este destul de umbrit şi nu se pune problema razelor puternice de soare.
Şi din casă se distinge perspectiva interesantă asupra terasei. Din faţa casei se deschide o alee de ieşire. Realizarea acestei poteci s-a făcut într-un mod interesant, şi anume prin folosirea unui podeţ îngust din lemn.
La partea de jos a casei (parterul) nu puteau fi folosite deschideri vitrate foarte mari din cauza reliefului. De aceea, provocarea reprezentată de proiect a fost menţinerea luminozităţii naturale la interiorul construcţiei şi echilibrul vizual. În acest scop au fost folosite module vopsite în culori închise la intrare şi la scară dar şi vitrage abundente. Deasemenea, faţadele au fost îmbrăcate cu module Corten, ceea ce a adus un plus la décor dar şi posibilităţi suplimentare de depozitare la interior.
Arhitectura
Casa minimalistă se caracterizează printr-o prelungire (ieşitură) spectaculoasă în exterior a părţii superioare. Aceasta oferă clădirii un look dinamic şi distinct. Altă caracteristică este dată de utilizarea creativă a diferenţei de nivel a terenului situat pe o movilă stâncoasă
Construcţia se întinde pe orizontală de la colina stâncoasă până la extremitatea sa din nord. Aici se află dormitorul matrimonial care, prin faptul că este “la înălţime,” seamănă unui cuib. De-a lungul acestui drum se trece prin două planuri masive din beton. Aceasta oferă stabilitate structurală şi vizuală construcţiei şi dă senzaţia unui adăpost.
La aşa-zisul parter se regăseşte intrarea, un spaţiu de lucru cu o uşă de garaj supradimensionată, un oficiu şi utilităţile. La “etaj” se găseşte un living tip open space şi dormitorul principal. Blocul central conţine cămara, spaţii de depozitare precum şi o baie servind ca spaţiu de tranziţie între spaţiile private şi publice.
Design minimalist
Locuind aici, proprietarii au în permanenţă senzaţia că trăiesc afară. Se pot bucura de sezon, de schimbarea permanentă a culorilor, formelor şi luminii pe care o oferă natura.
Un decor minimalist dar elegant, cu canapele confortabile şi şezlonguri, se regăseşte în livingul de la etaj. Datorită deschiderilor vitrate extrem de largi, de la podea la tavan, acest spaţiu oferă priveliştea frumoasă a naturii.
Mobilierul şi accesoriile de la terasa a doua sunt simple şi uşoare, de tip in-out. Ele pot fi lesne mutate la interior pe timpul sezonului rece.
Material realizat cu ajutorul: V2COM
Foto: Stephane Lemire
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel