Inspiraţie internaţională: casă modernă în Canada, pe o movilă de teren

Cuplul de vârstă medie, iubitor de natură şi de artă contemporană, avea la dispoziţie  pentru construcţia casei un lot de teren  destul de mic (240 MP) situat în Boise, un orăşel  din Canada în apropiere de pădure şi lacul Bromptron. O colină stâncoasă se afla exact în centrul acestui teren.

Proprietarii au fost seduşi de proiectul prezentat de Espace Vital, studiou de arhitectură  specializat în realizarea de proiecte pentru casă modernă cu design urban. Proiectul se distingea atât prin îndrăzneala sa cât şi prin faptul că propunea două niveluri corespunzătoare celui de bază şi, respectiv, celui din partea superioară a colinei.

Soluţia de proiectare

Soluţia de proiectare propusă de Espace Vital se baza pe o punte plutitoare situată la nivelul vârfului colinei ca fiind viitorul nivel al pardoselii de la etaj.

Acest stil a fost, fără îndoială, inspirat din soluţiile arhitectului modernist Richard Neutra care a realizat astfel de construcţii în deşertul californian.

Miller House, Palm Springs, California. Arh. Richard Neutra.
Acest concept de casă propus de Neutra cu linii drepte, din metal şi stclă, cu deschideri vitrate mari, a revoluţionat arhitectuctura de la mijocul secolului XX iar stilul de arhitectură a fost numit Desert Modernisation.
Credit foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Stilul de proiecte realizate de Espace Vital, casă cu linii drepte, din metal şi stclă, cu deschideri vitrate mari, arhitectură modernă influenţată de Neutra

Această soluţie de casă modernă, acompaniată şi de deschideri vitrate foarte largi, aşa cum este cazul casei din Boise, creează o simbioză între casă şi topografie. În plus, oferă perspectiva întregului mediu înconjurător. Mai ales că, mai multe laturi ale parcelei de teren sunt mărginite de pădure.

Planul casei

În partea din spatele casei, terasa este generoasă şi la un nivel mai înalt, impus de colina stâncoasă. Ea se află aflată în plină lumin

Interesant este modul în care a fost concepută cea de a doua terasă. În acest caz, arhitecţii au apelat la un subterfugiu. Şi anume, au realizat o platformă de beton la o oarecare distanţă de casă. Aceasta are rolul de terasă, mai ales că locul este destul de umbrit şi nu se pune problema razelor puternice de soare.

Şi din casă se distinge perspectiva interesantă asupra terasei. Din faţa casei se deschide o alee de ieşire. Realizarea acestei poteci s-a făcut într-un mod interesant, şi anume prin folosirea unui podeţ îngust din lemn.

La partea de jos a casei (parterul) nu puteau fi folosite deschideri vitrate foarte mari din cauza reliefului. De aceea, provocarea  reprezentată de proiect a fost menţinerea luminozităţii naturale la interiorul construcţiei şi echilibrul vizual. În acest scop au fost folosite module vopsite în culori închise la intrare  şi la scară dar şi vitrage abundente. Deasemenea, faţadele au fost îmbrăcate cu module Corten, ceea ce a adus un plus la décor dar şi posibilităţi suplimentare de depozitare la interior.

Arhitectura

Casa  minimalistă se caracterizează printr-o prelungire (ieşitură) spectaculoasă în exterior a părţii superioare. Aceasta oferă clădirii un look dinamic şi distinct. Altă caracteristică este dată de utilizarea creativă a diferenţei de nivel a terenului  situat pe o movilă stâncoasă

Construcţia  se întinde  pe orizontală de la colina stâncoasă până la extremitatea sa din nord. Aici se află dormitorul matrimonial  care, prin faptul că este “la înălţime,”  seamănă unui cuib. De-a lungul acestui drum se trece prin două planuri masive din beton. Aceasta oferă stabilitate structurală şi vizuală construcţiei şi dă senzaţia unui adăpost.

La aşa-zisul parter  se regăseşte intrarea, un spaţiu de lucru cu o uşă de garaj supradimensionată, un oficiu şi utilităţile. La “etaj” se găseşte un living tip open space şi dormitorul principal. Blocul central conţine cămara, spaţii de depozitare precum şi o baie servind ca spaţiu de tranziţie între spaţiile private şi publice.

Design minimalist

Locuind aici, proprietarii au în permanenţă senzaţia că trăiesc afară. Se pot bucura de sezon,  de schimbarea permanentă a culorilor, formelor şi luminii  pe care o oferă natura.

Un decor minimalist dar elegant, cu canapele confortabile şi şezlonguri, se regăseşte în livingul de la etaj. Datorită deschiderilor vitrate extrem de largi,  de la podea la tavan, acest spaţiu oferă priveliştea frumoasă a naturii.

Mobilierul şi accesoriile de la terasa a doua sunt simple şi uşoare, de tip in-out. Ele pot fi lesne mutate la interior pe timpul sezonului rece.

Material realizat cu ajutorul: V2COM

Foto:  Stephane Lemire